Direcția principală de informații a Ministerului Apărării raportează că specialiștii belaruși repară avioane rusești de luptă la o bază aeriană de lângă Moscova. În principal lucrările sunt efectuate la aeronave de tip MiG-29 și modificările acestora, relatează gur.gov și Ukrainska Pravda.
„Ministerul Apărării din Belarus și guvernul Federației Ruse au semnat contracte pe durată determinată pentru repararea și restaurarea echipamentelor aviatice. În special, angajații fabricii de reparații de avioane din Baranovichi merg periodic în călătorii de afaceri ca parte a „echipelor de teren” pentru a desfășura lucrări de restaurare și introducere în exploatare a echipamentelor aviatice la uzina de reparații de aeronave 121 (teritoriul bazei aeriene Kubinka).
Specialiștii Forțelor Armate din Belarus efectuează lucrări pentru a scoate aeronavele din depozit și a putea fi folosite în continuare în războiul împotriva Ucrainei.
Belarus este un aliat loial al Rusiei. Atacurile aeriene și cu rachete ale Rusiei împotriva Ucrainei au fost lansate de pe teritoriul acesteia, în timp ce, la 24 februarie, forțele Moscovei au intrat în Ucraina și de la granița cu Belarus. În orice caz, până în prezent, Minsk nu a intrat direct în conflict.
Cu toate acestea, în primele zile ale conflictului, bombardierele rusești Tu-22 Backfire au folosit spațiul aerian al Belarusului pentru a lansa atacuri coordonate cu rachete de croazieră împotriva unor ținte de pe teritoriul ucrainean.
Vladimir Putin a anunțat la sfîrșitul lunii iunie că va livra Belarusului, „în următoarele luni”, rachete capabile să transporte focoase nucleare, în mijlocul tensiunilor dintre ţările lor şi Occident, dar mai ales în timpul unui război condus de Moscova în Ucraina.
„În următoarele luni, vom transfera în Belarus sistemele de rachete tactice Iskander-M, care pot folosi rachete balistice sau de croazieră, în versiunile lor convenționale și nucleare”, a spus Putin la începutul întâlnirii cu la Sankt Petersburg, difuzată de televiziunea rusă.
Președintele Belarusului Alexander Lukașenko și-a exprimat îngrijorarea cu privire la politicile „agresive”, „confruntaționale” și „respingătoare” ale vecinilor săi Lituania și Polonia.
El i-a cerut lui Putin să ajute Belarus să organizeze un „răspuns simetric” la ceea ce el a spus că sunt zboruri cu arme nucleare ale alianței NATO conduse de SUA, în apropierea granițelor Belarusului.