Bank of Cyprus închide 20.000 de conturi ale clienților ruși

07 Oct. 2024, 12:49
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
07 Oct. 2024, 12:49 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Bank of Cyprus, cel mai mare bancă din Cipru, a închis aproximativ 20.000 de conturi aparținând a 7.000 de clienți ruși, conform unei declarații făcute de reprezentantul instituției financiare, Karen Le Cannu, pentru Frank Media.

„La momentul începerii procesului de curățare a portofoliului de clienți al băncii în 2014, clienții ruși reprezentau 4% din portofoliul nostru. Astăzi, această pondere a scăzut la doar 0,4%,” a declarat Le Cannu.

Potrivit acestuia, Bank of Cyprus a început curățarea portofoliului de clienți în 2014, în urma impunerii sancțiunilor internaționale asupra Rusiei, ca rezultat al anexării Crimeei. Conturile rămase în bancă aparțin în principal pensionarilor ruși.

„Poziția noastră privind riscurile nu este determinată de naționalitatea clientului, ci de caracteristicile riscurilor pe care acesta le prezintă, iar aceste caracteristici se schimbă în timp. În general, banca adoptă o abordare prudentă pentru a-și proteja reputația și interesele clienților și acționarilor,” a adăugat reprezentantul băncii.

Le Cannu a explicat că banca s-a ghidat după „standardele internaționale de conformitate” și propria politică de gestionare a riscurilor înainte de a decide ce clienți vor avea conturile închise.

În ceea ce privește politica viitoare a băncii față de cetățenii ruși, Le Cannu a menționat că „banca evaluează posibilele relații cu cetățenii ruși care trăiesc legal în Europa, nu sunt sub sancțiuni internaționale și desfășoară activități acceptabile în sectoare conforme cu politica băncii.”

Aceasta nu este prima dată când cetățenii ruși se confruntă cu probleme în obținerea serviciilor bancare în Cipru. În primăvara anului trecut, Bank of Cyprus a anunțat că intenționează să închidă conturile a 4.000 de clienți ruși care nu locuiesc în statele UE. Banca a explicat ulterior că motivul a fost suspendarea apartenenței Rusiei la Grupul de Acțiune Financiară (FATF) în februarie 2023.

De asemenea, la începutul lunii februarie, altă mare bancă din Cipru, Hellenic, a început să închidă conturile cetățenilor ruși cu „documente cipriote” care nu sunt rezidenți fiscali ai Rusiei. Această decizie a afectat și companiile lor operaționale.

În perioada 2014-2022, băncile cipriote au închis conturile a 82% dintre clienții din Rusia, iar volumul depozitelor a scăzut cu 76%. Aproximativ 60.000 de persoane fizice și juridice, predominant legate de Rusia, au fost afectate de refuzul serviciilor bancare, iar autoritățile au estimat că suma „exilată” din Cipru se ridică la 43,5 miliarde de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Oct. 2024, 16:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
07 Oct. 2024, 16:22 // Actual //  Ursu Victor

Mașina de propagandă de stat din Rusia, care funcționează la o capacitate fără precedent de la vremurile sovietice, devine tot mai costisitoare pentru contribuabilii ruși.

Conform proiectului de buget pentru 2025, guvernul a planificat să majoreze finanțarea canalelor de televiziune de stat, a mass-mediei și a proiectelor de propagandă pe internet la un nou record istoric – 137,2 miliarde de ruble (aproximativ 1,33 miliarde de euro). Această cifră reiese din nota explicativă atașată proiectului de lege privind bugetul, publicată în baza Dumei de Stat.

Comparativ cu anul curent, cheltuielile pentru secțiunea „mass-media” vor crește cu 15,9 miliarde de ruble (aproximativ 154 milioane de euro), adică cu 13%, depășind bugetele anuale ale unor regiuni medii din Rusia, precum regiunea Kaliningrad (135 miliarde de ruble), Perm (110 miliarde de ruble) și Tambov (75 miliarde de ruble).

În medie, propaganda de stat va costa bugetul 11,4 miliarde de ruble pe lună (aproximativ 111 milioane de euro) sau 2,6 miliarde de ruble pe săptămână (aproximativ 25 milioane de euro). Principalii beneficiari ai acestor fonduri vor rămâne canalele de televiziune de stat.

„Primul canal” va primi o subvenție de 6 miliarde de ruble (aproximativ 58 milioane de euro) pentru „umplerea grilei de programe”. Alte 18,6 miliarde de ruble (aproximativ 181 milioane de euro) sunt alocate în buget pentru „Primul canal”, NTV, VGTRK, Televiziunea Publică a Rusiei și canalul „Carusel” pentru difuzarea în localitățile mici (cu populații sub 100.000 de locuitori). Aceste cheltuieli vor crește cu 1 miliard de ruble (aproximativ 9,7 milioane de euro) comparativ cu anul curent.

Guvernul va majora finanțarea agenției MIA „Rusia Azi” cu 17%, până la 10,9 miliarde de ruble (aproximativ 106 milioane de euro). Cheltuielile pentru agenția TASS vor crește cu 26%, până la 4,8 miliarde de ruble (aproximativ 46 milioane de euro).

În plus, agențiile „Regnum” și „Komsomolskaia Pravda”, care nu au primit finanțare de stat în acest an, vor fi incluse în buget: prima va primi o subvenție de 152 milioane de ruble (aproximativ 1,48 milioane de euro), iar a doua 438,7 milioane de ruble (aproximativ 4,27 milioane de euro).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău