Schimbare dramatică în ceea ce privește economisirea. Depozitele în lei s-au comprimat cu 22,4% în februarie

24 Mart. 2024, 07:17
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
24 Mart. 2024, 07:17 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Depozitele noi atrase la termen în luna februarie 2024 au totalizat 3,7 miliarde de lei, marcând o scădere de 17,7% față de luna precedentă. Ponderea depozitelor în moneda națională a înregistrat un procent semnificativ de 70,8%, cu o valoare de 2,6 miliarde de lei, reflectând o descreștere de 22,4% comparativ cu ianuarie 2024. Depozitele în valută au totalizat 1,08 miliarde de lei, indicând o scădere de 3,6%, arataă datele Băncii Naționale a Moldovei.

Rata medie nominală la depozitele în moneda națională a înregistrat o ușoară scădere de 0,37 puncte procentuale, atingând 3,81%, în timp ce rata medie la depozitele în valută s-a redus cu 0,06 puncte procentuale, ajungând la 1,80%. În ceea ce privește termenele de plasare, depozitele cu durate de la 6 până la 12 luni au reprezentat cea mai mare pondere, cu 35,9%, urmate de cele cu termene între 2 și 5 ani, cu 22,1%.

Depozitele persoanelor fizice în februarie 2024 au totalizat 3,1 miliarde de lei, reflectând o scădere de 12,8% față de luna precedentă. Depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au fost cele mai solicitate, reprezentând 28,9% din totalul depozitelor.

În ceea ce privește depozitele efectuate de persoanele juridice, acestea au înregistrat o diminuare semnificativă de 2,3 ori pentru cele în moneda națională și o creștere de 58,8% pentru cele în valută, comparativ cu luna precedentă. Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice a scăzut cu 0,51 puncte procentuale, ajungând la 3,73%, în timp ce rata medie la depozitele în valută a crescut cu 0,47 puncte procentuale, atingând 1,98%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

09 Mai 2024, 17:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Mai 2024, 17:42 // Actual //  Lupu Eduard

Skydweller Aero, o companie aerospațială inovatoare, a anunțat recent finalizarea primului zbor autonom cu succes al unei aeronave motorizate cu energie solară. Aeronava, dezvoltată de Skydweller Aero, a decolat de la Aeroportul Internațional Stennis pe 21 martie și a zburat deasupra Golfului Mexic, efectuând un zbor complet autonom și aterizând fără intervenție umană, potrivit bsshoofly.com.

Robert Miller, fondatorul și CEO-ul Skydweller Aero, a subliniat semnificația istorică a acestui eveniment pentru industria aerospațială mondială. Aeronava, care are o anvergură de 236 de picioare și poate rămâne în aer timp de 90 de zile sau mai mult, poate zbura la altitudini de până la 45.000 de picioare, fără a lăsa o amprentă de carbon.

Această realizare deschide noi orizonturi în domeniul zborurilor fără pilot și oferă oportunități revoluționare în domeniul securității naționale și comunicațiilor non-terestre. Compania intenționează să construiască o flotă de aeronave fără echipaj pentru a susține aceste misiuni de lungă durată, cu economii semnificative de costuri.

În ultimele luni, Skydweller Aero a dezvoltat operațiunile sale la Aeroportul Internațional Stennis, investind inițial 15 milioane de dolari și urmând să extindă această sumă la aproximativ 40 de milioane de dolari pe măsură ce adaugă noi aeronave și crește numărul de zboruri de testare. Investiția companiei este estimată să creeze cel puțin 36 de noi locuri de muncă.

Skydweller Aero continuă să colaboreze cu autoritățile locale și să dezvolte forța de muncă în statul Mississippi, contribuind la creșterea economică și la inovarea tehnologică în domeniul aerospațial.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău