Cum se va raporta Germania la Rusia după încheierea războiului din Ucraina. Răspunsul lui Olaf Scholz

02 Dec. 2022, 04:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Dec. 2022, 04:46 // Actual //  Lupu Eduard

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat joi, 1 decembrie, la o conferinţă pe teme de securitate, că Europa ar trebui să revină la ”ordinea de pace” care exista cu Rusia înainte de războiul din Ucraina, dacă Vladimir Putin își va retrage trupele, relateză cotidianul britanic ”The Times”.

Jurnaliștii scriu că, în timpul unei discuţii care a avut loc în cadrul evenimentului găzduit de Berlin, cancelarul Olaf Scholz a fost întrebat cum se va raporta Germania faţă de Rusia după încheierea războiului, având în vedere ”parteneriatul puternic” care a existat cândva între cele două ţări.

”În acest stadiu, aş spune că nu este vorba despre un parteneriat, ca să fiu foarte sincer. Rusia a stricat ordinea de pace la care am lucrat timp de atâtea decenii şi am convenit că nu ar trebui să mai existe niciodată o încercare de a schimba graniţele prin forţă.

Iar ceea ce face Rusia astăzi este o întoarcere la abordarea imperialistă din secolele al XIX-lea, al XVIII-lea şi al XVII-lea, când o ţară mai puternică credea că poate lua pur şi simplu teritoriul vecinului, înţelegând vecinii ca fiind doar un hinterland (colonie – n.r.) şi un loc în care să dicteze reguli care să fie respectate. Iar acest lucru nu poate fi acceptat niciodată”, a răspuns cancelarul german.

Cu toate acestea, el a adăugat: ”Trebuie să ne întoarcem la acordurile pe care le-am avut în ultimele decenii şi care au stat la baza ordinii de pace şi securitate în Europa. Iar pentru Rusia acest lucru înseamnă, de asemenea, că acceptă faptul că există societăţi deschise la minte, societăţi deschise, democraţii, care urmează un mod complet diferit de a fi guvernate şi de a atrage oamenii … În cele din urmă, nu există nicio agresiune venită din partea statelor membre ale Uniunii Europene, nu există nicio agresiune venită din partea NATO şi toate chestiunile de securitate comună ar putea fi rezolvate şi discutate. Există dorinţa de a face acest lucru. Ne putem întoarce la o ordine de pace care a funcţionat şi o putem face din nou sigură, dacă există voinţa Rusiei de a se întoarce la această ordine de pace”, crede cancelarul german.

Realitatea Live

05 Feb. 2023, 05:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Feb. 2023, 05:25 // Actual //  Lupu Eduard

Azerbaidjanul intenţionează să majoreze în 2023 livrările de gaze naturale către ţara vecină Turcia cu aproximativ 19%, la 10 miliarde metri cubi (bcm), de la nivelul de 8,4 bcm din 2022, a anunţat ministrul azer al Energiei, Parviz Shakhbazov.

Turcia este aproape complet dependentă de gazele importate din Rusia, Azerbaidjan şi Iran. Livrările din Iran sunt în mod frecvent întrerupte din cauza „problemelor tehnice”.

Gazele din Azerbaidjan către Turcia sunt livrat prin Conducta Trans-Anatoliană de Gaze Naturale (TANAP). În următorii patru ani, cele două ţări intenţionează să majoreze capacitatea pe această rută la aproximativ 32 bcm pe an, cu investiţii suplimentare.

În decembrie, preşedintele azer Ilham Aliyev declara că exporturile de gaze ale Azerbaidjanului către Europa vor creşte la „cel puţin” 11,6 bcm în 2023, de la un nivel estimat de 11,3 bcm în 2022.

Autoritățile Republicii Moldova discută de mai mult timp cu azerii pentru achiziția de gaze naturale, însă până în prezent nu s-a anunțat vreun rezultat.

În datata de 14-15 februarie urmează să aibă loc summit-ul gazier de la Istanbul unde vor fi invitați furnizorii de gaze, dar și statele care vor să achiziționeze metan. Or, la eveniment va fi invitată și delegația Republicii Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău