Ce spune șefa băncii centrale despre creditele acordate agricultorilor

21 Mart. 2024, 16:05
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Mart. 2024, 16:05 // Actual //  bani.md

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, a avut o întâlnire cu ministrul Agriculturii și reprezentanții Asociației Băncilor, alături de colegi din departamentele de specialitate, pentru a discuta despre noua schemă de creditare a fermierilor în Republica Moldova.

În cadrul discuției, părțile implicate au analizat opiniile fiecărei entități în legătură cu funcționarea și eficacitatea noii scheme de creditare. BNM a fost prezentă în discuție pentru a facilita dialogul între bănci și beneficiarii de credite, precum și pentru a asigura coordonarea cu guvernul în implementarea programelor guvernamentale de sprijin pentru agricultori.

„Nu sunt opreliști în acest proces iar garanțiile pe care le acordă Executivul prin programele guvernamentale ar trebui să-i sprijine pe agricultori, iar procesul de creditare să fie mai flexibil. În zilele următoare vom continua discuțiile în ce măsură schema este funcțională”, a punctat guvernatoarea.

Guvernatoarea Anca Dragu a subliniat importanța ca procesul de creditare să fie flexibil și să ofere sprijin adecvat agricultorilor, în special prin garanțiile acordate de Executiv prin programele guvernamentale. Ea a exprimat deschiderea și angajamentul pentru continuarea evaluării și ajustării schemei de creditare în zilele următoare, pentru a asigura funcționarea corespunzătoare și eficientă a acesteia.

În data de 14 martie, Asociția Fermierilor declara că va reveni la proteste, pe fondul refuzurilor repetate primite de sute de fermieri din partea băncilor.

„Din 1 martie, organizația noastră a monitorizat procesul de acordare a creditelor de urgență. Cu mare îngrijorare constatăm că sute de fermieri au primit refuzuri de la bănci, anume din cauza bilanțurilor negative și întârzierilor la plata creditelor”, a declarat un reprezentant al Asociației Forța Fermierilor.

Un mecanism de creditare de urgență este pe cale să fie implementat pentru a sprijini producătorii de cereale în acoperirea cheltuielilor necesare pentru lucrările agricole din această primăvară.  Comisiei Agricultură și Industrie Alimentară, a fost discutat deja depsre un proiect de lege în acest sens. Este vorba de creditele de  500 de mii de lei și 1,6 milioane de lei.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ