Cei vaccinați cu prima doză în străinătate nu vor primi un certificat unic la administrarea rapelului în Moldova

02 Iun. 2021, 10:38
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
02 Iun. 2021, 10:38 // Actual //  MD Bani

Cu toate că autoritățile încurajează adminstrarea vaccinului în oricare stat al lumii, oficialii de Sănătate spun că administrarea celor două doze de vaccin în țări diferite nu-i oferă persoanei imunizate un certificat unic de vaccinare, transmite IPN.

„Încurajăm oamenii care și-au făcut prima doză într-o țară să-și facă și a doua doză acolo, pentru a beneficia de certificatul starndard care-i va asigura o mobilitate fără probleme la frontiere”, a spus Boris Gâlca, șeful-adjunct al direcției Sănătate Chișinău, în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune.

Specialiștii ANSP susțin că Ministerul Sănătății dispune de vaccinurile necesare pentru ca cetățenii imunizați cu prima doză în străinătate să-și administreze rapelul în Republica Moldova. Totuși există o problemă, aceștia vor primi două certificate de vaccinare diferite, ceea ce nu le va asigura eliberarea unui certificat de vaccinare.

„Din punct de vedere medical, susținem vaccinarea cu a doua doză în Republica Moldova, însă nu-i putem asigura cetățeanului vaccinat cu doza doi decât certificatul pentru a doua doză. Astfel, el va avea două certificate, câte unul pentru fiecare doză. Oamenii trebuie să știe că toate criteriile vaccinului și alte variabile introduse în certificatele de vaccinare vor fi diferite”, a precizat epidemiologul Alexei Ceban, unul din coordonatorii campaniei de vaccinare anti-Covid.

„Îndemnăm cetățenii să se vaccineze oriunde s-ar afla, pentru a preveni răspândirea infecției, dar trebuie să-și asume responsabilitatea că vor avea două certificate diferite”, a agăugat Alexei Ceban.

Campania de vaccinare împotriva COVID-19, în Republica Moldova a început la data de 2 martie. De atunci s-au vaccinat aproape 420 de mii de persoane, ceea ce constituie 10% din populație. Numai în ultimele 7 zile s-au vaccinat peste 100 de mii de oameni.

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău