Belarușii merg la Moscova să le repare rușilor avioanele de luptă pentru războiul din Ucraina

21 Aug. 2022, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Aug. 2022, 05:30 // Actual //  bani.md

Direcția principală de informații a Ministerului Apărării raportează că specialiștii belaruși repară avioane rusești de luptă la o bază aeriană de lângă Moscova. În principal lucrările sunt efectuate la aeronave de tip MiG-29 și modificările acestora, relatează gur.gov și Ukrainska Pravda.

„Ministerul Apărării din Belarus și guvernul Federației Ruse au semnat contracte pe durată determinată pentru repararea și restaurarea echipamentelor aviatice. În special, angajații fabricii de reparații de avioane din Baranovichi merg periodic în călătorii de afaceri ca parte a „echipelor de teren” pentru a desfășura lucrări de restaurare și introducere în exploatare a echipamentelor aviatice la uzina de reparații de aeronave 121 (teritoriul bazei aeriene Kubinka).

Specialiștii Forțelor Armate din Belarus efectuează lucrări pentru a scoate aeronavele din depozit și a putea fi folosite în continuare în războiul împotriva Ucrainei.

Belarus este un aliat loial al Rusiei. Atacurile aeriene și cu rachete ale Rusiei împotriva Ucrainei au fost lansate de pe teritoriul acesteia, în timp ce, la 24 februarie, forțele Moscovei au intrat în Ucraina și de la granița cu Belarus. În orice caz, până în prezent, Minsk nu a intrat direct în conflict.

Cu toate acestea, în primele zile ale conflictului, bombardierele rusești Tu-22 Backfire au folosit spațiul aerian al Belarusului pentru a lansa atacuri coordonate cu rachete de croazieră împotriva unor ținte de pe teritoriul ucrainean.

Vladimir Putin a anunțat la sfîrșitul lunii iunie că va livra Belarusului, „în următoarele luni”, rachete capabile să transporte focoase nucleare, în mijlocul tensiunilor dintre ţările lor şi Occident, dar mai ales în timpul unui război condus de Moscova în Ucraina.
„În următoarele luni, vom transfera în Belarus sistemele de rachete tactice Iskander-M, care pot folosi rachete balistice sau de croazieră, în versiunile lor convenționale și nucleare”, a spus Putin la începutul întâlnirii cu la Sankt Petersburg, difuzată de televiziunea rusă.

Președintele Belarusului Alexander Lukașenko și-a exprimat îngrijorarea cu privire la politicile „agresive”, „confruntaționale” și „respingătoare” ale vecinilor săi Lituania și Polonia.

El i-a cerut lui Putin să ajute Belarus să organizeze un „răspuns simetric” la ceea ce el a spus că sunt zboruri cu arme nucleare ale alianței NATO conduse de SUA, în apropierea granițelor Belarusului.

Realitatea Live

Conferința Internațională organizată de Asociația Obștească „Parlamentul Independenței” cu prilejul celebrării a 35 de ani de la constituirea legală a Primului Parlament ales democratic al Republicii Moldova
11 Apr. 2025, 11:23
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
11 Apr. 2025, 11:23 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un grup de senatori americani a introdus în Congres un proiect de lege care prevede confiscarea încărcăturii de petrol de pe tancurile rusești aflate pe listele de sancțiuni ale Departamentului Trezoreriei SUA, relatează Reuters. Măsura vizează în special așa-numita „flotă din umbră” a Rusiei, care, potrivit Centrului finlandez CREA, transportă aproximativ 75% din exporturile de țiței ale Moscovei.

Potrivit proiectului, petrolul confiscat va fi vândut pe piață, iar sumele obținute vor fi utilizate pentru reducerea datoriei publice a SUA. Inițiatorii propun și crearea unui fond special, numit Russian Sanctions Enforcement Fund, gestionat de Departamentul Trezoreriei, cu un buget de 150 milioane de dolari, destinat monitorizării și aplicării sancțiunilor, notează Reuters.

„Acest proiect de lege nu doar că va împiedica tentativele maligne ale Moscovei de a ocoli legislația americană, ci va permite Statelor Unite să valorifice activele confiscate”, a declarat senatorul republican Joni Ernst, unul dintre autorii inițiativei.

În prezent, aproximativ 200 de tancuri petroliere sunt vizate de sancțiunile SUA pentru implicarea în transportul de țiței rusesc peste plafonul de preț de 60 de dolari pe baril impus de G7. Cel mai dur pachet de sancțiuni a fost introdus în ultimele zile ale mandatului lui Joe Biden, vizând deodată 180 de nave, responsabile pentru jumătate din exportul maritim de petrol al Rusiei, adică aproximativ 1,5 milioane de barili pe zi.

Un exemplu concret este tancul Eventin, înregistrat sub pavilion panamez, care a fost interceptat de autoritățile maritime germane la sfârșitul lunii martie. La bordul navei se aflau 100.000 de tone de țiței rusesc, care au fost confiscate de autoritățile germane în baza sancțiunilor în vigoare.

Acest nou proiect legislativ ar putea schimba fundamental modul în care SUA aplică și monetizează sancțiunile împotriva Federației Ruse, transformând o măsură de presiune economică într-o sursă directă de venit bugetar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!