Bank of Cyprus, cel mai mare bancă din Cipru, a închis aproximativ 20.000 de conturi aparținând a 7.000 de clienți ruși, conform unei declarații făcute de reprezentantul instituției financiare, Karen Le Cannu, pentru Frank Media.
„La momentul începerii procesului de curățare a portofoliului de clienți al băncii în 2014, clienții ruși reprezentau 4% din portofoliul nostru. Astăzi, această pondere a scăzut la doar 0,4%,” a declarat Le Cannu.
Potrivit acestuia, Bank of Cyprus a început curățarea portofoliului de clienți în 2014, în urma impunerii sancțiunilor internaționale asupra Rusiei, ca rezultat al anexării Crimeei. Conturile rămase în bancă aparțin în principal pensionarilor ruși.
„Poziția noastră privind riscurile nu este determinată de naționalitatea clientului, ci de caracteristicile riscurilor pe care acesta le prezintă, iar aceste caracteristici se schimbă în timp. În general, banca adoptă o abordare prudentă pentru a-și proteja reputația și interesele clienților și acționarilor,” a adăugat reprezentantul băncii.
Le Cannu a explicat că banca s-a ghidat după „standardele internaționale de conformitate” și propria politică de gestionare a riscurilor înainte de a decide ce clienți vor avea conturile închise.
În ceea ce privește politica viitoare a băncii față de cetățenii ruși, Le Cannu a menționat că „banca evaluează posibilele relații cu cetățenii ruși care trăiesc legal în Europa, nu sunt sub sancțiuni internaționale și desfășoară activități acceptabile în sectoare conforme cu politica băncii.”
Aceasta nu este prima dată când cetățenii ruși se confruntă cu probleme în obținerea serviciilor bancare în Cipru. În primăvara anului trecut, Bank of Cyprus a anunțat că intenționează să închidă conturile a 4.000 de clienți ruși care nu locuiesc în statele UE. Banca a explicat ulterior că motivul a fost suspendarea apartenenței Rusiei la Grupul de Acțiune Financiară (FATF) în februarie 2023.
De asemenea, la începutul lunii februarie, altă mare bancă din Cipru, Hellenic, a început să închidă conturile cetățenilor ruși cu „documente cipriote” care nu sunt rezidenți fiscali ai Rusiei. Această decizie a afectat și companiile lor operaționale.
În perioada 2014-2022, băncile cipriote au închis conturile a 82% dintre clienții din Rusia, iar volumul depozitelor a scăzut cu 76%. Aproximativ 60.000 de persoane fizice și juridice, predominant legate de Rusia, au fost afectate de refuzul serviciilor bancare, iar autoritățile au estimat că suma „exilată” din Cipru se ridică la 43,5 miliarde de euro.