Republica Moldova a început lucrările la o nouă linie electrică care să o elibereze de Moscova

09 Apr. 2024, 16:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Apr. 2024, 16:33 // Actual //  bani.md

Moldova a început marți lucrările la o nouă linie electrică care să lege Capitala Chișinău de România vecină, în timp statul urmărește o mai mare independență energetică față de Rusia.

Odată cu instalarea noii linii electrice, Moldova nu va mai depinde de o centrală electrică situată în regiunea separatistă a Transnistriei, unde staționează trupele rusești, notează AFP.

În satul Congaz din sud, au fost mobilizați muncitori și excavatoare, buldozere și macarale pentru a începe săparea fundațiilor pentru primii stâlpi ai noii linii electrice.

Până la sfârșitul anului 2025, Moldova dorește să instaleze toți cei 500 de stâlpi de înaltă tensiune și restul liniei electrice de 400 kV, care se va întinde pe 158 de kilometri (98 de mile) de la Chișinău la Vulcănești în Găgăuzia.

O conexiune de la Vulcănești la Isaccea peste graniță în România, membră a UE, este deja în vigoare.

În prezent, aproximativ 70 la sută din energia electrică consumată în Moldova provine din Transnistria, iar separatiștii susținuți de ruși au redus livrările către Chișinău în toamna anului 2021.

Actualul contract cu centrala electrică din Transnistria urmează să expire la sfârșitul anului 2024.

Președintele Maia Sandu a numit noua linie electrică de 27 de milioane de euro (29 de milioane de dolari) „unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură” de la obținerea independenței în 1991, eliberând țara să obțină electricitate „fără presiunea șantajului politic din afară”.

Chișinăul a aprobat în 2019 proiectul mult întârziat, care a primit finanțare de la Banca Mondială.

Guvernul continuă să încerce să finalizeze construcția chiar înainte de termenul limită de la sfârșitul anului 2025, potrivit unui înalt oficial al Ministerului Energiei, Constantin Boroșan.

Pe lângă 70% din energia electrică pe care Moldova o primește din Transnistria, restul provenea în mare parte din Ucraina.

Dar Kievul a oprit exporturile după atacurile rusești asupra infrastructurii sale energetice, declanșând o criză energetică în Moldova.

Astăzi, 20% din cererea de energie electrică este satisfăcută de producția internă.

Consumul a scăzut, de asemenea, pe măsură ce prețurile la energie electrică au crescut.

Din 2022, Moldova a cumpărat ocazional și energie electrică din România, dar conexiunile existente limitează cantitatea pe care o poate importa.

Moldova intenționează să mai aibă două linii de interconectare cu România pentru a realiza „integrarea deplină și completă în piața energetică europeană”, a declarat Borosan pentru AFP.

Țara de 2,6 milioane care se află între Ucraina și România a solicitat aderarea la Uniunea Europeană la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina în 2022.

Actualele state membre au convenit în decembrie să înceapă discuțiile privind aderarea cu Ucraina și Moldova, una dintre cele mai sărace națiuni din Europa.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Mai 2025, 17:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Mai 2025, 17:37 // Actual //  Ursu Victor

Guvernul Republicii Moldova a lansat oficial campania națională de informare „Moldova Poate”, o inițiativă care urmărește apropierea deciziilor publice de cetățeni, printr-un mesaj simplu, accesibil și axat pe impactul reformelor asupra vieții cotidiene. Campania debutează cu doar câteva luni înainte de alegerile parlamentare programate pentru 28 septembrie, iar potrivit datelor de pe platforma achiziții.md, bugetul total al campaniei este estimat la 5 milioane de lei, iar în data de 22 mai urmează să fie desemnat câștigătorul – compania care se ocupa de organizarea campaniei.

Sub sloganul „Vorbim despre oameni, pentru oameni”, campania va promova unitatea națională, direcția europeană a țării și implicarea cetățenilor în procesul de reformă. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, accentul va fi pus pe explicarea clară a modului în care funcționează statul și pe prezentarea beneficiilor concrete ale reformelor implementate în domenii precum justiția, educația, sănătatea sau infrastructura.

„Moldova reușește atunci când mergem împreună – ca societate și ca parte din familia europeană”, a declarat Daniel Vodă.
Campania va include activități publice organizate în centre comunitare, piețe, parcuri și alte spații deschise, adresându-se tuturor categoriilor sociale, de la copii și tineri până la vârstnici. Se promit discuții directe, prezentări interactive și evenimente dedicate unei comunicări guvernamentale mai transparente.

Guvernul nu a oferit deocamdată detalii despre contractantul campaniei sau despre planul de distribuție media, însă lansarea inițiativei în plină perioadă preelectorală ridică semne de întrebare din partea observatorilor independenți, care atrag atenția asupra riscului de folosire a fondurilor publice în scop electoral.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO