Băncile domină, cămătarii nu dispar. Unde merg moldovenii după împrumuturi?

17 Ian. 2025, 11:09
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
17 Ian. 2025, 11:09 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Economistul Veaceslav Ioniță a anunțat că, în octombrie 2024, datoria totală a populației Republicii Moldova a trecut pentru prima dată pragul de 50 de miliarde lei, iar în prezent aceasta depășește 52 de miliarde lei. În comparație cu anul 2023, moldovenii au contractat împrumuturi suplimentare de peste 10 miliarde lei, ceea ce indică o creștere semnificativă a utilizării creditelor.

Băncile comerciale sunt sursa principală, cu peste 33 de miliarde lei împrumutate. Dobânzile mai mici și ofertele atractive au convins majoritatea să aleagă această opțiune.

O altă sursă de unde se creditează moldovenii sunt companiile de microfinanțare. Datorii de 10 miliarde lei, atrase de rapiditatea și accesibilitatea serviciilor, în ciuda dobânzilor mai mari.

Rudele și prietenii – moldovenii au împrumutat 5,5 miliarde lei de la apropiați, confirmând importanța relațiilor personale ca sursă de finanțare.
Cămătarii:Aproximativ 1,5 miliarde lei provin din această practică, deși dobânzile extrem de mari rămân un risc major.

Asociațiile de economii și împrumuturi – active în mediul rural, au oferit împrumuturi în valoare de 1 miliard lei.

Leasingul – moldovenii au apelat la leasing pentru mașini și alte bunuri, acumulând datorii de aproximativ 1 miliard lei.

Ioniță spune că gradul de îndatorare al moldovenilor este de 14,5% din PIB, cea mai mare valoare din istoria țării. Totuși, este sub media regiunii (15-20% din PIB) și de 4 ori mai mic decât media Uniunii Europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

29 Apr. 2025, 11:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
29 Apr. 2025, 11:37 // Actual //  Ursu Victor

Ucraina nu va fi obligată să restituie Statelor Unite ajutorul financiar și militar oferit după invazia rusă, în cadrul acordului privind resursele minerale, a anunțat premierul ucrainean Denîs Șmîhal. „S-a ajuns la un acord prin care în document nu va fi inclusă asistența acordată anterior semnării lui”, a transmis Șmîhal pe canalul său de Telegram, după o întâlnire cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent. Potrivit premierului, echipele juridice lucrează în prezent la textul acordului, astfel încât acesta să respecte angajamentele europene ale Ucrainei și să nu contravină Constituției și legislației naționale.

Anterior, președintele american Donald Trump estimase că sprijinul acordat Ucrainei de la începutul războiului, în februarie 2022, a însumat circa 350 de miliarde de dolari. Casa Albă insista ca Ucraina să returneze aceste sume în cadrul unei înțelegeri ce ar include concesii majore privind resursele naturale. În urma negocierilor din aprilie, Kievul reușise să reducă suma revendicată la 100 de miliarde de dolari.

Totuși, în cadrul noii formule agreate, Washingtonul va considera acești 100 de miliarde de dolari drept contribuția americană la un viitor fond special de reconstrucție a Ucrainei și a renunțat să mai ceară rambursarea lor sau să-și asume noi angajamente de investiții.

Pe 17 aprilie, Ucraina și SUA au semnat un memorandum care confirmă intenția de a încheia un acord privind exploatarea resurselor minerale. Donald Trump anunțase semnarea oficială a acordului pentru 24 aprilie, însă acest lucru nu s-a materializat. A doua zi, liderul de la Casa Albă a cerut „semnarea imediată” a documentului, într-un mesaj postat pe rețeaua sa Truth Social.

Negocierile privind acordul au fost tensionate încă din februarie, după ce un conflict verbal între Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Casa Albă, a amânat discuțiile. Ulterior, administrația americană a prezentat Kievului o variantă de acord mult mai dură, incluzând solicitări precum „dreptul de primă ofertă” la investițiile în toate proiectele de infrastructură și resurse ale Ucrainei, precum și acces prioritar la achiziționarea materiilor prime.

Zelenski a reiterat în repetate rânduri că ajutorul militar american nu trebuie considerat o datorie a Ucrainei. El a subliniat că sprijinul de aproximativ 100 de miliarde de dolari a fost acordat sub formă de granturi și că nu va accepta semnarea unui acord care ar împovăra „zece generații de ucraineni” cu datorii.