Alaiba „scaldă” în laude activitatea comisei pe care o conduce

28 Dec. 2021, 14:40
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Dec. 2021, 14:40 // Actual //  bani.md

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba a enumerat într-un briefing de presă reușitele activității comisiei. Potrivit lui, s-a reușit pornirea carului din loc.

Printre activitățile scoase în evidență de deputat se numără lupta cu offshor-urile. „Am anulat secretul offshore. Am obligat companiile să-și declare beneficiarii reali. A fost elaborat mecanismul de investiții pentru a proteja țara de capitalul obscur”.

Deputatul a vorbit și despre auditul conformității cheltuielilor la întreprinderile de aprovizionare cu gaze, inclusiv Moldovagaz. „Este o premieră pentru Republica Moldova când Curtea de Conturi va audita respectivele întreprinderi”.

Interdicția publicității jocurilor de noroc. Zilnic se vând 1,3 mil. de lei. Respectiva companie are vânzări de câteva ori mai mari comparativ cu cele lanțurile de supermarket-uri din Moldova. Or,  oameni cad pradă de a cheltui bani pentru a-și încerca norocul”, a punctat Alaiba.

Potrivit deputatului, au fost eliminate mecanismele privatizărilor păguboase când imobilele statului erau scoase la mezat la preț normativ.

Referindu-se la serviciile publice prestate populației, el a menționat ca a început dezvoltarea acestora, pentru a ușura viața cetățenilor și businessului. „La capitolul digitalizare am reparat 33 de legi pentru a face posibilă digitalizarea serviciilor pentru business”.

De asemenea, Alaiba a precizat că, în anul 2021 a fost redusă cota TVA la 6% pentru domeniul HORECA, care a fost cel mai afectat sector de pandemie.

La rândul său, vicepreședintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, a enumerat care sunt planurile pentru anul viitor ale Comisiei, ce urmează a fi implementate cu începerea noii sesiuni parlamentare ordinare.

Ca să ajutăm afacerile să se dezvolte, vom adopta legi care să reducă birocrația, să ducă la simplificarea procedurilor de raportare la organizațiile de stat. Vom simplifica regulile de gestiune financiară pentru antreprenori. Vom adopta un cadru legal prin care oamenii de afaceri să poată accesa mai ușor finanțare, creditare, prin introducerea unor noi instrumente, cum ar fi crown funding. Îmbunătățirea climatului de afaceri înseamnă și aprobarea legislației care să încurajeze investițiile în Republica Moldova”, a declarat Marian.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO