Afacerea secolului! Fabrica de bijuterii din Moldova a cărei podoabe ajung și la 3600 de euro

09 Mart. 2024, 13:30
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
09 Mart. 2024, 13:30 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Singura fabrică de bijuterii din Republica Moldova se află la Bălți și produce circa 10 kilograme de podoabe pe lună.

În urmă cu 15 ani, la Bălți, Sergiu Banari a început să lucreze cu metale prețioase. Afacerea lui s-a dezvoltat după o vizită în Africa, iar în 2019 și-a deschis o fabrică de bijuterii.

Magazine de bijuterii la Bălți și Chișinău

La mica fabrică din Bălți muncesc 40 de persoane. Angajații lui Sergiu Banari fac totul, de la topirea metalelor prețioase până la fabricarea bijuteriilor. Podoabele realizate de meșterii bijutieri din Bălți se vând în magazinele deschise de omul de afaceri la Bălți și în capitala Chișinău.

„Această companie se deosebește de celelalte moldovenești prin faptul că aici nu lucrează nici o rudă. Aici este o producție cu tehnologie foarte înaltă. Am dezvoltat propria noastră tehnologie de rafinare.

Adică, curățarea aurului vechi de toate impuritățile străine. Noi realizăm toate bijuteriile din fabrica „Milenium”, doar din aur pur – 999,9, pentru a obține proba necesară a liderului mondial Legor, o companie italiană”, spune Sergiu Banari, director general la compania „Milenium”, pentru NordNews.

Verighetele, mândria fabricii din Bălți

Bijuteriile realizate de meșterii fabricii de la Bălți sunt făcute din argint, aur roșu și aur alb. Iar mândria fabricii „Milenium” sunt verighetele, realizate într-un număr foarte mare de modele.

„Specialitatea – verighete. Producem verighete, le turnăm, le aducem la această condiție. Pentru astfel de inele de logodnă este necesară o tăiere specială, utilaje speciale. Au freze diamantate care taie metalul si dau efectul de margini lucioase”, spune Maxim Roșca, bijutier de la fabrica din Bălți.

În fiecare lună, pentru a fi pe placul publicului, meșterii de la „Milenium” crează în fiecare lună până la 40 de noi modele de bijuterii.

Cât costă aceste bijuterii

Prețurile bijuteriilor produse la Bălți pornesc de la 500 de lei , dar pot ajunge și la prețuri de 70 de mii de lei moldovenești (3.600 de euro).

„Din iulie 2024 vor fi comenzi individuale, dar pe un segment exclusiv. Adică, de la 50-60 de mii de lei și mai mult pentru o bijuterie. Acestea vor fi colecții create în colaborare cu vedete regionale și de talie mondială. Vor fi colecții de diamante, safire, cu specificul nostru național”, spune Sergiu Banari, directorul general al companiei de bijuterii „Milenium”

Fabrica de la Bălți produce, în fiecare lună, circa 10 kg de bijuterii.

Cifra de afaceri a companiei „Milenium” ar putea ajunge, în 2024, la circa 70 de milioane de lei (360.000 de euro).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Mai 2024, 12:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2024, 12:15 // Actual //  Lupu Eduard

În anul 2023, numărul deceselor înregistrate în Republica Moldova a fost de 33,7 mii, potrivit datelor provizorii furnizate de Biroul Național de Statistică. Aceasta reprezintă o scădere de 6,8% față de anul 2022, când s-au înregistrat 36,2 mii de decese. Rata mortalității generale a scăzut la 13,7‰, cu 0,6 decese mai puțin la o mie de locuitori comparativ cu anul precedent.

Analiza pe sexe arată o rată a mortalității de 15,7‰ pentru bărbați și 11,9‰ pentru femei. Conform Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a Ministerului Sănătății, principalele cauze de deces în 2023 au fost bolile aparatului circulator (57,8%), tumorile maligne (17,6%), bolile aparatului digestiv (8,4%), accidentele, intoxicațiile și traumele (4,9%) și bolile aparatului respirator (4,6%).

Un aspect notabil este diferența semnificativă între mortalitatea bărbaților și femeilor. Femeile sunt mai afectate de bolile aparatului circulator, având o rată cu 14,6 puncte procentuale mai mare decât bărbații. Pe de altă parte, bărbații prezintă o „supramortalitate masculină” în cazul accidentelor, intoxicațiilor și traumelor, fiind de 3,8 ori mai predispuși la aceste cauze de deces decât femeile. De asemenea, mortalitatea bărbaților din cauza bolilor aparatului respirator este de 2,1 ori mai mare, iar cea din cauza tumorilor maligne și bolilor aparatului digestiv este de 1,4 ori mai ridicată comparativ cu femeile.

Diferențele în mortalitate sunt semnificative și la nivel teritorial. În regiunea Nord, 62,3% dintre decese au fost cauzate de bolile aparatului circulator, în timp ce cea mai mare pondere a deceselor prin tumori maligne s-a înregistrat în municipiul Chișinău (21,9%) și UTA Găgăuzia (19,2%). Bolile aparatului digestiv au cauzat 10,4% din decesele în regiunea Centru și 9,3% în regiunea Sud. Mortalitatea provocată de bolile aparatului respirator a fost mai ridicată în municipiul Chișinău (5,3%) și în regiunea Sud (5,1%). Regiunile Centru și Sud au înregistrat, de asemenea, un nivel mai înalt al deceselor din cauze externe, cum ar fi accidentele, intoxicațiile și traumele (5,4%).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău