Versailles de Suedia! Bijuteria imobiliară de aproape 300 de ani, reşedinţa regilor, la vânzare pentru 12 mil. de euro

16 Mart. 2024, 13:17
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Mart. 2024, 13:17 // Actual //  bani.md

Niklas Davidsson a descoperit complexul Loviselund în anii ’90, în timp ce căuta o casă în Stockholm. Davidsson, importator de vinuri, a fost cucerit de localizarea proprităţii, care se află aproape de centrul capitalei suedeze, însă în ciuda acestui fapt oferă o atmosferă privată. El a cumpărat proprietatea de 16.000 de metri pătraţi în 1995 şi abia mai târziu a aflat că aceasta fusese oferită ca dar de nuntă reginei suedeze Lovisa Ulrika la căsătoria acesteia cu Adolf Fredrik în 1744.

Acum, la aproape 30 de ani după ce a cumpărat Loviselund, Davidsson a scos-o la vânzare pentru 12 milioane de dolari prin intermediul Sotheby. Complexul vine la pachet cu 14 dormitoare repartizate în trei case separate: conacul original din anii 1700, un han construit în 1682 şi o reşedinţă modernă pe care Davidsson a adăugat-o complexului în 2000. Acestea prezintă un total de 1.292 de metri pătraţi de spaţiu de locuit. Există, de asemenea, un pavilion pe malul lacului cu un doc privat şi un garaj pentru opt maşini, scrie Bloomberg.

„Această zonă este ca un fel de Versailles al Suediei, este foarte frumoasă. Cu excepţia faptului că nu este la fel de strălucitoare, ci mai degrabă e o aşezare cu un aer tradiţional”, a declarat Niklas Davidsson.

Impresionantul conac din secolul XVIII-lea are o faţadă din tencuială galbenă ca untul şi un acoperiş cu mansardă, iar spaţiul de locuit este de 594 de metri pătraţi. La intrare, oaspeţii sunt întâmpinaţi de o scară impunătoare de piatră. Salonul de la parter are picturile originale de acum 300 de ani pe tavan şi un şemineu din marmură albă, acesta fiind locul în care familia sărbătoreşte Crăciunul.

Davidsson o compară cu casa din filmul Fanny şi Alexander din 1982 al lui Ingmar Bergman. Există cinci dormitoare, inclusiv un apartament principal cu o zonă de dressing. Mansarda de la etajul al treilea are grinzi de lemn expuse şi a funcţionat ca zonă de conferinţe pentru întâlnirile de lucru. Subsolul are două pivniţe, una pentru alimente şi alta pentru vinuri.

Conacul vechi de aproape 300 de ani a fost întotdeauna grandios, spune Davidsson, dar avea nevoie de multe lucrări de renovare atunci când l-a cumpărat. Reabilitarea extinsă şi costisitoare a durat aproximativ cinci ani pentru a păstra caracteristicile de design originale, adăugând în acelaşi timp elemente moderne.

„Am refăcut acoperişul, am schimbat instalaţia electrică şi  conductele de apă. Am pus încălzire, izolaţie şi încălzire prin pardoseală”, spune Davidsson, refuzând să spună cât a cheltuit.

Regina Lovisa Ulrika, patroană a artelor, promotoare a idealurilor iluministe şi fondatoare a Academiei Regale Suedeze de Litere, a locuit de fapt acolo? Davidsson crede că nu, deşi cronicile şi datele istorice spun că aceasta se bucura de grădinile impunătoare ale proprietăţii.

Cea de-a doua casă de pe proprietate este Wärdshuset (han în engleză). Clădirea a fost renovată în mod similar, cu instalaţii sanitare moderne şi încălzire prin pardoseală pentru a se încălzi în timpul iernilor lungi din Suedia.

„A fost un hotel în anii 1600 şi este, de fapt, cea mai veche proprietate în picioare din toată această zonă. Wärdshuset conţine cinci dormitoare şi totalizează 292 de metri pătraţi de spaţiu – perfect pentru a găzdui oaspeţi”, spune Davidsson.

Cea de-a treia casă, o unitate modernă pe care Davidsson o numeşte „Clădirea Grajdurilor”, a fost adăugată în 2000. Arhitectul regal Ove Hidemark a proiectat locuinţa cu patru dormitoare şi 418 metri pătraţi, cu tavane înalte de şase metri şi vedere la lacul Mälaren. Terasele orientate spre est şi vest întâmpină soarele la răsărit şi la apus.

Toate cele trei case sunt orientate spre lac, există, de asemenea, un bar în aer liber şi o mulţime de locuri pentru întâlniri. Cu barca, este nevoie de doar 15 minute pentru a ajunge în centrul oraşului Stockholm, spune Davidsson.

În ceea ce priveşte potenţialii cumpărători, Davidsson îşi imaginează o familie sociabilă sau o persoană cu o afacere, care s-ar bucura să folosească terenul de 16.000 de metri pătraţi peentru a organiza petreceri de vară pe malul lacului, aşa cum a făcut el.

„Este cea mai bună locaţie pentru o petrecere, nu există nimic asemănător.” a mai spus Niklas Daviddson.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Ian. 2025, 19:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Ian. 2025, 19:12 // Actual //  Ursu Victor

Pe 3 ianuarie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) urmează să decidă asupra unei posibile majorări de 2,2 ori a tarifelor la energia electrică, o schimbare care va avea consecințe semnificative asupra economiei și bugetelor gospodăriilor din Republica Moldova, avertizează economistul Veceslav Ioniță.

În prezent, populația cheltuie anual aproximativ 4,4 miliarde de lei pentru energia electrică. Dacă solicitările furnizorilor vor fi aprobate, această sumă ar putea depăși 9 miliarde de lei. Creșterea ar exercita o presiune uriașă asupra bugetelor familiale, care deja se confruntă cu dificultăți financiare.

Procentul cheltuielilor pentru energia electrică din bugetul gospodăriilor, situat acum între 2% și 2,5%, va crește semnificativ. De asemenea, majorarea tarifelor ar putea adăuga cel puțin 2,5% la rata inflației, care s-ar ridica de la 7% la peste 10%. Această accelerare a inflației va agrava costurile de trai, reducând și mai mult puterea de cumpărare a populației”, a puctat Ioniță.

Situația este cu atât mai alarmantă în contextul unei inflații cumulative de 70% în ultimii patru ani, ce a urmat unei inflații record de aproape 35% în 2022. Această tendință a afectat profund veniturile reale ale cetățenilor, iar categoriile cele mai vulnerabile vor resimți cel mai mult efectele noilor majorări:

  • Bugetarii, ale căror salarii au crescut sub rata inflației.
  • Pensionarii, pentru care ajustările pensiilor nu țin pasul cu scumpirile.
  • Persoanele vulnerabile, care cheltuiesc o parte semnificativă din venituri pe utilități.

Economistul atrage atenția că, dacă nu vor fi găsite soluții pentru a diminua impactul acestor creșteri, Moldova se va confrunta cu un nou val de sărăcie energetică. Facturile mai mari riscă să genereze nemulțumiri sociale masive și să amplifice presiunile economice asupra populației.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală