ANRE sub amenințarea lichidării: Inițiativa legislativă a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor stârnește controverse

13 Iul. 2024, 11:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Iul. 2024, 11:34 // Actual //  Lupu Eduard

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a reacționat la inițiativa legislativă înregistrată de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, care vizează lichidarea instituției. Propunerea, înregistrată sub numărul 219 din 04.07.2024, a generat o reacție fermă din partea ANRE, care subliniază importanța menținerii independenței autorității de reglementare pentru conformitatea cu standardele internaționale și angajamentele asumate de Republica Moldova.

Într-un comunicat oficial, ANRE a atras atenția asupra obligațiilor internaționale ale Moldovei, inclusiv Tratatul de constituire a Comunității Energetice și Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care impun asigurarea independenței autorităților naționale de reglementare în energetică. Conform Directivei 2009/72/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009, statele membre trebuie să dispună de o autoritate de reglementare națională independentă de orice entitate publică sau privată.

ANRE a evidențiat că lichidarea instituției și transferul competențelor sale către un organ central de specialitate ar contraveni prevederilor Acquis-ului comunitar și angajamentelor asumate în raport cu Uniunea Europeană. „Propunerea de demitere a întregului Consiliu de Administrație al ANRE și transferul competențelor către o subdiviziune a Ministerului Energiei este imprudentă și periculoasă. O astfel de măsură ar submina independența și obiectivitatea necesare pentru reglementarea corectă și eficientă a sectorului energetic”, se arată în comunicat.

De asemenea, ANRE a subliniat că performanța sa este evaluată anual de Secretariatul Comunității Energetice, care a apreciat înalt rezultatele activității ANRE în ultimii ani, inclusiv anul 2023. Afirmațiile referitoare la ineficiența ANRE sunt catalogate drept nefundamentate și tendențioase, instituția promovând o politică tarifară echitabilă și argumentată economic.

În concluzie, ANRE consideră că inițiativa legislativă subminează reformele realizate în domeniul energetic și compromite eforturile Republicii Moldova în parcursul de aderare la Uniunea Europeană. „Garantarea independenței autorității de reglementare în energetică este esențială pentru asigurarea stabilității, accesibilității și securității aprovizionării consumatorilor cu energie electrică și gaze naturale”, a adăugat ANRE.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău