Alaiba „scaldă” în laude activitatea comisei pe care o conduce

28 Dec. 2021, 14:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Dec. 2021, 14:40 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba a enumerat într-un briefing de presă reușitele activității comisiei. Potrivit lui, s-a reușit pornirea carului din loc.

Printre activitățile scoase în evidență de deputat se numără lupta cu offshor-urile. „Am anulat secretul offshore. Am obligat companiile să-și declare beneficiarii reali. A fost elaborat mecanismul de investiții pentru a proteja țara de capitalul obscur”.

Deputatul a vorbit și despre auditul conformității cheltuielilor la întreprinderile de aprovizionare cu gaze, inclusiv Moldovagaz. „Este o premieră pentru Republica Moldova când Curtea de Conturi va audita respectivele întreprinderi”.

Interdicția publicității jocurilor de noroc. Zilnic se vând 1,3 mil. de lei. Respectiva companie are vânzări de câteva ori mai mari comparativ cu cele lanțurile de supermarket-uri din Moldova. Or,  oameni cad pradă de a cheltui bani pentru a-și încerca norocul”, a punctat Alaiba.

Potrivit deputatului, au fost eliminate mecanismele privatizărilor păguboase când imobilele statului erau scoase la mezat la preț normativ.

Referindu-se la serviciile publice prestate populației, el a menționat ca a început dezvoltarea acestora, pentru a ușura viața cetățenilor și businessului. „La capitolul digitalizare am reparat 33 de legi pentru a face posibilă digitalizarea serviciilor pentru business”.

De asemenea, Alaiba a precizat că, în anul 2021 a fost redusă cota TVA la 6% pentru domeniul HORECA, care a fost cel mai afectat sector de pandemie.

La rândul său, vicepreședintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, a enumerat care sunt planurile pentru anul viitor ale Comisiei, ce urmează a fi implementate cu începerea noii sesiuni parlamentare ordinare.

Ca să ajutăm afacerile să se dezvolte, vom adopta legi care să reducă birocrația, să ducă la simplificarea procedurilor de raportare la organizațiile de stat. Vom simplifica regulile de gestiune financiară pentru antreprenori. Vom adopta un cadru legal prin care oamenii de afaceri să poată accesa mai ușor finanțare, creditare, prin introducerea unor noi instrumente, cum ar fi crown funding. Îmbunătățirea climatului de afaceri înseamnă și aprobarea legislației care să încurajeze investițiile în Republica Moldova”, a declarat Marian.

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău