Produsele de panificație s-ar putea scumpi! Cum explică asta Ministrul Agriculturii

05 Oct. 2021, 09:12
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
05 Oct. 2021, 09:12 // Actual //  MD Bani

Ministrul Agriculturii, Viorel Gherciu, a admis că ne putem aştepta la noi majorări la produsele de panificaţie. A venit şi cu o explicaţie, în condiţiile în care, în prezent, recolta de grâu este cea mai bună din ultimii ani. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, ediția din seara de luni, 5 octombrie curent, scrie Realitatea.md.

„Avem un an foarte bun la recolta de cereale şi cât nu ar părea de paradoxal, dar preţul a crescut. Explicaţia este următoarea: preţurile au crescut semnificativ la majoritatea împruturilor şi această creştere a preţurilor în lanţ, bineînţeles, până la urmă, are un impact asupra sinecostului de producere. Şi majorarea preţului la gazul natural, motorină, majorarea preţului la fertilizanţi, toate acestea duc, evident, şi la scumpirea în lanţ a produselor de panificaţie. Probabil (n.r. am  putea asista la noi majorări), nu este exclus. Totul depinde care va fi evoluţia preţurilor la celelate imputuri sau tot ce stă la baza preţului de producere”, a spus Viorel Gherciu.

Prezent la aceeași emisiune, Vladimir Bolea, preşedintele comisiei parlamentare agricultură şi industrie alimentară, a spus că autorităţile examinează posibilitatea pentru a veni cu compensaţii pentru persoanele cu venituri modeste.

„Lucrăm foarte mult la identificarea măsurilor de diminuare a impactului negativ, când vorbim despre o ţară cum este R. Moldova, când avem o mulţime de oameni extraordinar de sărăciţi de 30 de ani de nefuncţionare a economiei, când avem un mediu de oameni de afaceri tot la fel de sărăciţi şi după un an pandemic şi un an de secetă, toată lumea este la pământ cu finanţele. Noi vom identifica şi suntem aproape pe ultima sută de metri de identificare a soluţiilor economice, vom veni cu ajutoare ţintite pentru persoanele vulnerabile, cum sunt pensionarii, familiile cu mulţi copii în cazul când se va majora preţurile la pâine vom veni; cu diferite programe de susţinere a agricultorilor atunci când vorbim de majorările excesive la motorină şi multe alte lucruri. Pentru că atunci când cineva câştigă foarte mult, dar câştigă exportatorii de grâu, au preţuri bune la export, competitive, cred că anul acesta îşi acoperă insuccesele care le-au avut ultimii 30 de ani la capitolul încasări, niciodată nu a fost 2270 – 260 de euro tona, mereu se vindea cu 3,20 lei, trei lei, era un preţ nesperat de mare pentru grâu şi atunci statul ar trebui să caseze mai mulţi bani din profitul care îl au ei, cu siguranţă, noi aceşti bani îi vom redistribui pentru păturile social-vulnerabile. În primul rând suntem interesaţi de familiile cu foarte mulţi copii, pensionarii cu veniturile mici, adică măsurile vor fi economice”, a menţionat Vladimir Bolea.

În ultimele săptămâni, majoritatea magazinelor din R. Moldova au afişat preţuri mai mari la unele produse de panificaţie. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, în acest an Republica Moldova a înregistrat o recoltă record de grâu, de 1,5 milioane de tone, media la hectar fiind de 4,6 tone, cea mai mare din ultimii 30 de ani.

Realitatea Live

29 Mart. 2024, 12:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mart. 2024, 12:33 // Actual //  Lupu Eduard

Scandalul iscat de o anchetă jurnalistică, care-l vizează pe președintele Comisiei de Evaluare Extraordinară, Herman von Hebel, nu se referă la integritate, ci la credibilitate. Este limpede că eșecurile sale manageriale din cariera sa în Olanda nu denotă lipsa de integritate, ci mai degrabă vorbesc despre profesionalismul domniei sale, susține, într-o postare pe Facebook, fostul judecător la Curtea Constituțională, Alexandru Tănase

„Indiferent de aceste detalii, succesul reformelor din justiție este în cea mai mare parte bazat pe percepții și nu pe realități. Încrederea publică în procedura de evaluare extraordinară (cunoscută sub numele de vetting) este subțiere ca o lamă de ras Gillette. După câteva situații delicate, când pentru unele persoane apropiate puterii „filtele vetingului” au devenit mai transparente decât sticla de Murano, în timp ce alții erau invitați să aducă mostre de ADN-ul cailor care au arat ogorul bunicilor pe timpul lui Brejnev, orice turbulență nu poate decât să compromită și mai tare credibilitatea acestui proces”, mai spune Tănase.

Potrivit lui, în astfel de circumstanțe, zâmbetul disprețuitor al domnului von Hebel în fața unei întrebări firești, dacă va demisiona sau nu, nu face decât să submineze și mai mult credibilitatea atât a procedurii de evaluare extraordinară, cât și a actualei puteri politice.

„Este evident că domnia sa nu va demisiona voluntar din această funcție. Zâmbetul său plin de dispreț (pentru a nu-l numi batjocoritor) și autosuficiența cu care a reacționat la o întrebare legitimă a unui jurnalist vorbesc de la sine despre atitudinile sale. Un misionar european, venit în junglă pentru a civiliza triburile sălbatice, nu este obligat să manifeste respect pentru aborigeni, cu atât mai mult, nu este obligat să demisioneze din cauza frământărilor morale ale junglei. Mai mult decât atât, având în vedere că doi-trei ani de „civilizare a aborigenilor” îi pot rotunji considerabil conturile domnului misionar, șansele de demisie benevolă sunt aproape inexistente”, a punctat fostul judecător.

El spune că, în cariera sa profesională a interacționat cu diverse experți europeni.„ Am lucrat ani în șir cot la cot cu unii din ei în același birou. Acest lucru îmi permite să „citesc” cât se poate de clar reacțiile lor. O astfel de reacție, altfel decât o manifestare de dispreț și un sentiment de superioritate, nu poate fi calificată. Cu certitudine, în Europa, niciun funcționar din justiție nu ar risca să „răspundă” astfel unui jurnalist care îi cere explicații absolut normale referitoare la trecutul său profesional”.

În concluzie, Alexandru Tănase spune că, partea cea mai tristă este că factura va fi plătită de actuala putere politică și nu de domnul Herman von Hebel. Pentru cetățeanul obișnuit, nu există diferență între un expert din cadrul unei comisii guvernamentale și conducerea politică actuală. Alegătorul,  atunci când își va exprima opțiunile la urna de vot, va sancționa pentru acest zâmbet plin de dispreț actuala putere politică și nu pe domnul Herman von Hebel. Cu cât mai repede se va înțelege acest lucru, cu atât mai bine.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău