„VinOpera” 2024 – un concert de gală şi două spectacole gratuite: „Pe scenă va urca cea mai bună soprană”

05 Aug. 2024, 09:07
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Aug. 2024, 09:07 // Actual //  bani.md

Festivalul Internaţional de Muzică Clasică „VinOpera” ajunge în aceast an la a VII-a ediţie. Într-un interviu pentru realitatea.md, Cristina Frolov, preşedinta Fundaţiei „Constantin Mimi”, organizatoarea evenimentului, a povestit cum a apărut ideea de a crea un eveniment cultural care să pună în valoare muzica clasică şi vinul.

„Inițiativa îi aparține maestrului Eugen Doga, care, vizitând Castelul Mimi, a exclamat: „Pereții aceștia cântă”. Inspirația a venit și de la concertele lui Andrea Bocelli, organizate în regiunea sa natală, în scopul promovării acesteia și susținerii comunității locale. Prin intermediul „VinOpera” am reuşit să aducem muzica bună mai aproape de oameni, am adus-o la ei acasă, odată cu extinderea evenimentului în sate. Ne bucurăm că putem să organizăm concerte gratuite pentru publicul din zona rurală, însetat de muzica de calitate”, spune preşedinta Fundaţiei Constantin Mimi, Cristina Frolov.

Evenimentul de anul trecut s-a desfăşurat în premieră, în trei locaţii, iar la două dintre ele, în satele Varniţa şi Bulboaca, publicul a avut acces gratuit. Tradiţia continuă şi în acest an. Evenimentul de gală va avea loc în data de 6 septembrie la Castel Mimi, iar în zilele de 14 şi 15 septembrie – în localităţile din preajmă. Toate evenimentele vor include degustări de vin și un proiect nou, creat special pentru „VinOpera”, împreună cu Orchestra Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” și maestrul Mihail Agafița.

„Programul ediției din acest an include trei evenimente, două dintre ele se vor desfăşura gratuit în sate, în locații istorice valoroase. Festivalul începe cu un concert clasic extraordinar la Castel Mimi, unde pe scenă va urca cea mai bună soprană româno-elvețiană, laureată a Premiului Internațional de Operă „Oscar della Lirica” – Elena Moșuc, acompaniată de Orchestra Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”. La fel, vom avea un vernisaj al celor mai bune vinuri de la producători mici, dar cu renume, din Republica Moldova. Iar alte două concerte vor avea loc în satul Bulboaca, în scuarul Gării, atestat drept un monument istoric, și în inima satului Telița, un loc pitoresc pe malul râului Nistru. Pe această cale, doresc să-mi exprim gratitudinea faţă de Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova, care ne-a susţinut şi datorită căruia am reuşit să extindem festivalul timp de trei zile, şi să aducem „VinOpera” în sate. Fără suportul Guvernului României nu am fi reuşit să organizăm un astfel de eveniment, la o asemenea anvergură, cu artişti celebri, la spectacolele cărora să aibă acces gratuit orice doritor.”, susţine Cristina Frolov.

Grupul de Presă Realitatea este partener media al „VinOpera”. Urmăriţi-ne în continuare pentru detalii despre concerte şi artiştii prezenţi în cadrul celor trei zile de eveniment.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO