A fost ”aruncată în aer” mega-licitația de la aeroport! Novac: Amendamentul anulat favoriza Lagardere

20 Iun. 2024, 17:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Iun. 2024, 17:30 // Actual //  Lupu Eduard

Mega-licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a fost contestată vehement de deputatul Grigore Novac, care acuză că amendamentul anulat de Curtea Constituțională a fost făcut pentru a favoriza compania Lagardere. Legea, care modifică termenul de închiriere de la trei la cinci ani, a fost adoptată fără respectarea procedurilor legislative necesare.

„Amendamentul a fost făcut cu un singur scop: să favorizeze Lagardere. Graba cu care au acționat a încălcat legislația, în special termenii procedurali. Între prima și a doua lectură trebuie respectat un termen de 10 zile, care nu a fost”, a declarat Grigore Novac, unul dintre contestatarii amendamentului.

Novac a avertizat că, dacă licitația se desfășoară conform noilor condiții de cinci ani, aceasta ar putea fi declarată neconstituțională, stopând astfel întreaga procedură. În cazul în care condițiile nu sunt respectate, licitația poate fi atacată și în instanța de judecată.

Radu Marian, președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe, a afirmat că procesul va continua, în colaborare cu Guvernul, pentru a găsi cea mai bună soluție. „Suntem în discuții cu Executivul pentru a găsi cea mai bună soluție. Fie elaborăm un proiect în Parlament, fie Guvernul vine cu o propunere pe care o vom vota. Până la finalul lunii iulie urmează să fie luată o decizie”, a declarat Marian.

Serviciul de presă al Aeroportului Chișinău a anunțat că o decizie privind celei de a treia licitație a spațiilor comerciale va fi luată în curând de comisia responsabilă de organizarea tenderului.

Ultimul tender pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat în luna aprilie, cu participarea unei singure companii – Lagardere.

După anularea primei licitații, ministrul Infrastructurii Andrei Spânu a declarat că, dacă va participa doar o singură companie, aceasta ar putea fi declarată câștigătoare. Prima licitație a fost anulată deoarece s-au înregistrat doar doi pretendenți, considerat insuficient. Ulterior, în data de 25 martie, Agenția Proprietății Publice a prelungit termenul de depunere a dosarelor pentru participarea la a doua licitație, după ce în concurs s-a înscris doar o companie.

Astăzi, 20 iunie, Curtea Constituțională a anulat modificările operate la legislația cu privire la privatizare, prin care se extindea termenul de dare în arendă a spațiilor comerciale ale Aeroportului Internațional Chișinău. Decizia a fost luată în urma unei sesizări depuse de deputați din opoziție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Sept. 2024, 16:25
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2024, 16:25 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Liderul de anul trecut, Gazprom, cea mai mare companie de gaze din Rusia, nu doar că și-a pierdut poziția de frunte în 2024, dar nici măcar nu a reușit să intre în primele 100 de companii. Pentru prima dată în 25 de ani, Gazprom a încheiat anul 2023 cu o pierdere de 629 de miliarde de ruble, în contrast cu profitul de 1,23 trilioane de ruble obținut cu un an înainte. Conform unui raport intern destinat conducerii companiei, se estimează că exporturile de gaze nu vor reveni la nivelurile anterioare în următorii zece ani, iar până în 2035, volumul exporturilor va fi în medie de doar 50-75 miliarde de metri cubi pe an, aproximativ o treime din volumul de dinaintea invaziei Rusiei în Ucraina.

Principala cauză a pierderilor Gazprom a fost scăderea drastică a producției de gaze și a livrărilor către Europa, cauzată de sancțiunile impuse Rusiei în urma atacului asupra Ucrainei. În 2023, producția de gaze a companiei s-a redus la 404 miliarde de metri cubi, cel mai mic nivel din 1990. Exporturile au atins doar 69 de miliarde de metri cubi, cel mai scăzut nivel din 1985. Către Europa au fost livrate doar 28 de miliarde de metri cubi de gaze, echivalentul nivelurilor de la sfârșitul anilor 1970. Cota Gazprom pe piața europeană s-a redus de trei ori, de la 45% la 15%.

În contextul scăderii livrărilor rusești, Azerbaidjanul își crește exporturile de gaze către Europa, înlocuind Rusia pe o piață unde aceasta a dominat timp de aproape jumătate de secol. Începând cu 1 august, gazele din câmpul Shah Deniz din Marea Caspică au început să fie livrate în Slovenia. Anterior, Azerbaidjanul a început să livreze gaze către Italia, Grecia, Bulgaria, România, Ungaria și Serbia. În plus, Azerbaidjanul exportă gaze în Georgia și Turcia. În 2024, doar Ungaria, Slovacia și Austria vor mai primi gaze rusești prin conducte.

Pe 13 septembrie, s-a anunțat că unul dintre ultimii clienți majori ai Gazprom din Uniunea Europeană, compania austriacă Wien Energy GmbH, va înceta complet achizițiile de gaze rusești începând cu 2025. Compania, care furnizează energie pentru peste 2 milioane de consumatori din Viena și împrejurimi, a încheiat contracte pentru livrări de gaze din Africa de Nord, Marea Nordului și pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (GNL), acoperind astfel 12% din necesarul Austriei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău