Autoritățile din SUA au găsit un număr record de arme. De ce vor americanii să se urce cu arme la bordul avioanelor

19 Dec. 2022, 05:47
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Dec. 2022, 05:47 // Actual //  bani.md

Statele Unite stabilesc un nou reocrd în privința armelor de foc care au fost confiscate de pe aeroporturile din America. Tot mai mulți pasageri încearcă să se urce în aeronave având în bagaj o armă.

Administraţia pentru Securitatea Transporturilor (TSA) a transmis că estimează că va confisca aproximativ 6.600 de arme până la sfârşitul anului. Este o creștere cu 10% faţă de recordul atins în 2021. Numărul de arme care au fost găsite de autorități, până în acest moment, bate recordul stabilit anul trecut. Au fost depistate 5.972 de arme de foc în 2021.

Cele mai multe opriri din cauza armelor de foc au fost înregistrate la aeroportul Hartsfield-Jackson din Atlanta, Georgia. Aeroportul Dallas/Fort Worth din statul Texas s-a clasat pe locul doi în acest clasament. TSA nu a oferit un motiv pentru care mulți americani au vrut să urce în avioane cu o armă asupra lor. Legea în privința armelor din SUA este diferită în fiecare stat. Totuși, este clar faptul că pasagerii nu au voie cu ele într-un avion chiar dacă dețin permis de armă.

Ce se întâmplă cu cei care sunt prinși cu arme de foc pe aeroport

În cazul în care angajații TSA detectează o armă la un punct de control, ei emit o sancţiune civilă. Acesta este diferită în funcție de numărul de infracţiuni anterioare. De asemenea, un alt aspect important este dacă arma este încărcată la momentul respectiv. Agenția a transmis că vrea să majoreze pedeapsa civilă maximă pentru această infracțiune. Amenda va fi crescută de la valoarea de 13.910 de dolari până la 14.950 de dolari.

Pasagerii companiilor aeriene au permisiunea de a călători cu arme de foc într-un bagaj de cală atunci când sunt descărcate şi încuiate într-o cutie rigidă. În plus, angajații trebyuie să anunțe companiile aeriene că vor să călătorească cu arma respectivă. Un  un congresman al Statelor Unite, Madison Cawthorn, a fost oprit când a încercat să treacă o armă prin controlul de securitate pe Aeroportul Internaţional Charlotte Douglas din Carolina de Nord. El și-a recunoscut fapta și a cooperat cu ofițerii de la fața locului, informează Hotnews.ro.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 09:39
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 09:39 // Uncategorized //  Ursu Victor

În timp ce Statele Unite ale Americii se confruntă în 2024 cu un deficit comercial de peste 1,3 trilioane de dolari și reacționează previzibil prin măsuri protecționiste, Republica Moldova se află într-o situație și mai vulnerabilă. Potrivit unei analize realizate de economistul Veaceslav Ioniță, țara noastră importă de 2,5 ori mai mult decât exportă, iar deficitul comercial a depășit 5,5 miliarde de dolari, un nivel fără precedent.

„Aceasta nu este doar o problemă de statistică, ci una sistemică”, avertizează Ioniță. „Dependența cronică de importuri erodează baza industrială locală, reduce activitatea economică și diminuează substanțial veniturile bugetare”.

Conform analizei, înlocuirea produselor locale cu alternative de import conduce la o contracție de trei ori a activității economice și la o scădere de până la șase ori a încasărilor fiscale. Ioniță subliniază că actualul model economic este nesustenabil și avertizează că, în lipsa unor măsuri strategice, Republica Moldova riscă să rămână o piață de desfacere pasivă într-o economie globală tot mai fragmentată.

Totuși, în această criză se ascunde și o oportunitate. Economistul propune o strategie economică axată pe dezvoltarea capacităților interne, care ar putea transforma Moldova din consumator net în actor economic activ și competitiv.

Printre soluțiile propuse se numără: substituirea importurilor prin politici de sprijin fiscal, acces la finanțare și infrastructură modernă, redresarea balanței comerciale prin stimularea exporturilor și atragerea investițiilor în sectoare competitive și crearea de locuri de muncă durabile, mai ales în agroalimentar, industrie și IT. Creșterea veniturilor bugetare, necesare pentru investiții în sănătate, educație și dezvoltare regională. „Nu putem continua cu lamentări și reacții întârziate la stimuli externi. Este nevoie de o strategie coerentă, cu obiective clare și măsuri

Deficitul comercial nu este doar un dezechilibru contabil, ci un simptom profund al vulnerabilității economice. Dar gestionat inteligent, el poate deveni punctul zero al unei transformări economice reale. Moldova are șansa – și responsabilitatea – de a ieși din capcana dependenței și de a construi un model economic durabil, orientat spre dezvoltare și independență.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ