Banca Centrală a Sri Lanka interzice utilizarea sistemului de transfer rusesc „MIR” și a cardurilor bancare

14 Oct. 2022, 16:05
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
14 Oct. 2022, 16:05 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Banca Centrală a Sri Lanka (CBSL) anunță că interzice utilizarea sistemului de transfer rusesc „MIR” și a cardurilor bancare din cauza sancțiunilor impuse de Statele Unite ale Americii, scrie newsfirst.lk.

„MIR” este un sistem bancar local de plată din Rusia, sponsorizat de guvernul rus. Sistemul național de carduri de plată (NSPK) a fost înființat în iulie 2014, în urma sancțiunilor împotriva Rusiei la începutul acelui an, care i-au lăsat pe deținătorii de carduri și comercianții ruși în imposibilitatea de a efectua tranzacții pe rețelele internaționale de carduri.

Până în decembrie 2015, NSPK a dezvoltat infrastructura tehnică și acordurile comerciale pentru a începe emiterea de carduri și acceptarea ATM și POS pentru MIR.

Toate băncile rusești care sunt membre ale rețelelor internaționale de carduri procesează și eliberează prin NSPK. MIR este deja acceptat la peste 85% din terminalele POS din țară, în țările vecine prin schimbul de tabele BIN și la nivel internațional prin acorduri de co-branding cu mărci internaționale de carduri, inclusiv Amex, JCB și Maestro.

MIR poate fi folosit și pentru achiziționarea de bunuri online. Sunt în derulare proiecte MIR contactless, mobile și de loialitate. Scopul este de a include servicii de plată, nefinanciare și guvernamentale în cardul MIR.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO