Avocatul Poporului cu un îndemn către populație: „Virusul nu cruță pe nimeni și nu acceptă niciun fel de scuze”

15 Mart. 2021, 17:00
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
15 Mart. 2021, 17:00 // Actual //  MD Bani

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului vine cu un apel și menționează că criza pandemică a devenit mai accentuată din cauza nepăsării și a neglijării măsurilor de igienă cum ar fi purtarea măștii și a distanței sociale.

În acest context, Avocatul Poporului vine cu îndemnul de a analiza situația și de a deveni mai responsabili față de cei apropiați.

„Suntem în aceeași barcă –  adulți și copii, tineri și persoane în etate, miniștri și  țărani,  deputați și medici,  antreprenori și pedagogi etc. – și depindem unul de altul. Avem drepturi, dar și obligații pe care trebuie să le respectăm pentru a nu periclita securitatea publică, viață și sănătatea celor apropiați. Să respectam cu strictețe  regulile sanitare, să dam dovadă de responsabilitate și solidaritate civică!”. 

De asemenea, Avocatul Poporului vine cu îndemn față de autorități și solicită organizarea unui proces transparent de vaccinare precum și gestionarea procesului, astfel încât acestea să fie achiziționate în termeni optimi și la prețuri rezonabile.

 „Chem autoritățile de resort să urgenteze și să optimizeze, printr-o mai bună organizare,  procesul de vaccinare, inclusiv prin crearea unor liste de așteptare pentru imunizare: în caz de refuz a unor persoane să se treacă la următorii din listă, continuându-se în același timp  campania de informare a populației despre importanța procesului de imunizare anti COVID. Este salutabilă ideea instituirii unei platforme online de înregistrare pentru vaccinare.”

Avocatului Poporului vorbește și despre necesitatea eliberării unui certificat de vaccinare, care să asigure șansa mobilității persoanei care s-a imunizat.

Instituția vine cu un apel și la forțele de ordine, Astfel le recomandă să supravegheze cu strictețe respectarea cerințelor impuse de Comisia națională extraordinară de sănătate publică, în particular în transportul public, instituțiile publice, cele de comerț de agrement.

Potrivit instiuției sunt necesare acțiuni suplimentare pentru eficientizarea mecanismelor de sancționare a agenților economici care încalcă deciziile Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică.

„Proporțiile dezastrului pot fi reduse. Să fim responsabili și solidari pentru a depăși criza!”

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală