Banca centrală a Poloniei continuă să-şi facă rezerve de aur

15 Aug. 2023, 05:20
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Aug. 2023, 05:20 // Actual //  bani.md

În 2021, guvernatorul băncii centrale poloneze a declarat că dacă va fi numit din nou în funcţie pentru încă şase ani va majora rezervele de aur ale instituţiei cu 100 de tone. Bancherul Adam Glapinski, aliat al guvernului şi bun prieten cu preşedintele partidului aflat la guvernare, a fost reales, dar la o diferenţă incomod de mică, şi încearcă să se ţină de promisiune.

Banca centrală şi-a majorat în paşi mici rezervele de aur, metalul preţios fiind considerat o demonstraţie de forţă, mai ales în ţările cu conducători populişti, dar şi un activ care oferă stabilitate în vremuri cu nesiguranţă ridicată. Anul acesta, instituţia lui Glapinski a cumpărat 14,8 tone de aur în aprilie, cea mai mare achiziţie de după iunie 2019 (când şi-a majorat rezervele cu 95 tone), ducând totalul de metal preţios din rezerve la 243,5 tone. În iulie, banca a făcut o nouă surpriză, cumpărând 48,4 tone de aur.

Glapinski vrea să aducă astfel rezervele mai aproape de ponderea medie la nivel mondial în totalul rezervelor internaţionale a⁷le băncilor centrale, de 10,5%. În Europa, procentul este de 20,5%. Cu toate acestea, Polonia are cele mai mari rezerve de aur din Europa Centrală şi de Est, potrivit datelor World Gold Council. Dar este şi cea mai populată ţară din regiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Ian. 2025, 17:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
28 Ian. 2025, 17:33 // Actual //  Ursu Victor

Începând de astăzi, Republica Moldova face un pas semnificativ în direcția unei piețe energetice mai eficiente și mai transparente, odată cu aprobarea și intrarea în vigoare a procedurilor operaționale ale Operatorului Pieței de Energie din Moldova (OPEM). Aceste proceduri, care au fost supuse consultărilor publice și avizate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), vizează implementarea Pieței pentru Ziua Următoare (PZU) și a Pieței pe Parcursul Zilei (PPZ), ce vor permite tranzacționarea energiei electrice pe termen scurt, inclusiv din surse regenerabile.

Prin aceste noi reglementări, se stabilesc mecanismele de formare a prețurilor și regulile pentru tranzacționarea energiei electrice, contribuind la un cadru concurențial și transparent. De asemenea, acestea vor facilita ajustarea în timp real a portofoliilor de energie ale participanților pe piață, aducând un plus de flexibilitate și eficiență sistemului energetic național.

OPEM, o filială a SA „OPCOM” din România, a fost desemnată operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova începând cu anul 2024. Aceasta va gestiona piețele PZU și PPZ, iar lansarea acestei piețe va permite și integrarea mai profundă a Moldovei în piața energetică europeană, în urma sincronizării sistemului energetic cu cel continental ENTSO-E și cuplării piețelor de energie din Moldova și Ucraina.

În prezent, în Republica Moldova activează 84 de companii licențiate pentru furnizarea de energie electrică, însă doar doi furnizori de pe piața concurențială au o cotă de piață semnificativă. Se estimează că, odată cu implementarea pieței de energie și funcționarea OPEM, cota pieței libere de energie electrică va crește considerabil, ceea ce va aduce beneficii semnificative consumatorilor și va sprijini dezvoltarea sectorului energetic național.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală