A fost lansat procesul de elaborare a strategiei de educație financiară din Republica Moldova

22 Mart. 2023, 16:57
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
22 Mart. 2023, 16:57 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Primul forum de educație financiară, organizat la Chișinău de Banca Națională a Moldovei (BNM), a creat o platformă de discuții între oficiali, parteneri externi și societatea civilă și a lansat, totodată, procesul de elaborare a strategiei de educație financiară din Republica Moldova.

În deschiderea reuniunii, vorbitorii au remarcat importanța educației financiare în sprijinul cetățenilor care să își gestioneze corect resursele și dezvoltării unei economii puternice. În acest sens, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a îndemnat autoritățile și societatea civilă să își unească eforturile.

„Educația financiară a devenit indispensabilă vieții moderne. Strategia va sistematiza acțiunile autorităților și cetățenilor menite să ducă spre o astfel de societate, va instituționaliza instruirea în domeniul financiar, va permanentiza discuția pe teme financiare, ca să ajutăm cetățenii să facă față dilemelor legate de bani, iar economia  să devină mai puternică și mai atractivă pentru investiții,” a spus Octavian Armașu.

La eveniment a participat și și Dorin Recean care a subliniat că educația financiară este determinantă în dezvoltarea tinerei generații și a spiritului antreprenorial.

„Este necesar să promovăm educația financiară încă din școală, în rândul elevilor, apoi la universitate, dar și în cadrul băncilor unde oamenii se adresează să-și deschidă un cont… Este nevoie de educație financiară pentru a progresa, pentru a crea o clasă antreprenorială care să știe ce este o resursă și să înțeleagă cum să o folosească eficient. Nu este ușor, iar cunoștințele financiare dau sustenabilitate,” a spus premierul Dorin Recean.

 La rândul lui, Radu Marian, președinte al Comisiei parlamentare  economie, buget și finanțe a subliniat că educația financiară  „este cheia prosperității”.

„Cetățenii trebuie să știe ce sunt banii, creditele, datoriile, cum funcționează taxele și impozitele. Mulți dintre locuitorii Republicii Moldova au trăit în condițiile unei economii centralizate, acum trebuie ajutați să treacă prin această transformare. Inițiativa personală trebuie promovată. Acum, cetățeanul se află în centrul economiei, nu guvernul”, a declarat Radu Marian.

Prezent la eveniment, în cadrul vizitei sale oficiale în Republica Moldova, guvernatorul Lietuvos Bankas, Gediminas Šimkus,  a menționat că banca centrală a Lituaniei și-a făcut obiectiv strategic din educația financiară și a felicitat BNM că și-a trasat, la rândul ei, o astfel de prioritate.

„Abordarea educației financiare reprezintă un aspect holistic. Deci avem nevoie ca toate instituțiile să lucreze din acest punct de vedere – ministere, bănci  – și cred că o situație similară este și în Moldova. Alfabetizarea financiară este o sarcină mare și dificilă,” a spus Gediminas Šimkus.

Reprezentantul FMI în Republica Moldova, Rodgers Chawani, precizează că educația financiară sporește bunăstarea populației, fortifică stabilitatea financiară a statului și îmbunătățește politicile publice.

„Educația financiară este o cale directă spre bunăstarea financiară. Gândiți-vă la cei 6% dintre cetățenii moldoveni care nu au niciun cont bancar. Indiferența duce la crize financiare. Trebuie să le vorbim oamenilor despre cum să se împrumute și cum să investească în mod competent,” a menționat oficialul FMI.

Inguna Dobraja, reprezentantul Băncii Mondiale în Republica Moldova, afirmă, la rândul ei, că educația financiară contribuie la stabilitatea financiară a țării.

„Doar 8% dintre moldoveni economisesc sub formă de investiții. Această cifră trebuie să crească. Dacă consumatorii vor avea cunoștințe financiare, ei vor lua deciziile corecte și vor fi încrezători în subiectele financiare. Toate acestea vor contribui la stabilitatea financiară,” a punctat oficiala Băncii Mondiale.

De asemenea, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova, Steven Fisher, consideră că educația financiară este un subiect ce trebuie tratat cu seriozitate.

„Educația financiară a fost introdusă prima data în programa școlară în Anglia în anul 2014 și acum este predată în școala medie, fiind una din temele importante… În anul 2021, importanța educației financiare a fost subliniată în Strategia pentru bunăstare a țării și obiectivul acesteia este, ca până în anul 2030, adăugător, două milioane de copii să aibă acces la educația financiară,” a precizat Steven Fisher.

Laura HRUBY, șeful adjunct al misiunii și însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova, a menționat că țara sa susține, prin programe, inițiativele importante de fortificare a securității, iar educația financiară este un astfel de subiect:

„Guvernul Statelor Unite este angajat în promovarea educației și incluziunii financiare în Moldova și ne bucură parteneriatul cu Banca Națională a Moldovei, inclusiv prin intermediul Programului USAID „Reforme Instituționale și Structurale în Moldova”. Colaborarea noastră nu se limitează aici. Suntem în procesul de lansare a unei campanii naționale de educație financiară și vom începe în curând să lucrăm la dezvoltarea primei Strategii Naționale de Educație Financiară,” a spus Laura HRUBY.

Carmine Di Noia, directorul Departamentului pentru afaceri financiare și antreprenoriale al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), a remarcat că Republica Moldova face un pas înainte în dezvoltarea Strategiei Naționale de Educație Financiară:

„O strategie națională este un instrument-cheie ce facilitează cooperarea dintre părțile interesate, în mod special atunci când aceasta beneficiază de o implicare puternică din partea sectorului public. Strategiile naționale au un scop și pot schimba lucrurile corespunzător prin modificarea obiceiurilor financiare ale cetățenilor, ajutându-i să preia controlul asupra propriilor finanțe și să își îmbunătățească bunăstarea financiară,” a spus Carmine Di Noia.

Partea oficială a reuniunii a fost urmată de trei sesiuni de dezbateri:

  1. Practici internaționale de educație financiară
  2. Rolul autorităților în procesul de educație financiară din Republica Moldova
  3. Rolul societății civile în procesul de educație  financiară din Republica Moldova

În cadrul acestor sesiuni, au fost abordate subiecte precum: importanța strategiei de educație financiară pentru bunăstarea cetățenilor și dezvoltarea economică a țării, rezultatele educației financiare la nivel regional, colaborarea dintre instituțiile publice și cele private și contribuția ei la educația financiară, pregătirea tinerei generații pentru a se integra în economia de piață, educația financiară în instituțiile de învățământ și însemnătatea acesteia în era digitalizării.

Reuniunea a întrunit aproape 150 de participanți: oficiali din țara noastră și de peste hotare, experți economici, reprezentanți ai comunităților bancare și de învățământ, ai mediului de afaceri și ai societății civile.

Forumul a fost organizat în cadrul Săptămânii Internaționale de Educație Financiară (Global Money Week 2023), la care până în prezent au aderat 176 de țări.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ