AȘA NU! Cele mai întâlnite greșeli la utilizarea unui smartphone

10 Mart. 2021, 05:30
 // Categoria: Slider // Autor:  Fetco Veronica
10 Mart. 2021, 05:30 // Slider //  Fetco Veronica
La început, când telefonul era considerat un lux era tratat cu o atitudine atentă. Însă, în prezent, când putem schimba telefonul măcar și în fiecare zi, nu mai suntem atât de atenți la modul în care îl folosim și facem erori banale, care, uneori pot fi și periculoase. Iată care sunt cele mai întâlnite greșeli atunci când îți utilizezi smartphone-ul.

Greșeala #1: Neglijarea husei 

O carcasă este unul dintre cele mai utile accesorii pentru telefon care îndeplinește mai multe sarcini importante simultan. Prima și cea mai importantă este protecția gadgetului. Dacă capacul din spate și panourile laterale sunt realizate din plastic sau din metal după câteva luni, vor începe să apară zgârieturi pe carcasă. Păstrarea unui telefon îngrijit este deosebit de important, în special dacă ai vrea să-l vinzi mai târziu.
A doua sarcină a copertei este ușurința de utilizare. O suprafață metalică sau de sticlă poate fi foarte alunecoasă, ceea ce face dificilă ținerea gadgetului în mâini. Soluția la această problemă va fi o husă din silicon sau din plastic moale la atingere antiderapant.
Este important să vă asigurați că carcasa are găuri pentru încărcare, căști și difuzoare înainte de cumpărare. Dacă  sunteți un amator al jocurilorpe smartphone, asigurați-vă că faceți un test de stres. Husa nu trebuie să supraîncălzească procesorul. Dacă telefonul ajunge la temperaturi critice, atunci ar trebui să căutați o husă „respirabilă”.

Greșeala #2: Purtarea incorectă a smartphone-ului

Este incorect și interzis să purtați telefonul în buzunarul din spate al blugilor. În primul rând, nu este sigur. Telefonul poate cădea din buzunar și nici nu îl veți simți dacă cade pe zăpadă sau iarbă. În al doilea rând, telefonul care iese din buzunarul din spate este extrem de atractiv pentru buzunare.
De asemenea, purtarea telefonului în buzunar favorizează deformarea carcasei. Chiar și modelele cu inserții metalice sunt supuse riscului.
O soluție ar fi să alegeți haine cu buzunare destul de adânci, astfel încât telefonul să fie liber. De asemenea, nu este recomandat să purtați telefonul în buzunar împreună cu cheile și monede. Telefonul se va alege cu zgârieturi sau chiar cu ecranul crăpat.

Greșeala #3: Lucrul continuu al rețelelor wireless 

Cu utilizare activă, bateria smartphone-ului durează 24-36 de ore. Wi-Fi, Bluetooth și Internetul mobil consumă cea mai mare parte a bateriei. Încercați să dezactivați aceste caracteristici atunci când nu le utilizați. Având în vedere că toate sunt amplasate în bara de instrumente superioară, aceasta este o chestiune de câteva secunde. Aceasta include și GPS. Smartphone-ul cheltuiește activ energie în căutarea sateliților, recepționarea și transmiterea unui semnal.

Greșeala #4: Încărcare incorectă

Aproape toate smartphone-urile moderne folosesc baterii litiu-polimer sau litiu-ion. Spre deosebire de nichel-cadmiu, acestea nu au efect de memorie, deci nu este nevoie să descărcați complet și să încărcați până la 100%.

Greșeala #5: Utilizarea smartphone-ului în condiții nefavorabile

Pentru majoritatea dispozitivelor, temperaturile ambiante de funcționare sunt de 0 … + 35 de grade Celsius. Acest lucru se aplică atât modelelor Apple, cât și majorității smartphone-urilor Android.

Limitele pot fi depășite, dar este recomandat. La temperaturi sub zero, rata de descărcare crește și, cu expunere prelungită la îngheț, bateria își poate pierde capacitatea. De aceea, dezvoltatorii garantează funcționarea sigură și stabilă a gadgetului doar la temperaturi pozitive. Acest lucru se aplică bateriilor litiu-ion. Pentru bateriile cu litiu polimer, limita inferioară este de -20 grade, deci înghețurile mici nu sunt critice pentru astfel de smartphone-uri.

Este interzisă încărcarea gadgetului în minus, așa că nu încercați nici măcar să conectați telefonul la powerbank afară pe vreme rece. În cel mai rău caz, acest lucru poate duce la degradarea critică a bateriei. Gadgeturile cu corpuri de metal și sticlă sunt cele mai sensibile la îngheț. Smartphone-urile pliabile sunt deosebit de vulnerabile la îngheț, ecranul flexibil se poate rupe pur și simplu dacă încercați să îl deschideți în exterior. Plasticul are o conductivitate termică semnificativ mai mică, astfel încât astfel de smartphone-uri pot face față frigului mai ușor.
Temperaturile ridicate sunt la fel de periculoase. Căldura extremă, o pătură aruncată peste gadget sau lumina directă a soarelui care afectează un smartphone cu o uzură foarte mare a bateriei poate cauza supraîncălzirea dispozitivului. În cursul unei reacții chimice, electrolitul începe să se încălzească activ și să elibereze dioxid de carbon, care încălzește bateria și mai mult. În cele din urmă, gazul acumulat străpunge carcasa și are loc o explozie. Acestea sunt cazuri destul de rare, dar nu ar trebui excluse, mai ales dacă afară sunt +40 grade Celsius.

Greșeala #6: Instalarea programelor inutile

Există zeci de aplicații online care promit să vă accelereze telefonul și să crească productivitatea. Unele dintre ele chiar îmbunătățesc ușor performanța, dar în sistemul de operare Android o puteți face singur folosind funcții standard.

Aceste aplicații eliberează RAM, făcând telefonul mai rapid. Între timp, pe smartphone-urile Xiaomi, este suficient să apăsați butonul funcțional (de obicei realizat sub formă de pătrat) și să faceți clic pe „cruce” din centru. După aceea, aplicațiile deschise vor fi descărcate din RAM.
Dacă trebuie să ștergeți memoria cache, utilizați instrumentele standard. Să spunem că în Xiaomi este aplicația de securitate în care puteți face o curățare rapidă și completă. Instrumentele standard funcționează la fel de bine ca aplicațiile de la terți, în timp ce programele descărcate ocupă de obicei doar memoria smartphone-ului.
Din aceleași motive, puteți sări peste instalarea aplicațiilor pentru a economisi bateria: toate instrumentele necesare sunt de obicei disponibile în carcasa standard, inclusiv modul de economisire a bateriei.
Se recomandă instalarea aplicațiilor numai din surse de încredere, și anume din Google Play. Dacă descărcați software de pe site-uri terțe, există șanse mari de a prinde un virus.

Șterge ACESTE APLICAȚII, dacă le ai instalate.

Greșeala #7: curățarea neprofesionată a smartphone-urilor

În timpul utilizării chiar atente, murdăria, praful și resturile mici se vor acumula în conectorii și difuzoarele telefonului în timp. Acest lucru va afecta funcționarea dispozitivului. De exemplu, dacă difuzoarele se înfundă, telefonul nu se va mai auzi atât de bine. Murdăria din conectorul USB poate determina oprirea încărcării telefonului.
Contaminarea poate fi îndepărtată de la conectori, dar faceți acest lucru cu precauție extremă. Utilizatorii folosesc ace, scobitori, agrafe și alte mijloace improvizate. Ele pot deteriora atât difuzorul, cât și conectorul USB și, în cel mai rău caz, pot închide și contactele conectorului microUSB sau tip-C.

Dacă aveți de gând să vă curățați smartphone-ul, utilizați doar un instrument profesional. Smartphone-ul trebuie să fie oprit.

Greșeala #8: Neglijarea actualizărilor

Sistemele de operare iOS și Android primesc diverse actualizări în mod regulat. Remediază erorile, adaugă noi funcții și optimizează performanța smartphone-ului. Chiar dacă credeți că gadgetul dvs. funcționează corect, pot exista vulnerabilități ascunse în firmware care pot fi exploatate de malware.

Puteți verifica actualizările din setările smartphone-ului. De obicei, această subsecțiune se numește „Actualizări de sistem”.
Cu toate acestea, cel mai recent firmware instalat pe un smartphone vechi poate agrava lucrurile. Noua versiune poate ocupa mai mult spațiu de memorie și poate consuma mai mult RAM. În consecință, la lansarea diverselor aplicații, telefonul va începe să încetinească din cauza lipsei de memorie RAM. Vă recomandăm să citiți recenziile altor utilizatori cu un model similar de smartphone înainte de actualizare. În plus, faceți o copie de rezervă a datelor în cazul în care ceva nu merge bine în timpul actualizării.

Greșeala #9: Utilizarea dispozitivelor de stocare neadecvate

Un încărcător standard este garantat să nu vă dăuneze telefonului. Ele sunt adesea sparte și pierdute, așa că trebuie să cumperi un înlocuitor.

În primul rând, nu urmăriți ieftinitatea, mai ales dacă originea încărcătorului nu este clară. Aceste surse de alimentare sunt nesigure și pot provoca un incendiu. Este mai bine să nu economisiți bani și să cumpărați produse de marcă.

În al doilea rând, selectați același amperaj și putere ca o sursă de alimentare standard. Nu are sens să luați modele cu putere redusă, deoarece gadgetul va dura mai mult timp pentru a se încărca. Puteți cumpăra o bancă de putere mai puternică, doar dacă telefonul o acceptă. Controlerul de putere încorporat va selecta automat profilul optim și tensiunea admisibilă.

Greșeala #10: Teama de efectele nocive ale unui smartphone asupra corpului

Fiecare smartphone generează radiații electromagnetice. SAR (Specific Absorption Rate) a fost introdus pentru gadgeturile mobile. Acesta este coeficientul de absorbție specific, care arată câtă energie din câmpul electromagnetic este absorbită de corpul uman pe secundă.

Încă nu există un consens asupra SAR care este considerat periculos. Radiațiile mai mici de 1,6 W / kg sunt considerate sigure. Majoritatea smartphone-urilor moderne îndeplinesc acest standard. Cu toate acestea, există nuanțe. Deci, în Europa, valoarea admisă este de 2 W / kg, dar este măsurată pentru 10 grame de țesut corporal, în Statele Unite, 1,6 W / kg este permisă, dar pentru 1 gram de țesut.
Se crede că depășirea SAR poate provoca febră, amețeli și greață la cei care sunt sensibili la acest tip de radiații. Cu toate acestea, se știe cu certitudine că smartphone-urile pot interfera cu funcționarea echipamentelor medicale, cum ar fi stimulatoarele cardiace.

Realitatea Live

05 Feb. 2023, 19:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Feb. 2023, 19:42 // Actual //  Lupu Eduard

La 347 de zile de când Rusia a invadat Ucraina, situația de pe front este din ce în ce mai grea pentru trupele Kievului, care încearcă să reziste în Bahmut, orașul pentru care Moscova aruncă totul în luptă. Între timp, sabotorii susțin că lovesc Kremlinul chiar cu ajutorul poporului rus, deși oficial ei nu există.

Batalionului Bratstvo, un grup de voluntari ai forțelor speciale ucrainene, au dus lupta dincolo de linia frontului din Ucraina adânc în inima Rusiei, scrie The Guardian, care a stat de vorbă cu Taras (23 de ani), Vladislav (21 de ani) și comandatul lor, Olexii (39 de ani) la Kiev, la revenirea dintr-o misiune pe care guvernul ucrainean ar nega-o.

Membrii batalionului Frăția, așa cum s-ar traduce în limba română, ar fi implicați în răpirea unor înalți oficiali ai Kremlinului, distrugerea infrastructurii militare cheie și doborârea unor avioane inamice pe teritoriul rusesc.

Voluntarii din Bratstvo au un statut aparte, fiind tehnic independenți de armata ucraineană, dar acționează cot la cot cu forțele oficiale.

Comandatul Olexii spune că batalionul recrutează în principal civili sau îi culege pe cei care se remarcă din alte batalioane de voluntari. El spune că înțelege de ce misiunile lor trebuie să fie separate de cele oficiale ale armatei și serviciile secrete ucrainene.

De ce nu vorbește Kievul despre oamenii invizibili

Totul se reduce la nervozitatea Occidentului la gândul că Ucraina are capacitatea de a lovi în adâncul Rusiei, așa cum a fost evidențiat de dezbaterea îndelungată cu privire la furnizarea de tancuri Leopard 2 de către Germania și de refuzul SUA și al altora de a furniza avioane de luptă F16.

O mare parte din această anxietate din Occident este probabil legată de amenințarea Kremlinului de a folosi arme nucleare dacă „însăși existența statului este pusă în pericol”.
Cu toate acestea, voluntarii Bratstvo nu se lasă descurajați și insistă ca Putin să se simtă în bătaia puștii pe propriul teritoriu.

„Este foarte ușor pentru noi să trecem granița rusă”, spune zâmbind Vladislav, cel mai tânăr dintre cei trei.

Taras povestește că s-a întors în urmă cu două săptămâni de la ceea ce el a descris ca fiind o operațiune simplă.

„Grupul nostru trebuia să aducă o anumită cantitate de explozibili pe teritoriul Rusiei și să îi lase într-un anumit loc”, spune el. „Nu știu pentru ce și cui era destinat acest explozibil. Dar știu cu siguranță că unii oameni din Rusia sunt gata să-i ajute pe ucraineni”.

Dar în urmă cu șase săptămâni, ar fi finalizat cea mai reușită misiune de până acum.

Ținta, un elicopter cu oficiali ruși

„Am avut sarcina de a distruge un elicopter rusesc care transporta oficiali de rang înalt ai Ministerului rus de Interne”, spune Taras.
„La prima încercare, vremea nefavorabilă a împiedicat vizorul laser să țintească cu precizie ținta. În plus, am avut probleme interne în cadrul grupului, discuții în contradictoriu, așa că am intrat pe teritoriul rusesc, dar ne-am întors, am ținut cont de greșelile noastre… și peste o săptămână am făcut o a doua încercare”.

Grupul operativ format din cinci oameni a pornit la 7 dimineața, străbătând cu ușurință pădurile și câmpurile, pentru a trece în Rusia.
„Apoi am petrecut noaptea în locația respectivă, iar la ora 9 dimineața am auzit un elicopter. Aveam cu mine o mică dronă de recunoaștere și am avut confirmarea că era același elicopter”.

„Am tras cu un sistem portabil de rachete antiaeriene asupra elicopterului de la o distanță de 4 km. Din nefericire, nu am văzut lovitura, deoarece eram atât de departe, dar am auzit explozia. Apoi am fugit rapid de pe pozițiile noastre”, a povestit Taras.

Indiferent dacă oficialii Kremlinului din elicopter au fost uciși sau nu, pentru Taras a fost o misiune de succes, deoarece batalionul și-a atins scopul: războiul era acasă la Putin.
„Am arătat că putem intra pe teritoriul Rusiei și le-am arătat rușilor că ucrainenii pot acționa”, spune tânărul de 23 de ani.

Membrii batalionului au explicat că este foarte demoralizant pentru ruși să știe că sabotori ucraineni pot trage în comandanți lor, iar misiunile lor îi forțează să mobilizeze trupe pentru a-i găsi.

Cum trec sabotorii ucraineni granița

Ultima operațiune din Rusia la care a participat mezinul echipei,Vladislav, a avut loc în urmă cu o lună, în apropiere de orașul rus Belgorod, unde mai multe depozite de muniție au explodat recent.

Micile grupuri operative, adesea formate doar din patru sau cinci oameni, află care sunt rutele sigure către Rusia, analizând urmele lăsate de animale sau cu ajutorul sfaturile celor care făceau contrabandă înainte de război.

Vladislav și camarazii săi de luptă au primit sarcina de a „captura sau ucide unul dintre ofițerii de rang înalt ai FSB”, serviciile de securitate rusești.

„Acesta lucra aproape de granița cu Ucraina, dar pe teritoriul Rusiei”, spune Vladislav. „Aveam traseul mașinii acestui ofițer rus și am decis să pregătim o ambuscadă”.

Dar ofițiterul FSB nu a mai apărut și au fost nevoiți să se întoarcă în Ucraina, însă în timp ce încercau să părăsească teritoriul rusesc au fost suprinși de forțele trimise de Putin la graniță.

Au reușit să ucidă trei polițiști de frontieră ruși și să îl rănească ușor pe altul, pe care l-au luat prizonier în Ucraina, în timp ce un membru al grupului de sabotori a fost împușcat în braț.

Prima zi de Crăciun însângerată

Dar nu întotdeauna totul merge conform planului. În ziua de Crăciun, patru dintre colegii lor, cu vârste cuprinse între 19 și 39 de ani, au fost uciși la 12,5 km în regiunea rusă Briansk, la nord-est de Ucraina.

Olexii a aflat vestea tragică despre „cei mai buni luptători” ai batalionului Frăția în momentul în care a văzut fotografiile camarazilor morți, care zăceau în zăpadă, pe canalele rusești Telegram pe 26 decembrie.
Agenția de presă RIA Novosti, controlată de Kremlin, a relatat că bărbații aveau asupra lor „pistoale mitralieră SIG Sauer, dispozitive de comunicare și navigație și patru bombe cu o capacitate totală de aproximativ 40 kg”.
Potrivit FSB, aceștia erau hotărâți să comită „acte de sabotaj și terorism”.

Modul în care au murit rămâne neclar, iar trupurile lor nu au fost recuperate.

„Nu cunoaștem detaliile, dar presupunem că au intrat din greșeală în linia a doua de apărare a Rusiei. Iar în fața lor, rușii au pus mine în pământ”, a povestit Olexii
Din cauza statutului lor neoficial, poveștile lor nu au putut fi verificate în mod independent, dar sunt convingătoare și credibile, menționează The Guardian.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău