Banca Mondială mai optimistă în privința economiei Moldovei. Estimează o creștere de 2,8% în anul 2024

25 Oct. 2024, 13:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Oct. 2024, 13:02 // Actual //  Ursu Victor

Banca Mondială estimează o creștere economică de 2,8% pentru Moldova în 2024, față de prognoza de 2,8% din iunie, susținută de salarii reale în creștere, inflație mai scăzută, rate ale dobânzilor favorabile și un impuls fiscal pozitiv. Deși remiterile reale au scăzut, consumul privat va rămâne un motor cheie al creșterii, stimulat de o îmbunătățire treptată a activității de investiții.

„Proiecțiile arată o creștere a importurilor, în timp ce exporturile se vor confrunta cu o cerere externă slabă, având ca rezultat o contribuție negativă a exporturilor nete. Creșterea va fi, de asemenea, alimentată de comerțul intern, pe măsură ce veniturile disponibile vor crește, și de performanța sectorului TIC. Sectorul industrial este de așteptat să contribuie mai mult la creștere, deși cererea externă rămâne sub nivelurile pre-pandemie, ceea ce ar putea limita potențialul întregului sector”, a declarat economistul Băncii Mondiale, Marcel Chistruga.

În ciuda unei recolte bogate raportate în prima jumătate a anului, creșterea sectorului agricol va fi modestă din cauza secetei de vară. Sectorul transporturilor ar putea afecta negativ creșterea, din cauza scăderii fluxurilor comerciale către și dinspre Ucraina.

Pe termen mediu, potrivit lui Chistruga, se preconizează o stimulare a creșterii prin reforme menite să sprijine diversificarea economică și competitivitatea, aliniate cu agenda de aderare la Uniunea Europeană. Se estimează că economia va crește cu 3,9% în 2025 și cu 4,5% în 2026, în timp ce veniturile reale disponibile vor continua să se îmbunătățească.

În ceea ce privește inflația, aceasta va rămâne în intervalul țintă pe termen mediu, deși prețurile alimentelor și condițiile climatice vor influența fluctuațiile. Rata sărăciei, estimată la 10,63% până în 2024, ar putea scădea și mai mult până în 2025, în urma stabilizării economice.

Moldova va continua să depindă de asistența financiară internațională, cu un deficit fiscal estimat la 4,1% din PIB în 2024. Cu toate acestea, datorită îmbunătățirii colectării impozitelor și a cheltuielilor mai eficiente, se preconizează o reducere a deficitului pe termen mediu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 16:27
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 16:27 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Dobânzile pentru creditele de consum în băncile rusești au crescut semnificativ în ultima perioadă, atingând un nivel maxim de 44% pe an, comparativ cu 25-38% la începutul lunii noiembrie, conform declarațiilor directorului de creditare al platformei „Sravni”, Magomed Gamzaev, pentru agenția „Gazeta.Ru”.

Această creștere a dobânzilor este atribuită majorării ratei de bază a Băncii Centrale a Rusiei (BCR) și se așteaptă să continue pe măsură ce BCR intenționează să o crească și mai mult până la sfârșitul anului. „Aceasta influențează direct intervalul dobânzilor la creditele de consum”, a explicat Gamzaev.

În contrast, dobânzile maxime la depozite nu au crescut semnificativ, rămânând la 27% pentru depozitele pe termen fix și 23% pentru conturile de economii. Dobânda medie maximă pentru depozite a crescut doar cu puțin peste 1 punct procentual, atingând 15,95% la sfârșitul lunii noiembrie.

Banca Centrală a Rusiei a majorat rata de bază la 21% pe 25 octombrie, iar analistul principal al „Sovcombank”, Mihail Vasiliev, estimează că în decembrie aceasta ar putea ajunge la 23%. Vasiliev preconizează o inflație de 8,4% până la sfârșitul anului, motiv pentru care Banca Centrală ar putea fi nevoită să aplice o politică monetară mai strictă.

De asemenea, în ultimele luni, Banca Centrală a introdus cerințe mai stricte pentru bănci, crescând coeficientul de risc pentru creditele fără garanție și limitând accesul la împrumuturi pentru persoanele cu datorii mari, ceea ce a dus la scăderea numărului de credite aprobate și la creșterea dobânzilor.

În octombrie 2023, băncile rusești au acordat 1,94 milioane de credite de consum, în scădere cu 28% față de luna septembrie și cu 43% față de aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, nivelul neplății împrumuturilor a atins valori record, cu 800.000 de ruși intrând în întârziere la plăți, iar numărul total al debitorilor ajungând la 6,2 milioane.

Un sondaj realizat de „Levada Center” arată că aproape jumătate dintre debitori întâmpină dificultăți la plata împrumuturilor, 35% dintre aceștia având dificultăți minore și 12% confruntându-se cu probleme grave.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău