Declin major pentru vânzările auto din Europa: Vehiculele prin combustie, cele mai afectate de criza de cipuri

16 Sept. 2021, 16:15
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
16 Sept. 2021, 16:15 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Vânzările auto continuă să scadă în Europa. Cu toate că economia își revine treptat, livrările de automobile nu pot fi comparate nici măcar cu rezultatele slabe de anul trecut, notează Bloomberg. Totul se întâmplă din cauza crizei de semiconductori, care nu permite producătorilor auto să satisfacă cererea care există pe piață.

Potrivit Asociației Producătorilor Europeni de automobile, înmatriculările de maşini noi au scăzut cu 18% în august şi cu 24% în iulie, comparativ cu datele înregistrate anul trecut.

Criza de semiconductori a devenit atât de accentuată, încât executivii din cadrul Daimler, Volkswagen şi BMW au avertizat că penuria ar putea să se extindă şi în 2022. Şi, dacă stocurile limitate nu erau suficiente pentru a majora preţurile, grupurile auto prioritizează acum cele mai lucrative modele, de vreme ce numărul de vehicule pe care le pot produce este limitat, scrie Ziarul Financiar.

„Deficitul de cipuri cauzează o serie de pierderi, iar cererea – care este, de fapt, ridicată – nu poate fi satisfăcută. Vehiculele tradiţionale prin combustie sunt cele mai afectate, în timp ce continuă boom-ul din rândul vehiculelor electrice şi de tip plug-in”, spune firma de consultanţă EY.

Datele din iulie şi august au ajuns la cele mai slabe niveluri din 2013 încoace, iar cele mai mari pieţe din Europa – Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Spania – au suferit pierderi de peste două cifre în aceeaşi perioadă. În Italia şi Spania, scăderile au depăşit 27%.

Până recent, producătorii auto s-au descurcat extrem de bine. Veniturile din prima jumătate a anului, marjele de profit şi fluxurile de cash au fost cele mai mari din istoria industriei.

„Aşa-i că este amuzantă industria auto? Cu cât producătorii vând mai puţine maşini, cu atât câştigă mai mulţi bani”, spune Arndt Ellinghorst, analist în cadrul Bernstein.

Vânzările efectuate în Europa de către VW Group au scăzut recent cu 14%, în timp ce Stellantis şi Renault au înregistrat un minus de 29% şi, respectiv, 23% în august. Înmatriculările au scăzut cu 38% şi 18% pentru Daimler şi, respectiv, BMW.

Realitatea Live

27 Feb. 2024, 14:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Feb. 2024, 14:17 // Actual //  Lupu Eduard

Agenția Proprietății Publice (APP) anunță un concurs pentru ocuparea funcției de director general adjunct. Scopul principal al acestei poziții este implementarea politicii statului în domeniul privatizării și activităților post-privatizare, precum și gestionarea parteneriatelor public-private, concesiunilor și proiectelor investiționale.

Candidații interesați sunt invitați să aplice până la data de 18 martie 2024, ora 17:00. Principalele responsabilități ale directorului general adjunct includ dezvoltarea și implementarea strategiilor de privatizare și de gestionare a proprietății publice, monitorizarea și evaluarea performanței operaționale, precum și coordonarea activităților interne și externe ale agenției.

Condițiile de participare la concurs și formularul de aplicare pot fi găsite pe site-ul oficial al Agenției Proprietății Publice. Candidații sunt încurajați să se familiarizeze cu acestea și să aplice conform instrucțiunilor indicate.

Agenția Proprietății Publice încurajează distribuirea acestui anunț către toate persoanele care ar putea fi interesate și potrivite pentru această poziție. Oportunitatea de a contribui la procesul vital de privatizare și gestionare a proprietății publice este deschisă tuturor celor calificați și dornici să aducă o contribuție semnificativă în acest domeniu.

În prezent, APP administrează 877 de întreprinderi cu capital public, dintre care: 618 – municipale, 178 – de stat și 81 – societăți pe acțiuni. Companiile de stat au datorii de peste 15 miliarde de lei. Astăzi valoarea tuturor activelor acestor întreprinderi este la nivel de 34,9 de miliarde de lei. Întreprinderile, proprietate a statului – 27,2 miliarde de lei, iar cele municipale – 7,7 miliarde de lei. În ultimii zece ani valoarea acestor întreprinderi practic nu s-a schimbat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău