Antreprenorii autohtoni își expun produsele și serviciile în cadrul Expoziției „Republica Moldova Prezintă” la Iași

12 Nov. 2023, 08:13
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Nov. 2023, 08:13 // Actual //  bani.md

Cca 50 de antreprenori din țara noastră își expun produsele și serviciile în cadrul Expoziției „Republica Moldova Prezintă” la Iași, în perioada 10-12 noiembrie 2023, la Palas Mall, Iași, România.

Potrivit președintelui Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova Sergiu HAREA, evenimentul expozițional are drept scop contribuirea la dezvoltarea, promovarea și consolidarea relaţiilor economice şi comerciale dintre Republica Moldova și România, precum și la încurajarea competitivității produselor și serviciilor, prin crearea unei platforme de discuții și prezentarea oportunităților de cooperare.

De la o ediție la alta venim la Iași mult mai dornici de a prezenta pieței române produsele și serviciile moldovenești, mult mai calitative și competitive. Prezența unui număr mare al companiilor moldovenești – participanți ai expoziției, este o dovadă în plus a bunelor relații de vecinătate ce leagă Republica Moldova și România. Ne bucurăm că suntem așteptați la Iași cu atâta ardoare, semn că antreprenorii noștri, la edițiile anterioare, au cucerit consumatorii ieșeni.

Țin să menționez că România a fost și s-a menținut pe parcursul ultimilor ani în top-ul partenerilor comerciali ai Republicii Moldova. Relațiile dintre statele noastre sunt influenţate de cadrul european al vecinătății și contextul geopolitic internațional, precum și de nivelul contactelor bilaterale și preferințele naționale ale statelor. În cadrul acestor cooperări, au fost organizate mai multe activităţi comune, printre care se numără misiuni economice, forumuri de afaceri, mese rotunde, seminare, participarea la expoziţii şi schimb de experienţă. Antreprenorii din Republica Moldova au dat mereu dovadă de un interes vădit pentru colaborarea cu partenerii de peste Prut, fapt confirmat de numărul participanților de astăzi – cca 50 de întreprinderi.

În calitate de Președinte al CCI a RM, îmi doresc ca interesul din partea antreprenorilor români să fie reciproc, pentru că Republica Moldova reprezintă o piaţă interesantă, atractivă și deschisă față de cooperările internaționale și investitorii străini, oferind o serie de avantaje specifice momentelor de start-up și un şir de avantaje fiscale pentru investitorii străini, ” a declarat Sergiu HAREA.

Președintele CCI a adus mulțumiri partenerilor pentru suportul acordat: Primăria Municipiului Iași, Camera de Comerț și Industrie Iași, Agenția de Investiții a Moldovei, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Palas Iași.

Mihai CHIRICA Primarul mun. Iași: „În lumina demarării procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană continuarea dezvoltării relațiilor bilaterale România-Moldova trebuie să devină o preocupare permanentă pentru noi toți.

După podurile  de flori de peste râul Prut din anii 1990, a venit vremea să ridicăm poduri indestructibile (economice, sociale, educaționale) care să conecteze pentru totdeauna Republica Moldova  de România, de Europa și de lumea civilizată.

Dar nu putem construi aceste punți decât împreună, dând dovadă de maximă hotărâre și înțelepciune, necesare cu atât mai mult azi, când s-au înmulțit pericolele la adresa democrației occidentale și a Uniunii Europene, când tentațiile iliberalismului și autocrației sunt la modă, iar tot mai mulți lideri de state cochetează cu ele.

Să ne pregătim așadar, ajutându-ne unii pe alții, fiindcă doar așa, depășind granițele și acceptându-ne reciproc diferențele, relaționând și dezbătând problemele economice și sociale de azi, vom găsi cele mai bune răspunsuri la provocările prezentului.”

Paul BUTNARIU, Președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași: „Fără doar și poate, asistăm la o dinamică și o efervescență îmbucurătoare a relațiilor economice în stânga și în dreapta Prutului. Antreprenorii și toți cetățenii moldoveni au fost întotdeauna bine primiți la Iași. Elevii și studenții din Republica Moldova, care studiază în unitățile de învățământ din Iași și nu numai, sunt foarte bine priviți și cotați ca fiind ambițioși și sârguincioși. În general, relațiile comerciale bilaterale sunt la un nivel ridicat, România fiind cel mai bun și mai statornic partener al Republicii Moldova, iar produsele moldovenești sunt apreciate și bine cotate pe piața românească.

Colaborăm în mod constant cu prietenii noștri de la Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, participăm împreună la evenimente și promovăm oportunitățile de afaceri, cunoaștem îndeaproape și apreciem la cel mai înalt nivel activitatea de susținere a mediului antreprenorial pe care o desfășoară colegii noștri din Chișinău și din filiale, îndeosebi din Filiala Ungheni, față de care suntem cel mai apropiați, și îi felicităm pentru campaniile constante și consecvente de promovare economică sub egida „Fabricat în Republica Moldova” sau „Republica Moldova Prezintă”.

La fel ca întotdeauna, dar poate acum și mai mult, dorim să consolidăm rolul IAȘULUI de hub regional al relațiilor strategice și economice cu Republica Moldova și să susținem în continuare parcursul european, pentru că numai astfel putem vorbi de o creștere a nivelului de trai și de o dezvoltare economică pe care frații noștri moldoveni le merită cu prisosință.”

Ion COȘER, Consulul General al  Republicii Moldova la Iași: „Sunt bucuros că astăzi Republica Moldova Prezintă consumatorului ieșean produse alimentare, vinuri, produse de marochinărie, etc. Aici puteți vedea produse care la sigur pot concura cu branduri internaționale, după calitate și design. Aceasta este nișa pentru Republica Moldova, fie că vorbim de vinuri, sau alte produse- puțin, dar foarte calitativ.

În ultimii 5 ani, România a devenit partenerul comercial numărul 1 al Republicii Moldova, România fiind și cel mai mare investitor, cu cca 8 miliarde MDL. Românii investesc în sectorul bancar, petrolier, IT, farmaceutic. Consider că o cooperare eficientă între Republica Moldova și România va contribui la dinamizarea sectorului economic, social, al celor doua state, cu pași rapizi.”

Expoziția „Republica Moldova prezintă” este o proiectare a expoziției naționale „Fabricat în Moldova”, desfășurată în fiecare început de an acasă, în Republica Moldova. Expoziția „Republica Moldova Prezintă” cucerește pentru prima dată piața din Municipiul Iași, România în noiembrie 2016, ulterior pe cea din Ploiești, Brașov, Baia Mare, Cluj- Napoca, unde a avut un mare succes.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău