America e în pragul falimentului. Nu mai sunt bani pentru plățile vitale

03 Mai 2023, 06:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Mai 2023, 06:33 // Actual //  bani.md

Președintele Joe Biden i-a convocat pe liderii de top ai Congresului la o întâlnire pe 9 mai la Casa Albă pentru a discuta despre cum se poate evita neplata datoriei, potrivit unui oficial al Casei Albe și a surselor din Capitol Hill familiarizate cu problema aceasta.

Președintele Joe Biden este în alertă după ce Trezoreria a avertizat că guvernul riscă să rămână fără bani. Mai exact, secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat luni într-o scrisoare că SUA ar putea încălca plafonul datoriei până la 1 iunie – mai devreme decât se aștepta – dacă Congresul nu acționează la timp.

Scrisoarea a transmis unde de șoc cu amenințarea unei calamități economice care se profilează, deoarece Congresul și Casa Albă rămân blocate în privința problemei.

Din acest motiv, Joe Biden a cerut o discuţie urgentă cu şeful republican al Camerei Reprezentanţilor. Cei doi vor negocia posibila modificare a plafonului datoriilor, ajunse deja la 31 de mii de miliarde de dolari. În caz că nu se înţeleg, statul nu va avea suficienţi dolari să achite salariile funcţionarilor de la 1 iunie.

Nu ne permitem luxul de a aștepta până la 1 iunie pentru a ne uni

„Nu ne permitem luxul de a aștepta până la 1 iunie pentru a ne uni, şi de a trece un proiect de lege curat pentru a evita un default și a preveni consecințele catastrofale pentru economia noastră și pentru milioane de familii americane. Republicanii nu pot permite extremismului de dreapta să ne țină ostatică națiunea”, au scris Chuck Schumer, DN.Y., liderul majorității din Senat și Minoritatea Camerei, Liderul Hakeem Jeffries.

Preşedintele Joe Biden i-a convocat la Casa Albă pe mai mulţi lideri ai Congresului SUA pentru a le cere acţiuni urgente şi necondiţionate pentru evitarea intrării Statelor Unite în incapacitate de plăţi. Secretrarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat în mod repetat că Statele Unite riscă să intre în incapacitate de plăţi în cazul în care Congresul nu aprobă creşterea plafonului datoriei suverane. Intrarea în incapacitate de plăţi „…”s-ar putea produce pe 1 iunie”, a avertizat luni Janet Yellen.

În contextul crizei, preşedintele Biden l-a sunat luni pe Kevin McCarthy, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, în timp ce acesta se afla în vizită în Israel. Biden l-a invitat pe McCarty, unul dintre liderii Partidului Republican, să vină la o reuniune convocată la Casa Albă pe 9 mai.

Biden nu este de acord cu nicio condiţie formulată de liderii republicani din Congres

Au fost invitaţi la reuniune şi Hakeem Jeffries, liderul grupului democrat din Camera Reprezentanţilor, precum şi Chuck Schumer, liderul grupului democrat din Senat, şi Mitch McConnell, liderul grupului republican din Senat.

Preşedintele Biden va sublinia că acţiunile de evitare a intrării în incapacitate de plăţi trebuie adoptate imediat de către Congres, fără condiţii, a afirmat un oficial de la Casa Albă, sub protecţia anonimatului. Preşedintele SUA nu este de acord cu nicio condiţie formulată de liderii republicani din Congres. Va accepta eventuale reduceri de cheltuieli bugetare federale abia după evitarea actualei situaţii de criză.

Kevin McCarthy, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite, a propus, la jumătatea lunii aprilie, o suplimentare cu 1.500 de miliarde de dolari a pragului datoriei suverane, dar a condiţionat planul de reducerea cheltuielilor bugetare, conform site-ului Axios.com.

Kevin McCarthy a anunţat că va continua negocierile cu Administraţia Biden pe baza unui plan de creştere a pragului datoriei suverane cu 1.500 de miliarde de dolari, dar a cerut limitarea cheltuielilor bugetare discreţionare la nivelul anului fiscal 2022, plafonarea la 1% a majorării deficitului bugetar, reactivarea fondurilor necheltuite în pandemie şi respingerea legii finanţărilor destinate Serviciului Veniturilor Interne (IRS).

De asemenea, McCarthy ar vrea suspendarea facilităţilor aprobate de preşedintele Biden privind creditele pentru învăţământul superior public şi anularea creditelor fiscale acordate prin Legea reducerii inflaţiei, scrie nbcnews.com.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO