Întreprinderile sociale şi-au deschis uşile pentru 40 de persoane, care au aflat despre beneficiile antreprenoriatului

24 Apr. 2024, 10:15
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
24 Apr. 2024, 10:15 // Bani și Afaceri //  bani.md

Patru întreprinderi sociale din ţara noastră, care dezvoltă afaceri durabile şi promovează antreprenoriatul social, prin oferirea serviciilor pentru persoanele devaforizate şi nu doar, au fost gazda unor vizite de lucru.

Este vorba de întreprinderile „Credem Eco” SRL din Bălţi, specializată în fabricarea articolelor personalizate din textile şi servicii de catering; „Ilinca Service” SRL din Orhei, care dezvoltă atelierul de croitorie „Datina”, unde sunt cusute şi brodate piese vestimentare ale portului popular precum şi Atelierul de îngrijire corporală care prestează servicii şi oferă instruiri în domeniul beauty, pentru femeile şomere din oraş.

O altă întreprindere socială parte a proiectului este „Floare de cireş” SRL, din Răzeni, raionul Ialoveni, care prestează servicii de catering şi care instruieşte şi le oferă un loc de muncă persoanelor cu dizabilităţi.

Cu o experienţă de peste cinci ani în domeniul instruirii copiilor şi tinerilor, Centrul Educaţional „Vibe Academy”, prestează servicii de IT, Robotică, Pictură, Engleză şi Programe After School, oferind cursuri gratuite pentru o parte din copiii aflaţi în familii defavorizate şi instruind în acelaşi timp tinerii să devină profesori în cadrul centrelor.

Aşadar, toate cele patru întreprinderi sociale şi-au deschis uşile pentru peste 40 de persoane interesate din raioanele Dondușeni, Ungheni, Strășeni, Taraclia, Leova – antreprenori, reprezentanți ai administrațiilor publice locale, angajați ai întreprinderilor comerciale, activiști comunitari, profesori, studenți, pentru a-i familiariza cu domeniul antreprenoriatului social.

Fondatorii afacerilor sociale le-au explicat paşii în lansarea unei astfel de întreprinderi, au vorbit despre partea practică şi modalitatea de identificare a soluţiilor în cazul situaţiilor de criză, le-au dezvăluit avantajele pentru societate şi economia naţională per general, prin crearea locurilor de muncă şi susţinerea persoanelor din grupurile defavorizate.

Proiectul „Antreprenoriatul Social – punct forte în dezvoltarea durabilă a comunităților” este finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău