Festivalul Internaţional de Muzică Clasică VinOpera continuă cu două concerte gratuite în satele Teliţa şi Bulboaca

12 Sept. 2024, 09:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Sept. 2024, 09:29 // Actual //  bani.md

Ediţia VII-a a Festivalului Internaţional de Muzică Clasică VinOpera a debutat cu seara de Gală la Castel Mimi Wine Resort şi continuă cu alte două spectacole gratuite în satele Teliţa şi Bulboaca din raionul Anenii Noi, în zilele de 14 şi 15 septembrie.

Este pentru al doilea an consecutiv când VinOpera ajunge în localităţile din apropierea Castel Mimi, pentru a aduce muzica de înaltă calitate oamenilor din sate. Este un eveniment mult aşteptat de localnici, pentru contribuţia pe care o aduce la dezvoltarea comunităţiilor prin atragerea turiştilor în regiune.

Ediţia din acest an îi aduce pe scenele de la Teliţa şi Bulboaca pe artiştii de operă Tatiana Costiuc şi Igor Ţurcanu, care vor fi acompaniaţi de instrumentiştii Select Cvartet Plus, muzicieni ai Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naţionale, care au susţinut un recital la încheierea Summit-ului Comunităţii Politice Europene din 1 iunie 2023, desfăşurat la Castel Mimi, la care au participat 50 de lideri de stat şi guverne din întreaga lume.

Pentru cele două zile de concerte în aer liber, muzicienii au pregătit un program special care include muzică clasică din repertoriul renumiţilor compozitori Antonio Vivaldi, Niccolo Paganini, Giuseppe Verdi sau Eduardo di Capua, dar şi melodii pe ritmuri latino şi balcanice. Pe lângă muzică bună, publicul va putea participa la ateliere de creaţie şi va degusta din vinurile produse de Castel Mimi.

Ediţia a VII-a a Festivalului Internaţional de Muzică Clasică VinOpera este organizată de către Fundaţia Constantin Mimi cu sprijinul financiar al Guvernului României, prin intermediul Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova. Parteneri ai evenimentului sunt Ministerul Culturii din Republica Moldova, Institutul Cultural Român “Mihai Eminescu” de la Chişinău şi Castel Mimi Wine Resort.

Realitatea Live

19 Sept. 2024, 10:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Sept. 2024, 10:10 // Actual //  Lupu Eduard

În șapte-opt luni vom avea rezultatele expertizei construcției drumului de Leova-Bumbăta și vom ști exact cât a costat, cât s-a cheltuit, a declarat în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la Rlive, Octavian Iachimovschi procurorul-adjunct al Procuraturii Anticorupție.

„A fost solicitată o expertiză în construcției a drumului de la Leova Bumbăta, care fusese planificată pentru a fi efectuată în 2027, dar există o procedură de urgentare. Am solicitat urgentarea. Probabil că rezultatele expertizei vor fi cunoscute undeva în 7-8 luni. Expertiza în construcții a fost necesară deoarece este un domeniu impropriu procurorilor”, a punctat Iachimovschi.

Iachimovschi a spus că se va ști cu exactitate cât s-a cheltuit, cât costă de fapt prețul construcției unui astfel de drum. „Vorbim despre un dosar în care bănuielile noastre se referă la un domeniu specific, domeniu construcțiilor. Procurorul nu se poate expune pe domenii care sunt în propriei lui”.

„Domenii care sunt în improprii unui procuror sau unui oficial de urmărire penală necesită dispunerea unei expertize, ceea ce am și făcut și noi. În dosar sunt vizate două persoane. Este vorba despre Sergiu Bejan (șeful ASD n.a) și o persoană din domeniu privat”, a mai spus Iachimovschi.

Proiectul podului Leova-Bumbăta a stârnit critici și din cauza costurilor exorbitante, aproximativ 3,5 milioane de euro pe kilometru de drum, transformându-l în cel mai scump drum construit vreodată în Republica Moldova. Această sumă ridică semne de întrebare serioase în privința eficienței utilizării fondurilor publice în contextul economic tensionat al țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău