Băncile rusești au blocate mai mult de jumătate din conturile, în dolari și euro, din întreaga lume

24 Mai 2024, 16:55
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
24 Mai 2024, 16:55 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Centrală a Rusiei a raportat că de la începutul anului 2022, numărul conturilor corespondente în valută ale băncilor ruse în dolari SUA și euro a scăzut cu 55%, iar de la sfârșitul anului trecut, deschiderea de conturi, în băncile statelor „prietene”, bat pasul după amenințările cu sancțiuni secundare din partea Statelor Unite, dar cursul de schimb al rublei rămân stabil datorită capitalului adecvat, al exporturilor  și a politicii monetare stricte.

„În perioada de raportare a continuat tendința de reducere a relațiilor corespondente în valute toxice cu băncile nerezidente”, susține banca centrală a Rusiei în evaluarea stabilității financiare.

Potrivit datelor de la 1 aprilie 2024, valoarea indicelui relațiilor corespondente cu nerezidenții în valute „toxice” dolari SUA și euro, a scăzut cu 17% față de 1 octombrie 2023, iar comparativ cu începutul anului 2022 – cu 55%, scrie The Moscow Times.

Dinamica pozitivă a relațiilor corespondente în monedele țărilor „prietenoase” Rusiei, observată din 2022, a încetinit din cauza sancțiunilor adoptate de Statele Unite în decembrie 2023 și complicând interacțiunea băncilor ruse cu partenerii străini, a indicat Banca Centrală. .

În general, în condițiile restricțiilor de capital, situația pe piața valutară rusă, conform Băncii Centrale, a fost stabilă și a fost determinată de starea contului curent a balanței de plăți.

De la introducerea vânzării obligatorii a veniturilor în valută străină, Banca Centrală a înregistrat o creștere a volumului vânzărilor nete de valută străină de către exportatori: ale celor mai mari 29 de companii exportatoare rusești, acestea s-au ridicat la 13,9 miliarde USD în noiembrie 2023 și 14,8 USD. miliarde în decembrie. Raportul dintre vânzările nete de valută și veniturile din export valutar a fost de 88% și 93% în noiembrie și, respectiv, decembrie 2023.

Prețurile ridicate ale petrolului au contribuit, de asemenea, la creșterea câștigurilor valutare și a vânzărilor nete, iar scăderea prețului petrolului în decembrie 2023 – ianuarie 2024 a dus la o scădere a veniturilor din export și a vânzărilor de valută ale companiilor.

Ca urmare, volumul mediu lunar al vânzărilor nete de valută străină pentru perioada ianuarie-februarie 2024 pentru grupul de companii luat în considerare a scăzut la 11,7 miliarde USD.

Revenirea prețurilor petrolului în februarie – martie 2024, precum și primirea plăților pentru veniturile din export amânate anterior din cauza presiunii crescute a sancțiunilor au condus la o creștere a vânzărilor nete de valută străină în martie la 13,0 miliarde USD, în aprilie – la 13,2 miliarde USD , a spus el Banca Centrală.

Autoritatea de reglementare a remarcat, de asemenea, în revizuire riscurile înrăutățirii situației cu lichiditatea valutară. Din decembrie 2023, împrumuturile în yuani au început să depășească dinamica fondurilor strânse în yuani, aceasta a fost însoțită de o scădere a activelor lichide în yuani ale băncilor. În același timp, băncile s-au bazat din ce în ce mai mult pe finanțarea pe termen scurt prin tranzacții de swap valutar.

Pentru a reduce excesul de volatilitate pe piața monetară valutară, CBR crește limita zilnică a schimburilor de yuani pentru ultimele și primele două zile de tranzacționare ale fiecărei luni de la 10 la 20 de miliarde de yuani. În același timp, Banca Centrală a majorat rata la swap-urile de yuani „pentru a minimiza impactul operațiunilor Băncii Rusiei asupra prețurilor de pe piață”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Iun. 2024, 12:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iun. 2024, 12:58 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, 26 iuni, Comisia Protecție Socială, Sănătate și Familie a examinat proiectul de modificare a bugetului Asigurărilor Sociale de Stat pentru anul curent, în conformitate cu indicatorii revizuiți ai bugetului de stat pentru anul 2024. Propunerea, care va fi supusă plenului Parlamentului pentru adoptare, vizează o majorare semnificativă a veniturilor și cheltuielilor totale ale acestui buget.

Potrivit documentului prezentat, se propune o majorare totală de 220 117,8 mii de lei, elevând bugetul Asigurărilor Sociale de Stat la suma de 43 024 573,1 mii de lei. Această ajustare va permite implementarea mai eficientă a politicii sociale, concentrându-se în special pe sprijinirea familiilor și protecția socială a categoriilor vulnerabile.

În cadrul acestor modificări, suma alocată pentru protecția familiei și copiilor va fi majorată cu 272 090,8 mii de lei. Fondurile suplimentare vor susține finanțiar familiile la nașterea copilului, prin acordarea unei indemnizații de 20 000 de lei, și vor asigura sprijin pentru îngrijirea copiilor cu vârsta de până la 2 ani. De asemenea, se va sprijini financiar creșterea copiilor gemeni sau a celor născuți dintr-o singură sarcină până la vârsta de 3 ani, cu o majorare a cheltuielilor de 1 683,5 mii de lei.

În plus, se prevede o majorare semnificativă pentru protecția socială în cazuri excepționale, cu o sumă suplimentară de 185 446,6 mii de lei. Aceste fonduri vor fi direcționate către sprijinirea categoriilor de populație vulnerabile, inclusiv pentru reducerea vulnerabilității energetice.

Proiectul de modificare a Legii bugetului Asigurărilor Sociale de Stat pentru anul 2024 a fost elaborat în colaborare de către Casa Națională de Asigurări Sociale și Ministerul Muncii și Protecției Sociale, reflectând angajamentul pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor și susținerea familiilor în Moldova. Inițiativa va fi supusă dezbaterii și votului în plenul Parlamentului în săptămânile următoare.

Proiectul bugetului de stat pentru anul 2024 prevede majorarea deficitulu icu 1,1 miliarde de lei, la 16,7 miliarde de lei. Veniturile sunt preconizate la 82,6 miliarde de lei, cu 386,3 mil. lei mai mult, iar veniturile cu 902 milioane de lei mai puțin, la 60,2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău