Bank of Cyprus închide 20.000 de conturi ale clienților ruși

07 Oct. 2024, 12:49
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
07 Oct. 2024, 12:49 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Bank of Cyprus, cel mai mare bancă din Cipru, a închis aproximativ 20.000 de conturi aparținând a 7.000 de clienți ruși, conform unei declarații făcute de reprezentantul instituției financiare, Karen Le Cannu, pentru Frank Media.

„La momentul începerii procesului de curățare a portofoliului de clienți al băncii în 2014, clienții ruși reprezentau 4% din portofoliul nostru. Astăzi, această pondere a scăzut la doar 0,4%,” a declarat Le Cannu.

Potrivit acestuia, Bank of Cyprus a început curățarea portofoliului de clienți în 2014, în urma impunerii sancțiunilor internaționale asupra Rusiei, ca rezultat al anexării Crimeei. Conturile rămase în bancă aparțin în principal pensionarilor ruși.

„Poziția noastră privind riscurile nu este determinată de naționalitatea clientului, ci de caracteristicile riscurilor pe care acesta le prezintă, iar aceste caracteristici se schimbă în timp. În general, banca adoptă o abordare prudentă pentru a-și proteja reputația și interesele clienților și acționarilor,” a adăugat reprezentantul băncii.

Le Cannu a explicat că banca s-a ghidat după „standardele internaționale de conformitate” și propria politică de gestionare a riscurilor înainte de a decide ce clienți vor avea conturile închise.

În ceea ce privește politica viitoare a băncii față de cetățenii ruși, Le Cannu a menționat că „banca evaluează posibilele relații cu cetățenii ruși care trăiesc legal în Europa, nu sunt sub sancțiuni internaționale și desfășoară activități acceptabile în sectoare conforme cu politica băncii.”

Aceasta nu este prima dată când cetățenii ruși se confruntă cu probleme în obținerea serviciilor bancare în Cipru. În primăvara anului trecut, Bank of Cyprus a anunțat că intenționează să închidă conturile a 4.000 de clienți ruși care nu locuiesc în statele UE. Banca a explicat ulterior că motivul a fost suspendarea apartenenței Rusiei la Grupul de Acțiune Financiară (FATF) în februarie 2023.

De asemenea, la începutul lunii februarie, altă mare bancă din Cipru, Hellenic, a început să închidă conturile cetățenilor ruși cu „documente cipriote” care nu sunt rezidenți fiscali ai Rusiei. Această decizie a afectat și companiile lor operaționale.

În perioada 2014-2022, băncile cipriote au închis conturile a 82% dintre clienții din Rusia, iar volumul depozitelor a scăzut cu 76%. Aproximativ 60.000 de persoane fizice și juridice, predominant legate de Rusia, au fost afectate de refuzul serviciilor bancare, iar autoritățile au estimat că suma „exilată” din Cipru se ridică la 43,5 miliarde de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO