Adaos de 20% pentru medicamentele compensate din FAOAM. Proiectul a fost votat în lectură finală de deputați

16 Sept. 2021, 17:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Sept. 2021, 17:06 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Comercializarea dispozitivelor medicale compensate, destinate utilizării în condiții de ambulatoriu, se va aplica un adaos de până la 20% din prețul de achiziție declarat de către furnizor, din Fondul Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală (FAOAM). Parlamentul a aprobat, astăzi, în a II-a lectură, proiectul de modificare a mecanismului de compensare a dispozitivelor medicale, scrie Realitatea.md.

Potrivit modificărilor legislative, până la 5% va fi aplicat pentru agenții economici care produc, importă și/sau distribuie dispozitive medicale compensate și până la 15% pentru farmacii.

Documentul prevede instituirea temeiului legal de reglementare a compensării medicamentelor și dispozitivelor medicale în condițiile asigurării obligatorii de asistență medicală. Totodată sunt reglementate relațiile contractuale ale furnizorilor de dispozitive medicale și Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM).

Guvernul urmează să aprobe un Regulament prin care se va stabili procedura de elaborare și modificare a listei de dispozitive medicale compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală

Compensarea dispozitivelor medicale, destinate utilizării în condiții de ambulatoriu, are ca scop micșorarea poverii financiare a pacienților cu maladii cronice.

Realitatea Live

01 Oct. 2023, 12:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Oct. 2023, 12:40 // Actual //  Lupu Eduard

Conform datelor recente publicate de Banca Națională a Republicii Moldova, persoanelor fizice din țară li s-au transferat mijloace bănești în valoare de 463,62 milioane USD în al treilea trimestru al anului curent, prin intermediul băncilor licențiate și sistemelor de remitere de bani. Această sumă reflectă o scădere cu 3,9% în comparație cu trimestrul II al anului 2022.

Dintre aceste transferuri, 357,72 milioane USD au fost realizate prin intermediul sistemelor de remitere de bani, bazate pe date brute. În ceea ce privește originea geografică a transferurilor, cele din țările Uniunii Europene au înregistrat o creștere de 13,3%, reprezentând 54,4% din total. În schimb, transferurile din țările Comunității Statelor Independente (CSI) au scăzut cu 43,4%, revenindu-le o pondere de 13,5%. Transferurile din alte țări au constituit 32,1% din total, înregistrând o ușoară scădere de 0,5%.

În ceea ce privește proveniența transferurilor, Germania (cei mai mulți moldoveni preferă să muncească în Germania urmare a câștigurilor mai mari față de alte state) a ocupat prima poziție cu o pondere de 14,1%, în valoare de 65,60 milioane USD, reflectând o creștere de 17,7% față de trimestrul II al anului 2022. Transferurile din Israel au totalizat 64,59 milioane USD, menținându-se la un nivel aproape similar cu aceeași perioadă a anului precedent. În schimb, transferurile din Rusia au înregistrat o scădere semnificativă de 44,6%, totalizând 59,53 milioane USD, iar cele din Franța au crescut cu 13,4%, atingând suma de 43,8 milioane USD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău