Achiziție importantă pe piața Farma din Moldova. „Felicia” cumpără „Gedeon Richter”

24 Iun. 2021, 09:42
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Otilia Cotruța
24 Iun. 2021, 09:42 // Bani și Afaceri //  Otilia Cotruța

Contractul a fost semnat. Grupul de companii „Felicia” a anunțat în această săptămână achiziția companiilor: Întreprinderea mixtă moldo-ungară „RihPanGalFarma SRL” și compania „Gedeon Richter – Rețea farmaceutică”, acționar majoritar al ambelor entități fiind producătorul ungar „Chemical Works of Gedeon Richter PLC”.

Potrivit unui comunicat de presă, procesul de achiziționare a fost inițiat  acum un an.

„Procesul de achiziționare are drept scop unirea forțelor celor două companii – profesionalismul și potențialul de creștere demonstrate în ultimii ani de grupul de companii „Felicia” și cei peste 20 de ani de stabilitate și deontologie de care a dat dovadă grupul de companii Gedeon Richter în Republica Moldova.”, se scrie în comunicatul de presă.

Natalia Sturza, Director General „Farmacia Felicia”:

„Avem în față un important proiect de achiziție, care ne va ajuta să unim viziunile strategice și vasta experiență ale «Farmaciei Felicia» cu tradiția industriei farmaceutice «Gedeon Richter». Considerăm această achiziție benefică atât pentru clienții noștri, cât și pentru piața farmaceutică din Republica Moldova, servind drept exemplu de creștere și implementare a standardelor internaționale în țara noastră. Grupul de companii «Felicia» a parcurs toate etapele de verificare necesare pentru asigurarea transparenței în procedura de achiziție și, astfel, declarăm că suntem pregătiți pentru o nouă etapă de dezvoltare a grupului nostru de companii.”

Procedura de achiziție are loc cu respectarea tuturor standardelor și cerințelor UE, este transparentă și se desfășoară sub monitorizarea tuturor părților implicate, inclusiv monitorizare externă a organelor europene abilitate pe teritoriul Ungariei.

Gábor Orbán, CEO „Gedeon Richter”, menționează că:

„Acest acord completează schimbarea strategică pe care Grupul a executat-o în ultimul deceniu și protejează marjele ridicate realizate în segmentul specializat de afaceri farmaceutice.”

Asia Odobescu, Director General „RihPanGalFarma”, de asemenea, declară că:

„În toți cei 25 de ani de activitate, am implementat standarde europene de import, distribuție si comercializare, am asigurat piața din Republica Moldova cu medicamente calitative și recunoscute. Grație fuziunii cu «Farmacia Felicia», acest proces va continua la o scară mai largă.”

Despre Gedeon Richter

Gedeon Richter Plc. (www.richter.hu), cu sediul în Budapesta / Ungaria. Сompanie farmaceutică în Europa Centrală și de Est, cu o prezență directă în expansiune în Europa de Vest, în China și în America Latină.

După ce a ajuns la o capitalizare de piață de 3,8 miliarde EUR (4,5 miliarde USD) până la sfârșitul anului 2020, vânzările consolidate ale Richter au fost de aproximativ 1,6 miliarde EUR (1,8 miliarde USD) în același an. Portofoliul de produse al Richter acoperă multe domenii terapeutice, inclusiv asistența medicală a femeilor, sistemul nervos central și zonele cardiovasculare. Având cea mai mare unitate de cercetare și dezvoltare din Europa Centrală și de Est, activitatea de cercetare inițială a lui Richter se concentrează pe tulburările SNC.

Cu expertiza sa larg recunoscută în chimia steroizilor, Richter este un jucător semnificativ în domeniul sănătății femeilor din întreaga lume. Richter este, de asemenea, activ în dezvoltarea produselor biosimilare.

Afaceri în Moldova

În anul 2019, ultimul an în care datele financiare sunt publice pe Biroul Național de Statistică, „Gedeon Richter – Rețea Farmaceutică” înregistrase un venit din vânzări de peste 113 milioane de lei. Totuși, a raportsat o pierdere de 3,6 milioane de lei. La acel moment în cadrul companiei activau 151 de angajați.

Datoriile curente ale firmei depățeau 100 de milioane de lei, iar împrumurturile în Capitalul Propriu au fost de peste 56 de milioane de lei.

Situația în 2019, în cadrul celei de a doua companii preluate de Felicia, arăta mult mai bine. De fapt, improtanța anului 2019 constă și în faptul că anume la finele acestei perioade afi fi fost realizate negocierile între companii.

Întreprinderea mixtă moldo-ungară „RihPanGalFarma SRL” a înregistrat în 2019 un profit de peste 17 milioane de lei, perioadîă în care veniturile din vânzări au depășit 715 milioane de lei. În total, în cadrul acestei companii, în anul 2019, activau 138 de angajați.

Valoarea datoriilor curente depășea 135 de milioane de lei, iar cea a datoriilor pe termen lung se cifra la 17,33 milioane de lei. 

Despre Farmacia Felicia

„Farmacia Felicia” este prima rețea farmaceutică din Republica Moldova, fondată în anul 1997 de către Dorian Berdos, fiind unicul deținător al afacerii până în prezent, compania fiind 100% autohtonă. Actualmente, compania deține un depozit farmaceutic care importă medicamente, dispozitive medicale și produse cosmetice. În peste 20 de ani de activitate, grupul de companii „Felicia” și-a extins rețeaua de farmacii la peste 130 de unități în Republica Moldova, cu ajutorul a peste 1000 de angajați. Pentru buna desfășurare a activității, compania acordă un rol important protecției mediului înconjurător, prin investiția în proiecte ecologice, care sunt implementate atât în cadrul organizației, cât și în afara acesteia.

Rezultatele afacerii

Farmacia Felcia este una dintre cele mai mari rețele pe piața farmaceutică. Veniturile din vânzări în perioada de referință au depășit 369 de milioane de lei, acestea generând un profit de 4,9 milioane de lei.

În cadrul companiei activează 321 de angajați.

în perioada de referință, valoarea totală a datoriilor curente a companiei au ajuns la peste 100 de milioane de lei, iar valoarea datoriilor pe termen lung era de 65 de milioane de lei.

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 18:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Iul. 2021, 18:07 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul șef al Inspectoratului General al Poliției și ministru al Apărării, Alexandru Pînzari, vine cu o primă reacție după ce Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a confirmat reținerea acestuia. Conform ultimelor informații, Pînzari a fost reținut pentru 72 de ore.

Ofițerii nu trebuie jăliți, dar protejați. Și totuși, ar fi bine sa nu se grăbească nimeni și să mă ardă pe rug, sau să dea note activității mele. Există instituții de drept în acest Stat, care trebuie să-și facă treaba și să nu admită erori în astfel de acțiuni. Știam care sunt “bunele intenții” ale unor persoane interesate de acest caz și tocmai de asta, nu sunt surprins de nimic. Un lucru vreau să vă zic acum, eu răspund de fiecare acțiune a mea și sunt responsabil doar de ceea ce am făcut, nu de ceea ce “li se pare unora”. Astfel, pe cazul dat, legislația nu am încălcat, iar tot ceea ce trebuie să comunic celor care gestionează cazul voi comunica și voi fi maxim transparent și deschis, se arată într-un mesaj publicat de Alexandru Pînzari pe pagina sa de Facebook, car ar fi fost transmis prin intermediul familiei.

Reținerea lui Pînzari are loc în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr.5 din cadrul INI al IGP al MAI, anunță PG.

„Astfel, în dimineața zilei de 30 iulie 2021, au fost efectuate percheziții în automobilul și domiciliul unui alt figurant pe dosar, care ocupa, la momentul comiterii faptelor infracționale, funcții de conducere în cadrul IGP al MAI. În rezultatul perchezițiilor, au fost ridicate dispozitive electronice și înscrisuri. Ulterior, figurantul a fost reținut și la moment, procurorii se află în fază de audiere propriu-zisă a bănuitului”, se arată în comunicatul PG.

Procurorii, în următoarele 48 sau, după caz, 72 de ore, urmează să se determine asupra calității procesuale ulterioare a persoanei în cauză, precum și asupra măsurii preventive.

„Pe dosar sunt preconizate și alte acțiuni de urmărire penală. Pe parcurs, odată cu avansarea investigațiilor, procuratura va reveni cu noi detalii”, mai anunță PG.

PCCOCS amintește că dosarul este cercetat prin prisma comiterii următoarelor infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală