Vânzările de mașini electrice scad în Europa. China a câștigat cursa

12 Apr. 2024, 06:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Apr. 2024, 06:00 // Actual //  Lupu Eduard

Vânzările de vehicule electrice sunt sub presiune din cauza afluxului de mașini electrice noi fabricate în China, scrie The Telegraph.

Vânzările de mașini electrice Volkswagen au scăzut cu aproape un sfert în Europa, deoarece cererea de vehicule alimentate cu baterii se blochează și cumpărătorii revin la benzină.

Vânzările de vehicule electrice (EV) au scăzut cu 24% în primele trei luni ale anului, deoarece inflația ridicată și creșterea prețurilor la energie au diminuat cererea.
La nivel global, vânzările de mașini electrice Audi, Skoda și Porsche au scăzut cu 3%, la 136.400, în timp ce vânzările de mașini cu motor cu combustie au urcat cu 4%, la aproape două milioane.

Scăderea cererii de vehicule electrice vine pe măsură ce politicienii din regiune retrag subvențiile și reconsideră obiectivele ambițioase de a trage pe dreapta mașinile pe benzină și diesel.

În septembrie, premierul britanic Rishi Sunak, a amânat un termen limită pentru blocarea vânzărilor noi de benzină și motorină în Regatul Unit din 2030 până în 2035. Stimulentele pentru șoferii care cumpără vehicule electrice noi au fost abandonate în 2022.

Datele sugerează că cererea de mașini pe benzină crește mai rapid decât pentru modelele electrice în Marea Britanie.

Înmatriculările de vehicule electrice au fost cu doar 3,8% mai mari luna trecută decât au fost cu un an mai devreme, conform cifrelor publicate săptămâna trecută de Societatea Producătorilor și Comercianților de Automobile, în timp ce vânzările de motoare pe benzină au crescut cu 9,2%.

Volkswagen vinde unele dintre cele mai populare modele de vehicule electrice din Marea Britanie, inclusiv gama Audi e-Tron și Volkswagen ID.

Între timp, oficialii din UE s-au gândit să reducă o interdicție similară a mașinilor pe benzină și diesel în bloc pentru a permite utilizarea combustibililor sintetici – așa-numiții e-combustibili – care pot alimenta un motor cu combustie.

Matthias Schmidt, fondatorul Schmidt Automotive Research, a declarat că Volkswagen a fost afectat de reducerea subvențiilor pentru vânzările de vehicule electrice în Germania. UE a înghețat, de asemenea, ținte de emisii pentru flotele de vehicule, împiedicând vânzările.

Mercedes-Benz a raportat miercuri și o scădere a vânzărilor de vehicule electrice, dând vina „încheierea bruscă a unui stimulent fiscal” în Germania și eliminarea treptată a unui model electric popular de la marca sa Smart.

Vânzările de vehicule electrice ale Volkswagen sunt, de asemenea, sub presiune, deoarece producătorii de automobile europeni se confruntă cu o concurență tot mai mare din cauza afluxului de mașini electrice noi fabricate în China. Mărci precum BYD oferă mașini alimentate cu baterii la un preț mai ieftin decât rivalii occidentali.

UE, investigație pentru subvențiile primite de constructorii auto chinezi
UE a lansat o investigație cu privire la subvențiile oferite producătorilor de automobile chinezi de către Beijing. Experții de la Institutul Kiel din Germania estimează că numai BYD a primit mai mult de 3,4 miliarde de euro în subvenții de la guvernul chinez în ultimii ani, scrie Bloomberg.
Cu toate acestea, în timp ce vânzările de mașini electrice în Europa au scăzut brusc, acestea au crescut cu aproape 91% în China, a spus Volkswagen.

Hildegard Wortmann, membru al consiliului executiv al Volkswagen, a declarat: „Portofoliul nostru diversificat de produse ne oferă flexibilitatea necesară pentru a compensa fluctuațiile cererii în anumite segmente – așa cum este în prezent cazul vehiculelor complet electrice – în altele”.
Scăderea vânzărilor Volkswagen urmează o scădere bruscă a livrărilor la Tesla, principalul producător de vehicule electrice din Occident. Săptămâna trecută, afacerea lui Elon Musk a raportat o scădere cu 8% a vânzărilor în trimestrul martie.

Nu toate companiile se luptă: BMW a declarat miercuri că vânzările sale de vehicule electrice au crescut cu 28% în cele trei luni până în martie. Livrările modelelor sale alimentate cu baterii, cum ar fi i4, iX1 și i7, au crescut cu 41 buc în această perioadă.

Cu toate acestea, mai mulți producători de automobile au respins planurile de a lansa noi mașini electrice, pe fondul dovezilor că entuziasmul șoferilor pentru ele slăbește.
Bentley, producătorul britanic de mașini deținut de Volkswagen, a amânat planurile de a lansa primul său vehicul electric până în 2026.

Lamborghini, care este deținută de gigantul auto german Volkswagen, nu va începe să vândă un model complet electric până în 2028.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Mai 2024, 16:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Mai 2024, 16:14 // Actual //  Lupu Eduard

Țările UE au aprobat transferul veniturilor din activele rusești înghețate către Ucraina, a declarat ministrul ceh de externe Jan Lipavsky.

Potrivit acestuia, doar anul acesta Kievul poate primi 3 miliarde de euro. „90% din încasări vor merge către sprijinul militar. Rusia trebuie să plătească pentru daunele cauzate de războiul său agresiv”, a scris Lipavsky pe rețeaua de socializare X.

Se așteaptă ca activele rusești să genereze un profit de aproximativ 5 miliarde de euro anual. Ucraina va primi aceste fonduri de două ori pe an, a scris anterior Bloomberg. Conform planurilor UE, Ucraina va primi venit net din activele primite din 15 februarie 2024. Totodată, profitul care s-a acumulat înainte de această dată va fi rezervat pentru acoperirea eventualelor riscuri – de exemplu, în cazul pretențiilor din partea Rusiei.

După ce armata rusă a invadat Ucraina în februarie 2022, Uniunea Europeană și țările G7 au înghețat aproximativ 280 de miliarde de dolari ale Băncii Centrale a Rusiei sub formă de numerar și titluri de valoare. Ministerul rus de Finanțe a estimat volumul activelor blocate la aproximativ 300 de miliarde de dolari. Majoritatea acestora se află în depozitul belgian Euroclear.

Conform rezultatelor de anul trecut, Euroclear a primit venituri din activele rusești în valoare de 4,4 miliarde de euro, iar de la începutul acestui an – alte 1,6 miliarde Potrivit surselor Financial Times, profiturile totale până în 2027 ar putea ajunge la 20 de miliarde de euro.

În cadrul discuției privind modul de utilizare a activelor înghețate, Statele Unite s-au oferit să ofere Kievului un împrumut garantat cu veniturile viitoare din acestea. Astfel, Ucraina va putea primi ajutor de 50 de miliarde de dolari în această vară, pe care se bazează Washingtonul. Acest plan a fost susținut de Germania, care ar putea fi un „pas decisiv” pentru implementarea sa, au spus surse Bloomberg.

Kremlinul a numit înghețarea activelor rusești „furt” și o încălcare a dreptului internațional. Posibila lor confiscare ar fi „un cui solid în viitorul sicriu al întregului sistem de economic occidentale”, precum și „subiectul procedurilor judiciare”, a subliniat Kremlinul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău