Banii fug din Bitcoin și Ethereum! Noua generație de tokenuri schimbă regulile pieței

17 Mart. 2025, 11:07
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
17 Mart. 2025, 11:07 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Piața criptomonedelor din UE se află la o răscruce, în condițiile în care Bitcoin și Ethereum, în ciuda rolurilor lor fundamentale, traversează o etapă de corecție din cauza peisajului macroeconomic, dar și din cauza unei scăderi a entuziasmului, potrivit unei analize Bidget, citată de mediafax.ro.

Pe de altă parte, tokenurile DeFi, mai puțin afectate de aceste fluctuații macro, se bucură de un val de adopție și de sprijin din sfera reglementărilor, arată o analiză Bitget, lider global în schimbul de criptomonede.

Industria cripto din Uniunea Europeană traversează o schimbare importantă a dinamicii. Implementarea reglementării Markets in Crypto-Assets (MiCA), în vigoare din decembrie 2024, a venit cu un cadru ce îmbunătățește transparența și protecția investitorilor. În contextul acestei clarități reglementare, piața criptomonedelor din blocul european prezintă o divergență în ce privește performanța.

Cu alte cuvinte, tokenurile din sfera Decentralized Finance (DeFi) câștigă teren, în timp ce Bitcoin și Ethereum (BTC, respectiv ETH) se confruntă cu presiuni. Concret, monedele BTC și ETH au scăzut cu 20-30% față de maximele recente, reflectând o fază naturală de capitalizare a profiturilor și influența unor factori macroeconomici, precum menținerea ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală a SUA la 4,25%-4,5%.

Pe de altă parte, tokenurile DeFi au înregistrat o creștere de 15% în ultimele săptămâni, susținută de utilitatea lor în ecosistemele descentralizate. Proiecte DeFi precum Chainlink și Uniswap și-au consolidat poziția în industrie, demonstrându-și valoarea prin funcționalitate și aplicabilitate.

Fundamental, BTC și ETH sunt active utilizate ca rezervă de valoare, iar din acest motiv, tind să fie mai afectate de presiunile macroeconomice, cum ar fi tarifele comerciale impuse de Donald Trump și așteptările privind ratele dobânzilor. La polul opus, tokenurile DeFi continuă să prospere datorită unor situații de utilizare reale, precum tokenizarea activelor din lumea reală și yield farming.

Această diferență este amplificată într-o perioadă de tensiuni geopolitice, determinând scăderea prețurilor BTC și ETH, în timp ce tokenurile DeFi își mențin traiectoria ascendentă – fenomen confirmat de mișcările recente ale pieței, subliniază analiza Bitget.

Dacă ne gândim la viitor, se poate spune că următoarea reuniune FOMC reprezintă un moment cheie pentru piață. În situația în care Fed adoptă un ton mai dur, prețurile ar putea stagna sau scădea din intervalul actual de 85.000-76.000 USD, pentru că o astfel de decizie ar întări dolarul și randamentele. Acest lucru pune presiune asupra activelor de risc precum BTC și ETH.

Pe termen mai lung, viitorul upgrade Ethereum Pectra ar putea schimba dinamica pieței în favoarea ETH, deoarece actualizarea va îmbunătăți scalabilitatea și securitatea rețelei, arată Bitget.

Dintr-o perspectivă instituțională, lansarea contractelor futures BTC pe Singapore Exchange ar putea avea efecte de undă asupra pieței cripto din UE. Nu este un secret faptul că autoritățile de reglementare din Singapore au adoptat o poziție fermă față de activele digitale, iar o posibilă aprobare ar putea indica o acceptare mai amplă. Implicarea instituțională vine într-un moment de volatilitate și incertitudine, iar această mișcare ar putea aduce mai multă stabilitate pieței.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Iun. 2025, 15:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Iun. 2025, 15:29 // Actual //  bani.md

La data de 27 iunie, a avut loc Adunarea Generală Anuală a Acționarilor Victoriabank. În cadrul ședinței desfășurate la Chișinău, au fost examinate rezultatele financiare ale băncii pentru anul 2024 și a fost aprobat raportul Consiliului de Administrație. De asemenea, cu votul majorității acționarilor a fost luată decizia de distribuire a dividendelor în sumă de peste 292 de milioane de lei către acționari, în urma performanței financiare înregistrate anul precedent.

Valoarea dividendelor aprobate per acțiune este de 11,68 lei. Plata acestora va fi efectuată integral în mijloace bănești, în termen de cel mult trei luni de la data aprobării deciziei.

2024 a fost un an financiar foarte bun, cu un profit solid la nivel de grup și creșteri pe toate liniile de business. Ne bucurăm că aceste rezultate ne-au oferit posibilitatea să recompensăm echitabil acționarii prin distribuirea dividendelor pentru al doilea an consecutiv. Privim înainte cu încredere să consolidăm ceea ce am construit și să continuăm să creștem, cu obiective clare și o viziune pe termen lung”, declară Levon Khanikyan, Președintele Comitetului de Direcție al Victoriabank.

Tot în cadrul AGA, acționarii au aprobat și o serie de măsuri importante pentru consolidarea cadrului de guvernanță corporativă, inclusiv reconfirmarea auditorului extern, actualizarea regulamentelor interne și a Statutului băncii.

Victoriabank este a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova, având un portofoliu total al activelor de peste 26 de miliarde de lei. Cu o rețea de 63 de unități și 1150 de angajați, banca oferă servicii și produse pentru 330.000 de clienți. Victoriabank susține economia locală, inovația și dezvoltarea durabilă. În martie 2025, Victoriabank a fuzionat cu BCR Chișinău, în urma unei achiziții care a marcat o premieră pe piața din Republica Moldova: o bancă locală a achiziționat integral o altă instituție bancară din țară. Iar în aprilie 2025, Victoriabank a anunțat semnarea acordului privind intenția de achiziționare a 100% din Microinvest, liderul sectorului financiar non-bancar din Republica Moldova.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO