BNM a desemnat giganții bancari din Republica Moldova

03 Iun. 2024, 09:39
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
03 Iun. 2024, 09:39 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Activele totale ale sectorului bancar din Republica Moldova au ajuns la 153 940,5 milioane lei la sfârșitul anului 2023, înregistrând o creștere de 22 572,3 milioane lei (17,2%) comparativ cu sfârșitul anului precedent. Principala sursă de finanțare a acestor active sunt datoriile, care au crescut cu 19 227,0 milioane lei (17,8%), ajungând la 127 279,2 milioane lei, în principal datorită majorării depozitelor atrase cu 18 849,1 milioane lei (19,8%), totalizând 113 993,1 milioane lei, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

În 2023, o bancă a atras resurse financiare prin emisiuni de valori mobiliare (obligațiuni) în valoare de 254,7 milioane lei pentru a-și majora sursele de finanțare pe termen lung și a diversifica instrumentele de finanțare. Totodată, alte datorii financiare au scăzut cu 374,3 milioane lei (3,8%), ajungând la 9 600,3 milioane lei.

Capitalul, o altă sursă de finanțare a activelor, a crescut cu 3 345,3 milioane lei (14,3%) ajungând la 26 661,3 milioane lei, datorită profitului obținut în perioada de referință. Ponderea activelor în PIB-ul prognozat pentru 2023 a crescut cu 1,4 puncte procentuale, de la 47,9% la 49,3%, pe fundalul unui ritm de creștere a activelor de 17,2%, comparativ cu o creștere a PIB-ului de 13,9%.

Concentrarea activelor sectorului bancar este dominată de patru bănci mari, desemnate de Banca Națională a Moldovei (BNM): BC „MOLDOVA AGROINDBANK” S.A., BC „Moldindconbank” S.A., B.C. „VICTORIABANK” S.A., și OTP Bank S.A. Ponderea activelor acestor bănci mari a crescut la 82,2% la sfârșitul anului 2023, cu 1,7 puncte procentuale mai mult decât în 2022.

Ponderea activelor băncilor medii (BC „ProCredit Bank” S.A., FinComBank” S.A., BC EXIMBANK” S.A., BC „ENERGBANK” S.A., BCR Chișinău S.A.) a scăzut cu 1,3 puncte procentuale, ajungând la 15,3%. În același timp, ponderea activelor băncilor mici (BC „COMERȚBANK” S.A., BC „EuroCreditBank” S.A.) a scăzut cu 0,4 puncte procentuale, constituind 2,5%. Componența grupurilor de bănci a rămas neschimbată față de anul precedent.

BC „MOLDOVA AGROINDBANK” S.A. deține cea mai mare pondere a activelor totale, constituind 33,9% (limita ≤35%), urmată de BC „Moldindconbank” S.A. cu 20,2%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Iul. 2024, 07:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Iul. 2024, 07:01 // Actual //  Lupu Eduard

Protejarea dispozitivelor Android împotriva amenințărilor cibernetice este esențială în lumea digitală de astăzi. Există numeroase aplicații disponibile care oferă protecție avansată împotriva virușilor, malware-ului și altor riscuri.

Iată o listă cu cele mai bune aplicații care vă pot proteja dispozitivele Android.

1. Bitdefender Mobile Security

Bitdefender Mobile Security este una dintre cele mai bine cotate aplicații de securitate pentru Android. Oferă protecție completă împotriva virușilor și malware-ului. Include funcții avansate precum scanarea aplicațiilor, protecția în timp real și antifurt. De asemenea, oferă VPN integrat pentru navigare sigură.

2. Norton Mobile Security

Norton Mobile Security este o soluție robustă pentru protecția dispozitivelor Android. Oferă scanare în timp real, protecție împotriva phishing-ului și blocare a apelurilor spam. Include și funcții antifurt și localizare a dispozitivului. De asemenea, oferă protecție Wi-Fi pentru rețelele publice.

3. Avast Mobile Security

Avast Mobile Security este o aplicație populară care oferă o gamă largă de funcții de protecție. Include scanarea aplicațiilor și fișierelor, protecție împotriva malware-ului și funcții antifurt. Oferă și un VPN pentru navigare sigură, blocarea aplicațiilor și optimizarea performanței dispozitivului.

4. Kaspersky Mobile Security

Kaspersky Mobile Security este cunoscută pentru protecția sa eficientă împotriva amenințărilor cibernetice. Oferă scanare în timp real, protecție împotriva virușilor și malware-ului, precum și funcții antifurt. Include și protecție pentru datele personale și navigare sigură pe internet.

5. McAfee Mobile Security

McAfee Mobile Security oferă protecție completă pentru dispozitivele Android. Include scanare antivirus, protecție împotriva malware-ului și funcții antifurt. Oferă și blocare a apelurilor spam, protecție Wi-Fi și optimizare a performanței dispozitivului. De asemenea, include un VPN pentru securitate online.

6. ESET Mobile Security

ESET Mobile Security este o aplicație de securitate puternică pentru Android. Oferă scanare antivirus, protecție împotriva phishing-ului și funcții antifurt. Include și protecție pentru aplicații și blocare a apelurilor. Aplicația oferă, de asemenea, rapoarte detaliate despre securitatea dispozitivului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău