Impozitul pe bunurile imobiliare. Termen limită pe 2024

07 Iun. 2024, 09:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Iun. 2024, 09:33 // Actual //  bani.md

Persoanele fizice din municipiul Chișinău trebuie să achite impozitul pe proprietate și teren până la data de 30 iunie 2024. Primăria municipiului Chișinău, prin intermediul Direcției de colectare a impozitelor și taxelor locale, a trimis deja înștiințări contribuabililor, reamintindu-le de obligația achitării impozitului până la termenul menționat.

Conform Codului Fiscal, cetățenii și gospodăriile țărănești/agricole trebuie să achite integral suma impozitului pentru bunurile imobile deținute sau dobândite până la data de 31 martie a acestui an. Pentru imobilele și terenurile dobândite după 31 martie, termenul de plată este 25 martie anul următor anului de raportare.

Serviciile locale de colectare a impozitelor din cadrul primăriilor calculează anual valoarea impozitului pe bunurile imobile și terenuri pentru persoanele fizice-cetățeni și pentru fermierii gospodăriilor țărănești. Cotele specifice de impozit sunt stabilite anual de autoritățile administrației publice locale, în conformitate cu prevederile art. 280 din Codul Fiscal.

Primăria municipiului Chișinău informează că deținătorii de semnătură electronică sau mobilă pot accesa portalul [https://sfs.md/ro/servicii/persone_fizice](https://sfs.md/ro/servicii/persone_fizice) pentru a vizualiza impozitul în baza fișei de proprietate, a crea o notificare de plată, a vizualiza suma impozitului și a imprima notificarea pe suport de hârtie.

De asemenea, Primăria reamintește că reducerea de 15% la achitarea integrală a impozitului până la data de 30 iunie nu mai este aplicabilă. Impozitul poate fi achitat în oficiile poștale, filialele bancare sau online, prin intermediul serviciului de stat de plată electronică [mpay.gov.md](https://mpay.gov.md), selectând serviciul „Achitarea impozitului pe proprietate (cu aviz de plată)”.

Scutirea de la plata impozitului pe bunurile imobiliare se acordă persoanelor cu vârsta de pensionare, dar nu tuturor categoriilor de pensionari. În Chișinău, scutirea se aplică în limita valorii bunurilor imobile de până la 500 mii lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!