Au fost aprobate planurile de admitere în învățământul profesional tehnic pentru anul de studii 2024-2025

05 Iul. 2024, 10:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
05 Iul. 2024, 10:27 // Actual //  Soroceanu Olga

La ședința guvernamentală din 3 iulie 2024, cabinetul de miniștri a aprobat planurile de admitere pentru anul școlar 2023-2024 în instituțiile de învățământ profesional, colegii și centre de excelență.

În cadrul ședinței, Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), a subliniat importanța învățământului dual ca punte de legătură între sectoarele privat și public. El a evidențiat rezultatul întâlnirilor cu peste 1500 de companii în ultimele trei luni, organizate de CCI a RM și Ministerul Educației și Cercetării. Aceste discuții au vizat promovarea învățământului dual în rândul companiilor, cu scopul de a forma forță de muncă calificată, potrivit comunicatului emis de instituția camerală.

„După cum a vorbit dl Ministru al Educației, crește economia națională cu încă 2000 de locuri de muncă, ceea ce denotă o bună cooperare dintre sectorul privat și cel public. Sperăm și mizăm la un număr în creștere pentru anul viitor de studii, pentru că mediul de afaceri are nevoie de cadre bine calificate pentru a fi competitivi pe piața Uniunii Europene”, a punctat Sergiu Harea.

În sesiunea curentă de admitere în învățământul profesional tehnic din Republica Moldova, peste 12.200 de elevi vor beneficia de finanțare de la bugetul de stat pentru a studia la centre de excelență, colegii și școli profesionale. Dintre aceștia, aproape 2.000 vor avea posibilitatea de a opta pentru studii în cadrul învățământului dual, cu o creștere de 363 de locuri bugetare față de anul precedent.

Admiterea la programele de formare profesională tehnică se va desfășura în 81 de instituții de învățământ, inclusiv 14 centre de excelență, 35 colegii și 32 școli profesionale.

Sesiunea de admitere începe pe 15 iulie și se va desfășura conform calendarului prevăzut în Regulamentul de organizare și desfășurare a admiterii la programele de formare profesională tehnică. Admiterea candidaților se va realiza prin concurs, prin intermediul modulului e-Admitere din Sistemul Informațional de Management în Educației în învățământul profesional tehnic.

Pentru informații suplimentare despre concursul de admitere în învățământul profesional tehnic, accesați acest LINK.

Realitatea Live

08 Iul. 2024, 08:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iul. 2024, 08:43 // Actual //  Lupu Eduard

Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, totalizând 435,33 milioane USD. Acest volum reprezintă 11,5% din PIB. Reducerea a fost în mare parte cauzată de diminuarea transferurilor personale, care au scăzut cu 17,75 milioane USD, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.

Intrările remiterilor din țările CSI s-au diminuat de 2,0 ori, reprezentând 8,9% din total, în timp ce cele din Uniunea Europeană au scăzut cu 0,4%, dar au rămas majoritare cu o pondere de 58,6% din totalul remiterilor. Pe de altă parte, remiterile din alte țări au înregistrat o creștere de 7,2%, având o pondere de 32,5% din totalul remiterilor personale.

În ceea ce privește remiterile personale plătite către nerezidenți, acestea au crescut cu 16,5%, datorită majorării transferurilor personale cu 12,70 milioane USD. Creșteri semnificative ale ieșirilor au fost înregistrate pentru Uniunea Europeană și alte țări. Remiterile către UE au crescut cu 24,4%, constituind 56,6% din total, iar cele către alte țări au crescut cu 27,6%, ajungând la 25,0% din total. Ieșirile destinate țărilor CSI s-au diminuat cu 11,2%, reprezentând 18,4% din totalul ieșirilor de remiteri personale.

Rolul remitenţelor în toată lumea, nu doar în Moldova, este de a finanţa consumul. Faptul că aceste remitenţe nu au contribuit în mod direct la creşterea investiţiilor, nu s-au transformat direct în investiţii, este o situaţie absolut normală pentru că factorii principali care au determinat emigrarea şi, respectiv, creşterea remitenţelor au fost de ordin social-economic, adică din cauza sărăciei, cei care au plecat nu au reuşit din surse interne să acopere acest consum. Respectiv, remitenţele în mod logic vin să compenseze această insuficienţă de venituri la nivel local.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație, peste 237 mii de familii din Republica Moldova primesc bani de la rudele aflate la muncă peste hotare, iar aproape jumătate din acestea depind în totalitate de remitențe.

În prezent, estimativ, peste hotarele Republicii Moldova se află circa 1 milion de cetățeni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău