Acceleratorul de Turism pentru regiunea Cahul s-a încheiat. Cei 15 fondatori de pensiuni au prezentat rezultatele

20 Dec. 2022, 16:43
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
20 Dec. 2022, 16:43 // Bani și Afaceri //  MD Bani

XY Partners și EU4Moldova: Startup City Cahul anunță despre încheierea Acceleratorului de Turism pentru regiunea Cahul. Evenimentul de prezentare a totalurilor a avut loc recent, la Green Village, satul Roșu, Cahul.

În cadrul evenimentului oficial de încheiere absolvenții programului au vorbit despre potențialul turistic al Republicii Moldova, în special al regiunii Cahul. De asemenea, cei 15 fondatori ai pensiunilor turistice din întreaga regiune au prezentat afacerile din turism pe care le reprezintă și au mulțumit organizatorilor pentru contribuția la dezvoltarea turismului în regiuni. 

„De regulă spunem că vor câștiga cei mai buni, dar în cazul unui accelerator toți sunt câștigători, deoarece experiența și cunoștințele pe care le acumulați, lucrul cu mentorii și experții care au grijă de voi sunt de neprețuit și sunt bazele unor afaceri care pot schimba multe lucruri la noi în țară”, a specificat Ana Chirița, Director Programe Strategice Tekwill. 

Iar Corina Andronic, Director Adjunct al Programului EU4Moldova: Startup City Cahul a evidențiat că: „Oamenii de la Cahul sunt tot mai activi pe dimensiunea de turism. Noi ne dorim mult să aducem pentru regiunea Cahul acele opțiuni tehnologice de care este nevoie.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

„Regiunea Cahul are un potențial foarte mare, dar oamenii din Cahul au nevoie de mai mult curaj, să se deschidă și să privească dincolo de hotarul municipiului, al raionului sau chiar al țării. Iar instrumentele tehnologice care direcționează afacerile online vor deschide cu siguranță multe oportunități.”

Așa cum programul Accelerator de Turism pentru regiunea Cahul a fost creat din misiunea de a susține, promova și digitaliza turismul în regiunea Cahul, în cadrul evenimentului de încheiere, a fost prezentată și platforma Cahul.travel, o platformă turistică comună pentru regiunea Cahul, unde vizitatorii vor avea posibilitatea să descopere rute turistice, opțiuni de cazare și alimentație. Pe platformă, se regăsesc și absolvenții Acceleratorului de Turism Cahul. 

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de networking, unde cei prezenți au avut posibilitatea să interacționeze și să se cunoască. De asemenea, s-au stabilit posibile colaborări. 

În cele trei luni de program, participanții înrolați au reușit următoarele:

  • au conceput o serie de activități adiționale pentru afacerile pe care le conduc;
  • au realizat planificarea strategică și diversificarea serviciilor pentru perioada următorul sezon turistic;
  • au participat la ateliere cu Ion Hanganu, fondatorul pensiunii Hanul lui Hanganu, Mihail Țurcanu, autorul canalului „Wine like a local”, Otilia Drăguțanu, director general „Berlizzo Events”, cu doi fondatori al unui eco camping din Bulgaria, și alții.
  • fiecare participant a beneficiat de sesiune foto profesională pentru a împacheta rețelele de socializare și aparițiile în presă. 13 participanți și-a diversificat ofertele. 4 participanți și-au ajustat prețurile și 6 participanți vor integra metode de plată mai accesibile. 
  • au pregătit oferta turistică ce va fi afișată pe platforma Cahul.Travel și continuă să muncească împreună la promovarea serviciilor turistice din regiunea Cahul și la organizarea unui eveniment de amploare, ca și parte din program, care va avea loc în luna mai 2023.
  • Acceleratorul de Turism Cahul a scos în evidență necesitatea promovării turismului din regiuni atât în Republica Moldova cât și peste hotare. 

Mentorii programului: Traian Chivriga, Renata Ungureanu, Olesea Buzu, Alexandru Ivanov, Jenia Iacunina, Stas Balaur au învățat afacerile din domeniul turismului cum să atragă mai mulți clienți și să le ofere experiențe inedite, cum să-și promoveze afacerea pe rețelele de socializare și prin intermediul evenimentelor, cum să utilizeze platformele digitale Booking, Airbnb și Teleport Travel. 

Un alt aspect abordat în timpul trainingurilor a fost atragerea de investiții și fonduri. De asemenea, s-au prezentat istorii de succes din domeniul turismului și întâlniri cu reprezentanți care activează în turism.

Evenimentul a culminat cu o prestație excepțională a Ansamblului de bărbați „Mocănașii” din Slobozia Mare, raionul Cahul, care din 2013 fac parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Acest program a fost realizat de XY Partners și Teleportravel în cadrul EU4Moldova: Startup City Cahul, proiect finanțat de Uniunea Europeană în parteneriat cu Suedia.

Realitatea Live

19 Mai 2025, 12:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Mai 2025, 12:23 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova se confruntă cu o criză profundă a forței de muncă, atât din punct de vedere numeric, cât și calitativ, a declarat economistul Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „7 Zile” de la postul Cinema 1.

Potrivit lui Ioniță, în prezent, în economia națională activează doar 854.000 de persoane, dintre care aproximativ 200.000 lucrează în sectorul bugetar, iar restul – puțin peste 600.000, în sectorul real. „Este o cifră dramatică, care nu s-a schimbat de peste 15 ani. Ne-am prăbușit din 1990 până în 2010, iar de atunci batem pasul pe loc”, a spus economistul.

Mai grav, afirmă el, este faptul că numărul moldovenilor care lucrează peste hotare este mai mare decât al celor activi în economia națională, ceea ce face din Moldova o situație aproape unică în lume pentru o țară cu o populație de peste 2 milioane de locuitori.

„În sectorul construcțiilor, spre exemplu, nu e atât problema că pleacă muncitori, ci că pleacă cei calificați și vin necalificați. Avem meserii unde îți trebuie ani de experiență ca să devii bun. Dacă pleacă cei care știu meserie și vin începători, e o catastrofă”, a explicat Ioniță.

El a subliniat că fluctuația personalului a devenit alarmantă, în special în sectoarele critice. „În Horeca, 60% din angajați se schimbă într-un an. Dacă la restaurant mai poți accepta o farfurie adusă stângaci, în construcții, în medicină sau în educație, această instabilitate devine periculoasă”.

Economistul a adus în discuție și un aspect sensibil: segregarea forței de muncă în funcție de calificare. Cei mai buni pleacă, cei slab pregătiți rămân. „Nu e citatul meu, dar un antreprenor din sud mi-a spus clar: în Moldova au rămas doar prudevoi musări. Adică cei mai slabi, mai vulnerabili”, a afirmat Ioniță.

Acesta leagă creșterea sărăciei absolute din Moldova exact de această migrație selectivă. „Nu că s-au înmulțit săracii, ci pentru că cei tineri și mai înstăriți au plecat, iar în țară au rămas doar cei vulnerabili. Așa e și cu piața muncii”.

În 2023, forța de muncă a scăzut cu 33.000 de persoane, dintre care 31.000 doar în agricultură, în timp ce sectorul bugetar a crescut ușor. „E o degradare continuă, iar ce e mai grav e că nu vine din interior o reechilibrare. Nu doar că pleacă, dar pleacă cei mai buni, iar cei care vin nu știu meserie”.

Ioniță spus că cea mai mare dramă a economiei moldovenești nu este doar lipsa oamenilor, ci pierderea calității acestora: „Avem din ce în ce mai puțini și din ce în ce mai slab pregătiți”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO