Arma care-l face pe Putin să tremure. Pentagonul a dezvăluit cu ce i-ar veni de hac oricui

02 Dec. 2022, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Dec. 2022, 05:00 // Actual //  bani.md

Northrop Grumman va prezenta, vineri, în premieră, mult-așteptatul bombardier strategic, prima aeronavă de generația a șasea capabilă să transporte arme nucleare și convenționale.

China are cel puțin 200 de avioane de luptă J-20 de generația a cincea, potrivit mai multor mass-media militare care folosesc ca sursă urmărirea expertului Andreas Rupprecht, care urmărește imagini din surse deschise ale puternicului dragon chinezesc. Această informație evidențiază puterea impresionantă de dezvoltare tehnologică militară a gigantului asiatic și, dacă este adevărată, înseamnă că a depășit deja producția avionului de vânătoare american F-22 Raptor.

În timp ce China face pași uriași pentru a încerca să ajungă din urmă forța aeriană a marelui său rival, Statele Unite se pregătesc pentru prezentarea noului bombardier B-21 Raider, care va fi prezentat vinerea aceasta la Air Force Plant 42 din Palmdale, California. Așteptările sunt mari, deoarece până acum nu au fost publicate fotografii reale ale aeronavei, ci doar reconstituiri pe calculator. Lansarea aeronavei reprezintă o piatră de hotar în industria militară, deși primul zbor va avea loc abia anul viitor, în timp ce intrarea în serviciu în cadrul US Air Force se crede că va fi finalizată în 2025.

Cel mai avansat avion al Forțelor Aeriene ale SUA

Se așteaptă ca noul bombardier – destinat să înlocuiască B-1 și B-2 – să fie cel mai avansat avion al Forțelor Aeriene ale SUA. Experții care urmăresc îndeaproape B-21 Raider spun că acesta are un sistem invizibil mai avansat decât F-35 și F-22. Această capacitate îi va oferi posibilitatea de a penetra rețelele de apărare aeriană inamice și de a pătrunde în teritoriul ostil pentru a lansa un atac cu bombe și rachete nucleare și convenționale. De fapt, capacitățile stealth ale B-21 vor fi cu două generații mai avansate decât cele ale B-2.

B-21 este conceput pentru a rezista în fața avioanelor de vânătoare chinezești, precum J-20, și pentru a se sustrage rachetelor cu rază lungă de acțiune, anti-aterizare și anti-navă, pe care Armata Populară Chineză de Eliberare le-a dezvoltat pentru a descuraja forțele aeriene navale americane. Pe lângă loviturile strategice cu rază lungă de acțiune, va desfășura activități de informații, supraveghere și recunoaștere, precum și atacuri electronice.

Primul bombardier nou al Forțelor Aeriene ale SUA în peste 30 de ani

Dacă atacul este împotriva Chinei, bombardierul va trebui să se ferească de mai multe scuturi. Experții de la EurasianTimes susțin că Beijingul are un avantaj în Marea Chinei de Sud, în zona strategică, cu rachete care le depășesc pe cele din inventarul SUA. Se menționează racheta de croazieră anti-navă YJ-18 (cu o rază de acțiune de 540 de kilometri) și racheta aer-aer PL-15 Beyond Visual Range (300 de kilometri), care are o rază de acțiune mai mare decât rachetele Harpoons de 240 de kilometri și AIM 190D de 161 de kilometri.

Proiectanții B-21 Raider susțin că tehnologiile folosite în timpul dezvoltării aeronavei vor face din ea „primul sistem din generația a șasea”. Printre acestea se numără utilizarea de către B-21 a sistemelor de arhitectură deschisă, progresele în ceea ce privește capacitățile stealth și integrarea sistemelor compatibile cu sistemele de comandă și control în toate domeniile (JADC2), care vor permite bombardierului să se conecteze cu senzori și trăgători din toate domeniile, a declarat Emma Helfrich pentru TheWarZone.

Tom Jones, președintele unității de sisteme aeronautice a Northrop Grumman, a lăudat designul a ceea ce va fi primul bombardier nou al Forțelor Aeriene ale SUA în peste 30 de ani. Într-un interviu acordat Defense News, Jones a declarat că Northrop Grumman a acordat prioritate testării în zbor a unui bombardier reprezentativ de producție în detrimentul unui model experimental, potrivit La Razon.

 

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ