Aliatul lui Putin, mesaj pentru Elon Musk. Rugămintea ciudată pe care i-a transmis-o Medvedev

29 Oct. 2022, 09:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Oct. 2022, 09:42 // Actual //  bani.md

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev i-a urat vineri noului proprietar Twitter, Elon Musk, mult noroc pentru achiziționarea companiei, adăugând o rugăminte pentru miliardar cu privire la Ucraina.

Reamintim că Elon Musk, director atât al Tesla, cât și al SpaceX, a achiziționat oficial Twitter joi, după luni de negocieri cu compania asupra acordului lor de 44 de miliarde de dolari.

În acest context, adjunctul șefului Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, îi transmite lui Elon Musk mult noroc şi rugămintea să renunțe la stația Starlink din Ucraina.

Medvedev îi cere lui Musk să renunțe la „afacerea Starlink în Ucraina”

Mai exact, Elon Musk a început să furnizeze trupelor armate și civililor ucraineni tehnologii de internet imediat după ce Rusia a invadat țara la sfârșitul lunii februarie, iar asta a încurcat mult planurile Rusiei cu privire la manipularea pe social media.

„Mult noroc Elon Musk în depășirea prejudecăților politice și a dictaturii ideologice pe Twitter. Și renunță la afacerea Starlink în Ucraina”, a scris Dimitri Medvedev pe Twitter.

Pe 27 februarie, Musk a declarat că a deschis accesul la sistemul Starlink din Ucraina. În martie, presa americană a raportat că forțele ucrainene folosesc sistemul Starlink pentru a efectua lovituri asupra forțelor ruse, pe fondul absenței unor canale alternative de comunicare.

Pe 14 octombrie, Musk a spus că SpaceX nu poate finanța Starlink în Ucraina la nesfârșit, dar ulterior, compania și-a retras cererea către Pentagon de sprijin financiar pentru acest sistem de comunicații prin satelit.

Achiziția Twitter de către Elon Musk a stârnit atât îngrijorare

Pentru unii este o îngrijorare, dar în rândul utilizatorilor este o mare sărbătoare, mulți așteptându-se la schimbări radicale în modul în care platforma reglementează comentariile.

Miliardarul american Mark Cuban, cunoscut pentru rolul său în reality show-ul „Shark Tank”, a spus că „așteaptă cu nerăbdare” ca Musk să fie căpitanul Twitter.

Pe de altă parte, criticul Jeff Jarvis a avertizat că demiterea imediată a conducerii de la Twitter prevesteste o nouă abordare. „Nu face curățenie în casă”. El epurează compania de oamenii responsabili cu experiență”, a scris Jarvis.

Acesta face referire la faptul că Elon Musk l-a concediat imediat pe şeful Parag Agrawal şi pe alţi doi directori, directorul financiar Ned Segal şi directorul juridic Vijaya Gadde, scrie Washington Post.

Actrița indiană Kangana Ranaut, care a fost interzisă de pe Twitter în mai 2021 pentru încălcarea politicilor împotriva comportamentului de ură și abuz, i-a îndemnat pe susținători să facă lobby pentru reprimirea sa pe Twitter odată cu venirea lui Musk la conducere.

Reacția lui Trump: Sunt foarte fericit că Twitter este acum pe mâini bune

Fostul președinte Donald Trump, care a fost, de asemenea, interzis de pe Twitter, a declarat că preluarea platformei de către Musk a fost un lucru bun.

„Sunt foarte fericit că Twitter este acum pe mâini bune și nu va mai fi condus de nebuni și maniaci din stânga radicală care ne urăsc cu adevărat țara. Twitter trebuie acum să muncească din greu pentru a scăpa de toți trolii și conturile false care m-au atacat atât de grav. Va fi mult mai mic, dar va fi mai bine”, a scris fostul președinte.

Trump, care a contribuit la transformarea Twitter într-o forță înainte și în timpul președinției sale, postând uneori de zeci de ori pe zi, nu a spus că este pregătit să revină pe platformă, scrie barrons.com.

Realitatea Live

Conferința Internațională organizată de Asociația Obștească „Parlamentul Independenței” cu prilejul celebrării a 35 de ani de la constituirea legală a Primului Parlament ales democratic al Republicii Moldova
11 Apr. 2025, 10:36
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
11 Apr. 2025, 10:36 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Noul partener de telecomunicații al FC Barcelona, moldoveanul Ruslan Bîrlădeanu, ridică numeroase semne de întrebare în lumea sportului și a afacerilor internaționale. Deși compania sa, New Era Visionary Group, a fost prezentată în noiembrie 2024 de clubul catalan drept un „lider mondial în conectivitate și infrastructură”, activitatea sa reală în domeniul telecomunicațiilor pare a fi cel mult marginală, iar experiența sa în gestionarea de infrastructuri sportive – inexistentă, notează publicația spaniolă Elcorregallego.es.

În cadrul unei prezentări la World Mobile Congress, Bîrlădeanu a oferit răspunsuri vagi atunci când a fost întrebat despre detalii tehnice ale aplicației Barça Mobile, instalată în viitorul Camp Nou. A preferat să vorbească în termeni largi despre „conectivitate” și „experiențe comune ale suporterilor”, evitând să intre în detalii concrete. „Nu pot dezvălui nimic deocamdată”, a spus el, invocând misterul ca pe un paravan.

Mai grav este faptul că în întreaga sa carieră, Bîrlădeanu nu a avut legături cu industria telecom sau cu exploatarea de stadioane. Totuși, a reușit să aducă o contribuție de 28 milioane de euro – parte dintr-un avans de 70 de milioane – pentru exploatarea locurilor VIP din Camp Nou, sumă considerată vitală pentru ca Barça să poată înregistra transferurile lui Dani Olmo și Pau Víctor în LaLiga. Președintele LaLiga, Javier Tebas, și-a exprimat însă deschiderea față de Barça, dar scepticismul față de New Era Visionary Group.

O investigație realizată de El Periódico în colaborare cu rețeaua internațională OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) dezvăluie că numele lui Bîrlădeanu apare în cel puțin 10 companii, înregistrate în Moldova, România, Regatul Unit, Emiratele Arabe și Estonia – ultima fiind pe numele fiului său, Andrei, și având un capital social de doar 100 de euro.

Printre afacerile controversate se numără firma „Locuințe pentru Toți” din Moldova, care în 2010 a intrat în faliment după ce a vândut apartamente pe hârtie fără a le mai construi. Aproximativ 300 de clienți au rămas fără bani și fără locuințe, printre care și fostul premier moldovean Vladimir Filat – singurul care și-a recuperat investiția. Deși Bîrlădeanu a fost acuzat de fraudă, nu a fost niciodată judecat.

Pe parcursul anilor, Bîrlădeanu a fondat companii în domenii extrem de variate: comerț cu articole sportive, construcții de drumuri, comerț cu materii prime agricole, dezvoltări imobiliare, cercetare socială, și chiar ONG-uri cu scopuri umanitare în parteneriat cu fostul fotbalist Dani Alves în Marea Britanie.

Afacerea New Era Visionary Group, partener oficial de telecom al FC Barcelona, a fost fondată într-un spațiu de coworking din Emiratele Arabe și are o filială înregistrată în Barcelona – inițial într-un apartament din cartierul Sant Andreu, ulterior mutată într-un birou din zona Bailén. De acolo, compania a organizat un concert de reggaeton la Palau Sant Jordi cu Nicky Jam, Luis Fonsi și Arcángel – un efort de promovare a Barça Mobile.

Între timp, fiul său, Andrei Bîrlădeanu, conduce New Era Licensing & Merchandising, firmă estoniană care se prezintă drept partener oficial de merchandising al clubului, implicată în colaborări cu branduri de lux precum Jacob & Co pentru lansarea unei colecții aniversare dedicate celor 125 de ani de existență ai clubului.

În pofida prezentării sale spectaculoase și a implicării în fotbalul de top, profilul real al lui Ruslan Bîrlădeanu ridică numeroase semne de întrebare: lipsa experienței în telecomunicații, istoricul controversat în afaceri și lipsa transparenței privind sursele de finanțare. În acest moment, FC Barcelona pare să fi făcut un pariu riscant cu un partener care are mai multă experiență în construcții dubioase decât în tehnologie de ultimă generație.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!