Deputatul PAS, Dumitru Alaiba acuză fostele guvernări că nu au făcut nimic pentru a crește independența energetică a Republicii Moldova.
Potrivit deputatului, din această iarnă Republica Moldova ieși mai puternică și dacă vom reuși să aplicăm și să realizăm ceea ce avem în plan, asta înseamnă „la revedere, Gazprom”, începând cu perioada imediat următoare. Dependența Republicii Moldova de Gazprom trebuie să se termine cât mai curând. Anul trecut am înțeles cu toții, încă o dată, că Gazprom nu este un partener de încredere.
„Noi, ca și guvernare, ne-am convins de asta încă anul trecut, când la sfârșitul lunii era acest semi infarct că nouă ne taie gazul. Anul trecut s-a facut istorie că prima dată s-a achiziționat gaz de la o altă companie decât Gazprom, au fost niște tranzacții de test. Anul acesta am făcut pentru prima dată în istorie rezerve gaze, suntem interconectați deja, conducta, inclusiv cu România, este deja operațională inclusiv prin Nord tehnic este posibil de adus gaze naturale din altă parte, la fel și cu electricitatea. Sunt foarte multe lucruri care trebuie realizate urgent, astfel încât energia să nu mai fie pârghie de șantaj a Federației Ruse și atunci când Republica Moldova decide, în interesul cetățenilor săi, să ia anumite decizii care nu-i plac Moscovei, atunci este acționată această pârghie. Șantajul e șantaj doar până în momentul în care îl aplici, în momentul în care ai apăsat acest buton, nu mai e șantaj”, spune deputatul PAS, Dumitru Alaiba, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.
Republica este amenințată de criza gazelor, deoarece gigantul rus Gazprom ar intenționa să sisteze livrarea gazelor. De la 1 octombrie a redus livrările cu 30%. Motivul, Chișinăul nu și-a onorat obligațiile de auditare a datorii istorice de 709 mil. USD.
Țara noastră are stocate 35 de milioane de metri cubi de metan în România (CSE a decis să mai achiziționeze încă 15 mil. metri cubi), cantitate ce ar ajunge pentru aproximativ 20 zile. Gazele pot fi transportate prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău care deja funcționează din 2021.
Republica Moldova este dependentă 100% de furnizorul rus de gaze Gazprom. Pentru luna octombrie prețul de achiziție este de peste o mie USD pentru mia de metri cubi, iar tariful pentru consumatorii casnici a fost majorat cu 27,2%, la 29,26 lei pentru metrul cub. Din 1 octombrie prețul de import al gazului este calculat după o altă formulă. Este vorba de 70% prețul la petrol și 30% prețul spot al metanului.