Schimbare dramatică în ceea ce privește economisirea. Depozitele în lei s-au comprimat cu 22,4% în februarie

24 Mart. 2024, 07:17
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
24 Mart. 2024, 07:17 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Depozitele noi atrase la termen în luna februarie 2024 au totalizat 3,7 miliarde de lei, marcând o scădere de 17,7% față de luna precedentă. Ponderea depozitelor în moneda națională a înregistrat un procent semnificativ de 70,8%, cu o valoare de 2,6 miliarde de lei, reflectând o descreștere de 22,4% comparativ cu ianuarie 2024. Depozitele în valută au totalizat 1,08 miliarde de lei, indicând o scădere de 3,6%, arataă datele Băncii Naționale a Moldovei.

Rata medie nominală la depozitele în moneda națională a înregistrat o ușoară scădere de 0,37 puncte procentuale, atingând 3,81%, în timp ce rata medie la depozitele în valută s-a redus cu 0,06 puncte procentuale, ajungând la 1,80%. În ceea ce privește termenele de plasare, depozitele cu durate de la 6 până la 12 luni au reprezentat cea mai mare pondere, cu 35,9%, urmate de cele cu termene între 2 și 5 ani, cu 22,1%.

Depozitele persoanelor fizice în februarie 2024 au totalizat 3,1 miliarde de lei, reflectând o scădere de 12,8% față de luna precedentă. Depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au fost cele mai solicitate, reprezentând 28,9% din totalul depozitelor.

În ceea ce privește depozitele efectuate de persoanele juridice, acestea au înregistrat o diminuare semnificativă de 2,3 ori pentru cele în moneda națională și o creștere de 58,8% pentru cele în valută, comparativ cu luna precedentă. Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice a scăzut cu 0,51 puncte procentuale, ajungând la 3,73%, în timp ce rata medie la depozitele în valută a crescut cu 0,47 puncte procentuale, atingând 1,98%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!