Au fost aprobate planurile de admitere în învățământul profesional tehnic pentru anul de studii 2024-2025

05 Iul. 2024, 10:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
05 Iul. 2024, 10:27 // Actual //  Soroceanu Olga

La ședința guvernamentală din 3 iulie 2024, cabinetul de miniștri a aprobat planurile de admitere pentru anul școlar 2023-2024 în instituțiile de învățământ profesional, colegii și centre de excelență.

În cadrul ședinței, Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), a subliniat importanța învățământului dual ca punte de legătură între sectoarele privat și public. El a evidențiat rezultatul întâlnirilor cu peste 1500 de companii în ultimele trei luni, organizate de CCI a RM și Ministerul Educației și Cercetării. Aceste discuții au vizat promovarea învățământului dual în rândul companiilor, cu scopul de a forma forță de muncă calificată, potrivit comunicatului emis de instituția camerală.

„După cum a vorbit dl Ministru al Educației, crește economia națională cu încă 2000 de locuri de muncă, ceea ce denotă o bună cooperare dintre sectorul privat și cel public. Sperăm și mizăm la un număr în creștere pentru anul viitor de studii, pentru că mediul de afaceri are nevoie de cadre bine calificate pentru a fi competitivi pe piața Uniunii Europene”, a punctat Sergiu Harea.

În sesiunea curentă de admitere în învățământul profesional tehnic din Republica Moldova, peste 12.200 de elevi vor beneficia de finanțare de la bugetul de stat pentru a studia la centre de excelență, colegii și școli profesionale. Dintre aceștia, aproape 2.000 vor avea posibilitatea de a opta pentru studii în cadrul învățământului dual, cu o creștere de 363 de locuri bugetare față de anul precedent.

Admiterea la programele de formare profesională tehnică se va desfășura în 81 de instituții de învățământ, inclusiv 14 centre de excelență, 35 colegii și 32 școli profesionale.

Sesiunea de admitere începe pe 15 iulie și se va desfășura conform calendarului prevăzut în Regulamentul de organizare și desfășurare a admiterii la programele de formare profesională tehnică. Admiterea candidaților se va realiza prin concurs, prin intermediul modulului e-Admitere din Sistemul Informațional de Management în Educației în învățământul profesional tehnic.

Pentru informații suplimentare despre concursul de admitere în învățământul profesional tehnic, accesați acest LINK.

Realitatea Live

06 Oct. 2024, 09:39
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
06 Oct. 2024, 09:39 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un fost trader de la Goldman Sachs s-a mutat în zona Bay Area, San Francisco, pentru a căuta succesul în domeniul tehnologiei. Până aici, nimic nou. povestea lui a luat o turnură diferită după ce a decis să nu pună bazele unui start-up şi a ajuns să facă exact opusul: să cumpere cu banii giganţilor tech terenuri agricole. Scopul? Un vis californian atipic, scrie Ziarul Financiar.

În ultimii cinci ani, o companie numită Flannery Associates a cheltuit peste 800 de milioane de dolari pentru achiziţionarea de teren în afara oraşului San Francisco – fără a explica cine se află în spatele acestui efort sau ce planuri are compania respectivă pentru acele terenuri. Acum, oficialii locali care investigau problema au primit în sfârşit un răspuns: un grup de lideri din industria tehnologică, bogaţi şi cunoscuţi, sunt implicaţi în această aventură şi speră să folosească terenul pentru a construi un oraş nou, potrivit relatărilor din The New York Times şi Bloomberg. Potrivit rapoartelor citate de cele două publicaţii, Reid Hoffman, cofondatorul LinkedIn, investitorii Marc Andreessen şi Chris Dixon de la Andreessen Horowitz, Nat Friedman, fostul CEO al GitHub, Laurene Powell Jobs, fondatorul Emerson Collective, şi alţi lideri şi investitori din domeniul tehnologiei au investit în acest proiect. Liderul Flannery Associates pare să fie Jan Sramek, un fost trader al Goldman Sachs.

Imigrant european impresionat de energia start-up-urilor americane, fostul trader s-a mutat în zona San Francisco Bay Area pentru a reuşi în domeniul tehnologiei. La scurt timp după, a început să facă excursii de pescuit în comitatul Solano, de pe marginea estică a golfului San Francisco. Un colţ rural al comitatului a devenit în cele din urmă centrul unui plan conceput de  Sramek pentru a construi un oraş de la zero. A creat compania numită Flannery Associates şi a petrecut ultimii ani folosind bani de la unele dintre cele mai bogate persoane din Silicon Valley pentru a-şi transforma ideea ambiţioasă în realitate, potrivit surselor citate de New York Times. Povestea despre cum Sramek a convins câţiva dintre cei mai bogaţi oameni din lume să investească peste 800 de milioane de dolari în ferme şi terenuri neamenajate pentru visul unui oraş nou pare să devină o legendă a Silicon Valley care îmbină idealismul – sau aroganţa – cu capitalismul de modă veche.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău