Afacerea din ecommerce a lui Sturza strânge rândurile! Creștere modestă în 2022

26 Apr. 2022, 09:17
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Apr. 2022, 09:17 // Actual //  bani.md

Piața de ecommerce va continua să crească și în acest an, însă sub nivelul din 2020, un an atipic pentru sectorul de retail online, estimează Sergiu Chirca, CEO-ul retailerului Elefant.ro, fondat de omul de afaceri Ion Sturza, fostul premier al Republicii Moldova și proprietarul fondului de investiții Fribourg Capital.

La finalul anului trecut, piața de comerț electronic din România a atins pragul de 6,2 miliarde de euro, cu aproximativ 10% mai mult decât în 2020, când valoarea comerțului online a fost estimată la 5,6 miliarde de euro, potrivit estimărilor ARMO, GPeC și ale principalilor jucători din domeniu.  Creșterea a fost însă sub previziunile inițiale, potrivit cărora era așteptată o creștere cu 15 puncte procentuale și vânzări online în valoare de 6,5 miliarde de euro la final de an. „Dacă ne uităm pe termen lung, în ultimii ani comerțul online a înregistrat niște creșteri foarte bune. Tot mai multe companii raportează această dinamică ca medie a ultimilor 2-3 ani exact din aceste motive, pentru că tindem să comparăm ani atipici. Un an nu seamănă cu celălalt. De aici vine și această dezamăgire, pe care eu o văd în schimb ca o tendință foarte bună”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Sergiu Chirca, CEO Elefant.ro.

Inflația și războiul de la graniță nu vor afecta creșterea sectorului de ecommerce, mai ales că oamenii s-au obișnuit cu achizițiile online, trend care se va menține în continuare. Cel mai probabil este ca achizițiile mari să aibă de suferit, pe fondul scumpirilor din ultima perioadă.  „În mod normal, atunci când suntem într-un mediu inflaționist, bineînteles că puterea de cumpărare scade și suferă în primul rând achizițiile mari, ceea ce ține de echipamente pentru casa sau mobilier. De exemplu, noi la Elefant ne poziționăm foarte mult în zona de carte, cadouri, care nu sunt o parte importantă în bugetul de familie, dar sunt niște lucruri la care nu se va renunța. Per total, eu zic că vom avea o creștere modestă în acest an, probabil undeva la nivelul anului trecut”, mai spune acesta.  Odată cu creșterea sectorului de comerț online și apariția a tot mai mulți jucători în piață, consumatorii români au devenit mult mai educați și mai exigenți atunci când aleg de unde să-și achiziționeze produsele.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

 

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău