Recean a fugit de la întâlnirea cu fermierii: Nu-i putem ajuta pe toți. Agricultorii: Joi, probabil revenim la protest

20 Feb. 2024, 13:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Feb. 2024, 13:50 // Actual //  Lupu Eduard

După o întâlnire tensionată cu premierul Dorin Recean, fermierii din întreaga țară își exprimă nemulțumirea față de rezultatul discuțiilor. În urma unei ședințe care a durat puțin peste o oră la Ministerul Agriculturii, premierul Recean s-a ridicat și a plecat, invocând o agendă încărcată, declanșând astfel furia fermierilor prezenți.

„Este evident că nu-i putem ajuta pe toți. (…) Guvernul a oferit o soluție imediată – Creditul Agricol de Urgență, prin care va garanta 90% pentru 500 de mii de lei per întreprindere și care reprezintă un sprijin real oferit de stat pentru ca agricultorii să poată începe sezonul agricol de primăvară. Astfel, din 1 martie, orice producător agricol va putea accesa de urgență un credit de până la o jumătate de milion de lei la condiții foarte avantajoase pe care statul îl va garanta. Banii vor putea fi folosiți imediat pentru motorină, fertilizanți, piese de schimb și tot ce au nevoie acești agricultori pentru lucrările în câmp din perioada următoare”, a declarat premierul Recean în cadrul discuțiilor.

Rezultatul aparent neconcludent al întâlnirii a alimentat resentimentele fermierilor, care se confruntă cu o serie de provocări și dificultăți, cum ar fi creșterea costurilor, lipsa de sprijin din partea autorităților și fluctuațiile pieței.

„Dacă nu sunteți în stare să administrați problemele fermierilor, duceți-vă acasă, demisionați”, i-a replicat lui Recean, Ion Plămadeală. Această afirmație a devenit un ecou al nemulțumirii, pe fondul frustrării generate de percepția că guvernul nu reușește să răspundă în mod eficient nevoilor și problemelor agricultorilor.

Într-un mesaj al Asociației Forța Fermierilor, agricultorii s-au arătat dezamăgiți de întâlnirea cu premierul Recan.

„Acesta a refuzat punctual sa discute toate revendicările. Este o mare diferență de abordări a conducerii tarii, comparativ cu alte țări din UE, în special a României. Agricultorii au trecut în revista cerințele lor cu ministru al Agriculturii, Vladimir Bolea, după plecarea lui Recean. Am cerut majorarea plafonului la credit garantat, răspunsul la problema alocării compensațiilor, introducerea rambursării necondiționate a TVA în cont și modificarea Regulamentului BNM, care ar permite creditarea fermierilor după restructurarea creditelor anterioare. Bolea a solicitat timp până mâine pentru răspuns. Miercuri, la ora 14.00, a fost stabilită următoarea ședință la minister. Pana joi agricultorii rămân pe poziții cu tehnica agricola, însă au decis sa nu blocheze drumurile. După atitudinea conducerii țării, cel mai probabil,  la protest se va reveni joi, 22 februarie”, se arată în mesajul agricultorilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău