Produsele de panificație s-ar putea scumpi! Cum explică asta Ministrul Agriculturii

05 Oct. 2021, 09:12
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
05 Oct. 2021, 09:12 // Actual //  MD Bani

Ministrul Agriculturii, Viorel Gherciu, a admis că ne putem aştepta la noi majorări la produsele de panificaţie. A venit şi cu o explicaţie, în condiţiile în care, în prezent, recolta de grâu este cea mai bună din ultimii ani. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, ediția din seara de luni, 5 octombrie curent, scrie Realitatea.md.

„Avem un an foarte bun la recolta de cereale şi cât nu ar părea de paradoxal, dar preţul a crescut. Explicaţia este următoarea: preţurile au crescut semnificativ la majoritatea împruturilor şi această creştere a preţurilor în lanţ, bineînţeles, până la urmă, are un impact asupra sinecostului de producere. Şi majorarea preţului la gazul natural, motorină, majorarea preţului la fertilizanţi, toate acestea duc, evident, şi la scumpirea în lanţ a produselor de panificaţie. Probabil (n.r. am  putea asista la noi majorări), nu este exclus. Totul depinde care va fi evoluţia preţurilor la celelate imputuri sau tot ce stă la baza preţului de producere”, a spus Viorel Gherciu.

Prezent la aceeași emisiune, Vladimir Bolea, preşedintele comisiei parlamentare agricultură şi industrie alimentară, a spus că autorităţile examinează posibilitatea pentru a veni cu compensaţii pentru persoanele cu venituri modeste.

„Lucrăm foarte mult la identificarea măsurilor de diminuare a impactului negativ, când vorbim despre o ţară cum este R. Moldova, când avem o mulţime de oameni extraordinar de sărăciţi de 30 de ani de nefuncţionare a economiei, când avem un mediu de oameni de afaceri tot la fel de sărăciţi şi după un an pandemic şi un an de secetă, toată lumea este la pământ cu finanţele. Noi vom identifica şi suntem aproape pe ultima sută de metri de identificare a soluţiilor economice, vom veni cu ajutoare ţintite pentru persoanele vulnerabile, cum sunt pensionarii, familiile cu mulţi copii în cazul când se va majora preţurile la pâine vom veni; cu diferite programe de susţinere a agricultorilor atunci când vorbim de majorările excesive la motorină şi multe alte lucruri. Pentru că atunci când cineva câştigă foarte mult, dar câştigă exportatorii de grâu, au preţuri bune la export, competitive, cred că anul acesta îşi acoperă insuccesele care le-au avut ultimii 30 de ani la capitolul încasări, niciodată nu a fost 2270 – 260 de euro tona, mereu se vindea cu 3,20 lei, trei lei, era un preţ nesperat de mare pentru grâu şi atunci statul ar trebui să caseze mai mulţi bani din profitul care îl au ei, cu siguranţă, noi aceşti bani îi vom redistribui pentru păturile social-vulnerabile. În primul rând suntem interesaţi de familiile cu foarte mulţi copii, pensionarii cu veniturile mici, adică măsurile vor fi economice”, a menţionat Vladimir Bolea.

În ultimele săptămâni, majoritatea magazinelor din R. Moldova au afişat preţuri mai mari la unele produse de panificaţie. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, în acest an Republica Moldova a înregistrat o recoltă record de grâu, de 1,5 milioane de tone, media la hectar fiind de 4,6 tone, cea mai mare din ultimii 30 de ani.

Realitatea Live

26 Iul. 2024, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iul. 2024, 15:19 // Actual //  Lupu Eduard

În șase luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit cca 31,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de peste 2,3 miliarde de lei sau cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Date publicate de Ministerul Finanțelor arată că veniturile din impozitul pe venit s-au redus cu 297,5 milioane de lei, la 6,1 miliarde de lei în șase luni le anului 2024 față de perioada similară a anului precedent. Încasările din impozitul  pe proprietate s-au comprimat cu 530 milioane de lei, la 4,7 miliarde de lei.

Totodată, taxa din comerțul exterior s-a redus cu 147,6 milioane de lei, la 1,1 miliarde de lei.

Granturile externe s-au comprimat cu 213,5 milioane de lei, la 500 milioane de lei.

Încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă 14,4 miliarde de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal – 17,7 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit 37,5 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 2% sau cu 749 milioane de lei.

Executarea bugetului de stat, la finele lunii mai s-a încheiat cu un deficit în sumă de 6,2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău