Băncile domină, cămătarii nu dispar. Unde merg moldovenii după împrumuturi?

17 Ian. 2025, 11:09
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
17 Ian. 2025, 11:09 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Economistul Veaceslav Ioniță a anunțat că, în octombrie 2024, datoria totală a populației Republicii Moldova a trecut pentru prima dată pragul de 50 de miliarde lei, iar în prezent aceasta depășește 52 de miliarde lei. În comparație cu anul 2023, moldovenii au contractat împrumuturi suplimentare de peste 10 miliarde lei, ceea ce indică o creștere semnificativă a utilizării creditelor.

Băncile comerciale sunt sursa principală, cu peste 33 de miliarde lei împrumutate. Dobânzile mai mici și ofertele atractive au convins majoritatea să aleagă această opțiune.

O altă sursă de unde se creditează moldovenii sunt companiile de microfinanțare. Datorii de 10 miliarde lei, atrase de rapiditatea și accesibilitatea serviciilor, în ciuda dobânzilor mai mari.

Rudele și prietenii – moldovenii au împrumutat 5,5 miliarde lei de la apropiați, confirmând importanța relațiilor personale ca sursă de finanțare.
Cămătarii:Aproximativ 1,5 miliarde lei provin din această practică, deși dobânzile extrem de mari rămân un risc major.

Asociațiile de economii și împrumuturi – active în mediul rural, au oferit împrumuturi în valoare de 1 miliard lei.

Leasingul – moldovenii au apelat la leasing pentru mașini și alte bunuri, acumulând datorii de aproximativ 1 miliard lei.

Ioniță spune că gradul de îndatorare al moldovenilor este de 14,5% din PIB, cea mai mare valoare din istoria țării. Totuși, este sub media regiunii (15-20% din PIB) și de 4 ori mai mic decât media Uniunii Europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Ian. 2025, 16:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Ian. 2025, 16:33 // Actual //  bani.md

Conducerea Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a avut, pe 16 ianuarie 2025, o întrevedere oficială cu noul ambasador al Republicii Islamice Pakistan în Republica Moldova, E.S. Muhammad Arshad Jan Pathan, cu prilejul vizitei de prezentare.

În cadrul întâlnirii, Sergiu Harea, președintele CCI a RM, a evidențiat importanța extinderii cooperării economice între cele două țări, punând accent pe agricultura și industria alimentară. Harea a subliniat deficiența semnificativă a exporturilor moldovenești către Pakistan și a menționat oportunitățile de dezvoltare ale acestui sector.

„Acesta reprezintă o oportunitate deosebită pentru companiile pakistaneze de a identifica parteneri de afaceri din Republica Moldova. În acest context, cele două state ar trebui să colaboreze pentru a găsi un cadru optim de schimb de informații și pentru a sprijini finanțarea proiectelor comune, punând în valoare potențialul economic al ambelor țări. De asemenea, există oportunități semnificative în domenii economice, în care Republica Moldova se remarcă, cum ar fi industria textilă, sectorul agro-alimentar, tehnologia informației și telecomunicațiile, care pot contribui substanțial la aprofundarea relațiilor bilaterale’’, a declarat Sergiu Harea, potrivit unui comunicat al Instituției Camerale.

Președintele CCI a RM a invitat Ambasada Pakistanului și Camera de Comerț și Industrie din Pakistan să participe la Expoziția Națională „Fabricat în Moldova”, care va avea loc între 29 ianuarie și 2 februarie 2025. Harea a declarat că acest eveniment va facilita identificarea partenerilor de afaceri din Moldova și va sprijini colaborarea economică bilaterală.

Ambasadorul E.S. Muhammad Arshad Jan Pathan a apreciat invitația și a evidențiat oportunitățile semnificative pentru antreprenorii pakistanezi în sectorul agricol, subliniind interesul pentru extinderea colaborării și în alte domenii, cum ar fi apărarea și energia.

În continuare, Sergiu Harea a prezentat activitatea CCI a RM și a propus semnarea unui Memorandum de Colaborare între camerele de comerț pentru a intensifica colaborarea bilaterală, incluzând informarea reciprocă privind evenimentele economice și comerciale și facilitarea oportunităților comune de afaceri.

Relațiile diplomatice dintre Republica Moldova și Republica Islamică Pakistan au fost stabilite la 16 februarie 1992. În timp, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a organizat mai multe evenimente, printre care: întrevederea din februarie 2019 cu E.S. Dl. Safdar Hayat, Ambasador al Republicii Islamice Pakistan în R. Moldova și Forumul Economic Moldova-Pakistan, organizat în martie 2017 la Chișinău, cu participarea a 44 de companii moldovenești și 12 companii pakistaneze.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală