Astăzi, prețul la gazul natural la bursă ICE a atins un minim din septembrie 2021 – 654,9 USD pentru o mie de m cubi. Vă reamintesc că maximul 3600 USD a fost atins în august 2022. Astăzi e tentant să zici v-am spus eu că va scădea, dar voi ce ați făcut? Ați luat credite și ați cumpărat la prețuri de trei ori mai mari?! Și de la cine? Tot de la acei care v-au dat credite… a explicat într-o postare fostul premier și actualul om de afaceri Ion Sturza.
Potrivit lui Sturza, și prețul la curentul electric s-a dus în „cap”. Unicul lucru care rămâne constant sunt tarifele și datoriile. „Cine e de „vină”? Tot Occidentul, bată-l vina! S-a aprovizionat, a economisit, a dezvoltat alternative și… l-a lăsat pe Putin cu buza umflată.
„Pentru Republica Moldova, care cu un entuziasm stahanovist s-a aprovizionat în această perioadă, apar câteva probleme. Ce vom face cu stocurile de gaz scumpe, stocurile care sunt mult peste un minim tehnic necesar? Cum vom ajusta tarifele la gaze și energie la condițiile pieței, căci nu pot moldovenii să achite mai mult decât nemții? Cum vom compensa diferențele dintre tarife și ratele la credite? Cred că această bucurie cu scăderea dramatică a prețurilor pe piețele energetice stârnește mare bătaie de cap și insomnie nu numai la Moscova, dar și la Chișinău”, a punctat omul de afaceri.
Fostul premier spune că: „să nu prea dați crezare vorbelor că cineva a știut exact care va fi evoluția prețurilor. În momentul de maximă incertitudine unica strategie a unei guvernări responsabile nu a fost prețul, ci existența energiei”.
Omul de afaceri spune că un lucru care s-a și întâmplat în mare în Moldova. „Un lucru mă miră puțintel. Eu, la un moment dat coordonam din oficiu tranzacționarea a aproximativ 10 milioane tone de țiței și produse derivate. De tranzacții era responsabilă o echipă alcătuită din 35 de specialiști de cea mai înaltă calificare localizată în inima pieței – Zug, Elveția. Traderi, finanțiști, logistică, zeci de monitoare, algoritmi. Și pe deasupra eu, a cărui funcție, la drept vorbind, era să le servesc cafea și apă rece. Lupta se dădea pe fiecare cent la baril, pentru fiecare zecime de cent la fraht. Hedging pe preț, condiții. Astfel, zburam în „cosmos” instantaneu. Mă tot bântuie un gând – unde este la Chișinău acel „Zug” și cine este acea echipă misterioasă care tranzacționează de miliarde de dolari energie? Că cine aduce cafea și apă rece, știm cu toții”, conchide fostul premier.