Abraj Kudai, cel mai mare hotel din lume. Construcția lui costă 3,5 miliarde de dolari

06 Ian. 2022, 19:00
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
06 Ian. 2022, 19:00 // Au Bani //  MD Bani

Filosoful Mihai Șora a scris luni, 3 ianuarie, într-o postare pe Facebook, despre Abraj Kudai, cel mai mare hotel din lume care urmează să fie construit în Arabia Saudită, în special pentru cei care merg în pelerinaj la Mecca. Potrivit informațiilor, costurile pentru construcția acestui hotel se ridică la 3,5 miliarde de dolari.

Mihai Șora vorbește despre opulență și spune că „te poate scoate din specia umană”.

Cu o amprentă la sol de peste 64000 m², Abraj Kudai va fi nu doar cel mai mare hotel din lume (10000 de camere distribuite în cele 12 turnuri și turnulețe care vor avea între 30 și 48 de etaje), dar și epicentrul vieții sociale a pelerinilor veniți la Mecca.

Parcimonios în date și imagini, constructorul nu precizează dacă stilul arhitectural îi aparține sau i-a fost impus de proprietarul saudit. Bogăția poate fi – și chiar este, cel mai adesea – strivitoare, scrie ziare.com.

Yourcenar, care a trăit toată viața într-o căsuță pe insula Mount Desert din statul Maine și îi vedea pe miliardarii americani poposind vara în palatele de vacanță din împrejurimi, are pagini memorabile despre felul în care opulența te poate scoate din specia umană: nu înseamnă numai dereglarea proporțiilor, desprinderea de ritmul naturii și de echilibrul ei, ci și închiderea în imunde servituți. Opulența ca lanț nesfârșit de tribulații lumești: un buncăr unde nu rămâne loc pentru cele sfinte”, a scris filosoful Mihai Șora pe Facebook.

Filosoful se întreabă cum se vor împăca cei care sunt gata să doarmă sub cerul liber pentru credință cu „opulența” viitorului hotel.

Am citit, de-a lungul anilor, multe mărturii ale pelerinilor la Mecca sau Medina, cu nimic mai prejos, în autenticitate și fervoare, decât cele ale creștinilor ori ale budiștilor. Oameni credincioși, gata să doarmă sub cerul liber sau înghesuiți în promiscuitatea unui cort, lipiți unii de alții, îndurând furtunile de nisip, arșița zilei, setea, transpirația vecinului, doar ca să ajungă, timp de câteva clipe, la sanctuarul Kaaba.

Pentru mulți dintre aceștia, este momentul fondator al vieții, mai important decât orice alt eveniment privat legat de familie, naștere și moarte, studii și carieră, boală sau vindecare. Totul devine secundar în raport cu pelerinajul în locul sfânt al islamului. Cum se vor împăca hagialâcul cu opulența viitorului hotel, dinamica rituală, rotirea de șapte ori cu deambularea prin imensele holuri, restaurante și magazine, abluțiunile sacre cu bălăceala în piscină? Probabil că foarte bine, fără mari tulburări de conștiință.

Arabia Saudită va avea un viitor strălucit și după ce se vor epuiza rezervele de petrol, de n-ar fi decât combinând nevoia de sacru a omului, credința lui profundă, cu expresia mundană și turistică pe care o îmbracă ritualul”, a transmis Mihai Șora.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău