Camera de Comerț și Industrie a R. Moldova marchează 25 de ani de la adoptarea legii instituției camerale

15 Mai 2024, 10:59
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
15 Mai 2024, 10:59 // Slider //  Soroceanu Olga

La data de 13 mai 1999, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat „Legea cu privire la Camera de Comerț și Industrie”, atribuind Camerei statutul de organizație nonguvernamentală, autonomă şi independentă, care reprezintă interesele întreprinzătorilor din Republica Moldova.

Cu prilejul celebrării celor 25 de ani de la adoptarea legii instituției camerale, Președintele CCI a RM Sergiu Harea a felicitat membrii și echipa, care contribuie la dezvoltarea sistemului cameral, promovarea produselor și serviciilor autohtone, dar și la consolidarea mediului de afaceri și a celui investițional din țară.

„Stimați membri, parteneri, Legea CCI a RM a fost adoptată pentru a stabili bazele organizării juridice a activităţii Camerei de Comerţ şi Industrie și facilitează asocierea mediului de afaceri într-o instituție camerală care susține și promovează businessul moldovenesc. Pe parcursul acestor 25 de ani, doar împreună am reușit să contribuim la creșterea competitivității antreprenorilor autohtoni, am promovat produsele și serviciile autohtone la evenimente expoziționale organizate acasă, dar și peste hotare, am promovat învățământul dual; am facilitat comerțul exterior prin servicii de expertiză și certificarea originii mărfurilor; am organizat misiuni economice peste hotare; am oferit servicii de Arbitraj și Mediere, etc. Sunt recunoscător tuturor celor care sunt alături de instituția camerală, susțin eforturile noastre de a promova afacerile locale și cred cu certitudine că doar împreună vom contribui la dezvoltarea social-economică a Republicii Moldova”, a menționat Sergiu Harea.

La momentul de față, instituția camerală reunește peste 1100 de membri din toate ramurile economiei naționale, ce se bucură de suportul Camerei din Chișinău, dar și a celor 9 filiale de pe întreg teritoriul țării (Edineț, Bălți, Soroca, Cahul, Tighina, Orhei, Ungheni, Hîncești, Găgăuzia și Rîbnița).

Camera este persoană juridică de drept public, care exercită unele funții publice delegate de stat (precum: certificate de origine, Carnete ATA, aviz de impediment justificator și în domeniul învățământului dual), facilitează parteneriatele strategice orientate spre atragerea investițiilor, promovează relațiile comerciale naționale și internaționale și contribuie la aplicarea bunelor practici în dezvoltarea economică și socială a țării.

Realitatea Live

17 Oct. 2024, 20:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Oct. 2024, 20:01 // Actual //  bani.md

Republica Moldova, în ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie curent, are de făcut o alegere foarte simplă – se îndreaptă spre un model rusesc sau aleg modelul european. De această părere este președintele francez Emmanuel Macron, care a oferit, în exclusivitate, un interviu jurnalistei Ecaterina Covali, autoarea proiectului „Punţi către Europa”. Producția este difuzată astăzi, 17 octombrie, la RLIVE TV.

Macron a explicat de ce Uniunea Europeană este cea mai potrivită opţiune pentru Republica Moldova.

„În primul rând, întotdeauna am respectat suveranitatea popoarelor și libera decizie a cetățenilor care vor trebui să se exprime. Chiar cred că este o șansă. Când privesc spre regiune și văd Moldova, aș spune, fără a complica lucrurile, că alegerea este destul de simplă –sau se îndreaptă spre un model rusesc sau spre un model european. Am rezumat puțin lucrurile, dar așa se întâmplă. Orientarea spre modelul rusesc înseamnă o probabilitate foarte mică, că aceeași întrebare vi se va pune de mai multe ori.

Frumusețea modelului european este că veți fi întrebați, iar asta se numește democrație. Este o oportunitate incredibilă. Așa că înțeleg importanța acestei alegeri. Cred că scrutinul care vă așteaptă, pe care Moldova îl așteaptă, este foarte important pentru viitorul țării. Și ca și european convins, nu ca președinte al Franței, ci ca european convins, mai ales aici, vorbind cu dumneavoastră, și respectând suveranitatea poporului moldovean, sper că acesta va alege calea Europei, pentru că este calea libertății și a democrație”, a declarat președintele Franței.

Ținem să menționăm că anume în mandatul Franței, de președinte al Consiliului Uniunii Europene, din prima jumătate a anului 2022, Chișinăul s-a apropiat atât de mult de UE, încât a întors o nouă foaie a istoriei sale… europene.

„Cred că procesul a adus deja beneficii Moldovei, pentru că a permis libertatea de circulație și facilitarea vizelor. În termeni și mai concreți, aș da exemplu costul telecomunicațiilor și integrarea rețelelor. Este una dintre înțelegerile pe care le-am concretizat în timpul Comunității Politice Europene din Moldova. Taxele de roaming au fost liberalizate datorită implicării operatorilor.

Apoi, există o serie de proiecte de cooperare foarte concrete, investiții, o mai mare deschidere economică, libertatea de circulație pe care am menționat-o și, odată cu aceasta, și cooperarea în lupta împotriva atacurilor cibernetice sau a dezinformării”, a conchis Emmanuel Macron.

 

Pe parcursul ultimilor ani, UE a acordat un sprijin puternic Moldovei, în cele mai grele momente, precum șantajul energetic al Gazpromului, suport financiar în combaterea corupției și dezinformării, dezvoltarea economiei, uși deschise pentru export și chiar sancționarea persoanelor care seamănă ură în țară. Însă, cel mai puternic sprijin oferit – lansarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Interviul a fost realizat în cadrul proiectului „Punți către Europa”, realizat cu sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova și implementat de Asociația pentru Inițiative Responsabile (ASPIR).

Producția este difuzată și la postul public de televiziune Moldova 1.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău