Într-un efort de a combate șoferii care conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor și provoacă accidente rutiere, un proiect de lege a fost votat în prima lectură de către 63 de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” din Republica Moldova. Proiectul prevede sancțiuni mai aspre pentru acești șoferi, inclusiv muncă neremunerată în folosul comunității și închisoare.
Potrivit acestui proiect de lege, șoferii care sunt depistați în stare avansată de ebrietate alcoolică sau care au consumat droguri vor fi supuși unor pedepse mai severe, cum ar fi muncă neremunerată în folosul comunității sau închisoare pentru o perioadă de până la un an. În plus, proiectul prevede majorarea termenului de închisoare până la 15 ani pentru șoferii băuți care provoacă accidente rutiere cu victime grave sau deces.
Pentru acei șoferi care se aflau în stare de ebrietate atunci când au provocat un accident rutier, au părăsit locul accidentului, nu dețineau permis de conducere sau li s-a retras dreptul de a conduce vehicule, proiectul propune pedepse cu închisoare de la 3 la 7 ani.
Mai mult, proiectul dorește să prevină evitarea pedepselor prin intermediul liberării de răspundere sau de pedeapsă penală pentru șoferii care se recunosc vinovați. În schimb, aceștia vor beneficia doar de reducerea prevăzută de lege a limitei maxime a pedepsei.
De asemenea, proiectul propune o prevedere care să excludă șoferii care au fost depistați de două sau mai multe ori în stare de ebrietate la volan în cadrul aceluiași an de dreptul de a achita jumătate din valoarea amenzii pentru contravenție.
Într-un efort de a aborda în mod complet problema conducătorilor auto sub influența drogurilor sau a alcoolului, un alt proiect de lege a fost propus de deputata din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, Diana Caraman. Acest proiect propune ca accidentele rutiere provocate de consumul de alcool sau droguri, precum și cele cauzate de depășirea limitelor de viteză, să fie calificate drept infracțiuni intenționate.
Aceste proiecte de lege au fost propuse ca răspuns la statisticile alarmante care indică că, în anul 2022, 299 de accidente rutiere au fost cauzate de șoferi băuți, rezultând în decesul a 24 de persoane și rănirea altor 143. Prin aceste propuneri legislative, Republica Moldova dorește să combată această problemă gravă și să prevină consecințele fatale ale conducerii sub influența substanțelor interzise.