În contextul Zilei Internaționale a Familiei, Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului a organizat duminică, 19 mai, o sărbătoare plină de culoare și veselie. Evenimentul a inclus o serie de ateliere interactive, jocuri și spectacole artistice, toate concepute pentru a oferi familiilor oportunitatea de a petrece timp de calitate împreună.
„Primăria municipiului Chișinău vine cu o serie de activități dedicate familiei, astfel ca oamenii dragi, familiile, să vină împreună să se distreze frumos, să afle lucruri interesante, inovative. Pentru noi e important ca fiecare familie să știe că există autoritate, că există Direcția care se îngrijește de protecție și poate oferi suport în situații de dificultate.”, a declarat Angela Cutasevici, viceprimar al municipiului Chișinăului.
„Vreau să vin cu un mesaj la toate familiile, să aibă pace, sănătate, bunăstare, asta cred că-i cel mai important, iar noi, Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului, Primăria Municipiului Chișinău suntem în suportul acestor familii, avem create diferite servicii sociale pentru a ajuta familiile, pentru a ajuta copiii.”, a menționat Tatiana Oboroc, șefa Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului.
Sute de copii, veniţi în parcul Valea Morilor din Chişinău, împreună cu părinţii, au participat la numeroasele activități pregătite special pentru ei. Participanții și-au exprimat încântarea și aprecierea pentru astfel de inițiative.
„Familia este cea care îți aduce un sentiment de fericire și mă bucură foarte mult că avem astfel de evenimente în parc, unde toată lumea are acces să se plimbe, să se joace cu copiii lor, prietenii, cu cei dragi.”, a spus o femeie.
„Este foarte plăcut și mulțumim Primăriei pentru că, într-adevăr, a organizat așa un eveniment frumos. Trebuie să ne odihnim câteodată, să venim să mai respirăm aer… pentru că prea multă muncă dăunează și prea multă grădiniță, prea multă școală.”, a afirmat unul dintre participanți.
„Familia e casa noastră, bucuria noastră, e bogăția noastră. Am nepoțele, am copii, să fie sănătoși la toată lumea și la noi”, a conchis o vizitatoare a evenimentului.
Copiii și părinții au fost încurajați să învețe împreună despre importanța protejării mediului înconjurător și despre măsurile pe care fiecare familie le poate adopta pentru a contribui la un viitor mai verde.
„Am avut o masă cu deșeuri reciclabile și am organizat câteva masterclass-uri pentru a vedea dacă copiii acasă împreună cu familiile sortează deșeurile și să știți că ne-am bucurat foarte mult că ei știu regulile de sortare, fiind ghidați de părinți.”, a declarat Tatiana Cucovici, comunicator Regia Autosalubritate.
Ziua Familiei a fost și o platformă de dialog și conștientizare, unde participanții au putut să învețe despre resursele disponibile pentru susținerea și protecția copiilor.
„Fiecare familie care se confruntă cu dificultăți, care au copii, se pot adresa la Direcția pentru Protecția Copilului, pentru a comunica cu specialiștii noștri, pentru a identifica o soluție pentru problema cu care se confruntă. Suplimentar, pot depune și sesizări în baza legislației în vigoare pe orice situație de risc, de dificultate. ”, a precizat Zinaida Micleușanu, șefa Direcției pentru Protecţia Drepturilor Copilului, sectorul Ciocana.
„Noi oferim toată susținerea noastră și încurajăm familiile ca în orice situație dificilă să apeleze fără a avea dubii la Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului”, a sugerat Ludmila Zagoreț, șef interimar Direcția pentru Protecţia Drepturilor Copilului, sectorul Botanica.
Un eveniment cultural artistic similar dedicat Zilei Internaționale a Familiei a fost organizat și în Parcul „Alunelul”, din sectorul Buiucani. Aceste inițiative evidențiază angajamentul administrației de a promova bunăstarea familiei și de a asigura un mediu sănătos pentru dezvoltarea fiecărui membru al comunității.