Comoara uriașă a Rusiei dezvăluită în Occident: Moscova deține 90% din rezervele mondiale

10 Iul. 2024, 07:03
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
10 Iul. 2024, 07:03 // Bani și Afaceri //  bani.md

În contextul războiului declanșat de Putin în Ucraina și al sancțiunilor occidentale impuse economiei Kremlinului pentru a-i slăbi capacitatea de luptă, orice venituri ale Moscovei ajută continuarea conflictului. Acum, este dezvăluită o mare comoară a Rusiei aflată în inima Occidentului: rezerve uriașe de chihlimbar în Kaliningrad, regiunea rusă învecinată cu Polonia și Lituania.

Rusia deține aproximativ 90% din rezervele mondiale de chihlimbar ce pot fi extrase, iar majoritatea sunt concentrate în zona Kaliningrad, potrivit Anadolu. Combinatul rusesc de chihlimbar din Kaliningrad este „singura întreprindere din lume care extrage chihlimbar la scară industrială”, spune geologul șef Alexey Korkin. China este cel mai mare cumpărător de chihlimbar rusesc, în timp ce există și un mare interes din partea altor țări din Asia și Orientul Mijlociu, scrie Anadolu.

Chihlimbarul, rășina fosilizată a copacului, a captivat omenirea de milenii prin nuanțele sale încântătoare și alura naturală. Din cele mai vechi timpuri și până în prezent, bijuteria a fost transformată în obiecte decorative rafinate și bijuterii uimitoare, servind în același timp ca agent vindecător în medicina populară și ca potențator de arome în parfumuri. Multe culturi atribuie chihlimbarului puteri supranaturale, crezând că are proprietăți mistice.

Când vine vorba de zăcăminte de chihlimbar în lumea modernă, Rusia deține 90% din toate rezervele de chihlimbar extractibile, majoritatea fiind concentrate în apropierea satului Yantarny din regiunea Kaliningrad, cea mai vestică enclavă a țării, conform lui Alexey Korkin, geolog șef la Combinatul de chihlimbar din Kaliningrad.

Extracția chihlimbarului în Kaliningrad a început în secolul al XIX-lea, inițial prin minerit și mai târziu prin exploatare în carieră în secolul al XX-lea. Producția a trebuit să fie reconstruită după război și, din cauza unicității și rarității chihlimbarului, nu a existat nicio experiență pe care să se bazeze, așa că Rusia a trebuit să-și dezvolte propriile metode de extracție, a spus Korkin.

În prezent, chihlimbarul este extras într-o cariera deschisă, unde excavatoarele extrag mai întâi roca purtătoare de chihlimbar, care este apoi spălată sub presiune puternică a apei până la o anumită stare, a explicat el.

„Suntem singura întreprindere din lume care extrage chihlimbar la scară industrială”, a spus el, adăugând că tehnologia folosită în Rusia pentru extragerea chihlimbarului este „unică”.

În ceea ce privește valoarea chihlimbarului extras, totul depinde de culoarea, dimensiunea, integritatea acestuia și de prezența florei și faunei fosilizate, a declarat Anna Dugina, de la Uzina de chihlimbar din Kaliningrad. Chihlimbarul alb mat este deosebit de apreciat, mai ales în China, a spus ea pentru sursa citată.

„Chihlimbarul, care are o vechime de aproximativ 50 de milioane de ani, este mai mult decât frumos și benefic. Este o mașină a timpului, o fereastră prin care putem vedea milioane de ani în trecut.”

Chihlimbarul de Kaliningrad are o concentrație foarte mare de acid succinic, un aditiv biologic activ care este un puternic regulator al apărării organismului, ajutând la îmbunătățirea metabolismului energetic, a eficienței și la eliminarea substanțelor toxice din organism, a spus el.

Chihlimbarul găsit în Kaliningrad are aproximativ 5-7% acid succinic, comparativ cu 1% la cel standard, a explicat Vadim Parkhomenko de la uzina din Kaliningrad, care în prezent se concentrează exclusiv pe producția de bijuterii. În lume mai există și alte zăcăminte de chihlimbar, în țările baltice, Suedia, Germania, Danemarca și Polonia.

Realitatea Live

18 Oct. 2024, 07:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Oct. 2024, 07:47 // Actual //  Ursu Victor

În luna septembrie 2024, în Republica Moldova au fost importate peste 4.500 de tone de ulei de floarea-soarelui, împărțite în două categorii principale: „Ulei de floarea-soarelui brut” și „Ulei de floarea-soarelui ambalat în recipiente de 10 litri sau mai puțin”. Potrivit datelor analizate de Iurie Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, categoria „Ulei de floarea-soarelui brut” a dominat importurile, reprezentând 78% din totalul uleiului importat.

Din punct de vedere valoric, importurile de ulei de floarea-soarelui au atins peste 60 de milioane de lei. Categoria „Ulei de floarea-soarelui brut” a constituit 60% din valoarea totală a importurilor. Prețul mediu al uleiului importat a fost de 15,9 lei per litru, însă uleiul neambalat a fost de 2,5 ori mai ieftin decât cel ambalat.

Uleiul de floarea-soarelui, atât ambalat, cât și neambalat, a fost importat din cinci țări. 100% din „Uleiul de floarea-soarelui brut” a fost adus din Ucraina, totalizând 3.562.920 litri. În ceea ce privește categoria „Ulei de floarea-soarelui ambalat în recipiente de 10 litri sau mai puțin”, Ucraina a fost, de asemenea, lider, furnizând 801.041 litri, adică 79,8% din volumul total al acestei categorii.

Valoarea uleiului de floarea-soarelui importat din Ucraina a fost de 57.149.632 lei, din care 37.478.918 lei pentru „Uleiul de floarea-soarelui brut” și 19.670.715 lei pentru „Uleiul ambalat”. Ucraina a contribuit cu 80,4% din valoarea totală a uleiului ambalat, urmată de Rusia (15,8%) și Ungaria (3%).

Prețul mediu de import pentru „Uleiul de floarea-soarelui brut” a fost de 10,5 lei per litru, în timp ce pentru „Uleiul ambalat” acesta a ajuns la 26,1 lei per litru. Există o diferență semnificativă între prețurile de import pe țări: din Rusia prețul mediu a fost de 22,9 lei per litru, iar din Ungaria, 34,1 lei per litru.

„În luna septembrie 2024, 24 de companii din Republica Moldova au importat ulei de floarea-soarelui. Dintre acestea, doar două companii au importat „Ulei de floarea-soarelui brut”, în timp ce 23 de companii au adus „Ulei de floarea-soarelui ambalat”. Compania „ICS TRANS BULK LOGISTICS SRL” a importat 99,3% din totalul de „Ulei de floarea-soarelui brut” în această perioadă”, potrivit lui Rija.

Pentru categoria „Ulei de floarea-soarelui ambalat”, cele mai mari patru companii importatoare au fost: SRL SHERIFF (controlat de oligarhul Victor Gușan n.a) ) – (15,98%), INTREPRINDEREA ISNOVAT SRL (14,55%), SRL COLVAS (12,95%) și MOLDRETAIL GROUP SRL (11,34%), care au importat împreună 54,82% din totalul uleiului ambalat.

În termeni valorici, principalele companii importatoare au fost: INTREPRINDEREA ISNOVAT SRL, SRL SHERIFF, SRL COLVAS și MOLDRETAIL GROUP SRL, care au adus 52,35% din uleiul ambalat, în valoare totală de 12.814.191 lei.

Se remarcă și o variație considerabilă a prețurilor medii de import. Cele mai mari prețuri medii au fost înregistrate de companiile TELIUS-CCC SRL (35,5 lei per litru) și FORWARD INTERNATIONAL SRL (34,1 lei per litru), iar cele mai mici prețuri au fost aplicate de SRL ALISADAI, TAROL-DD SRL și SRL SHERIFF.

În total, în luna septembrie 2024, Republica Moldova a importat 4.566.494 litri de ulei de floarea-soarelui, în valoare de 61.957.220 lei, cu un preț mediu de 26,1 lei per litru pentru uleiul brut și 10,5 lei per litru pentru uleiul ambalat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău