Administrația președintelui SUA, Joe Biden, a notificat Congresul despre intenția de a șterge o datorie de 4,65 miliarde de dolari a Ucrainei, potrivit unui document al Casei Albe consultat de Bloomberg.
Suma reprezintă jumătate din cei 9 miliarde de dolari acordați Kievului printr-un pachet de ajutor aprobat în aprilie, în valoare totală de 61 de miliarde de dolari. Spre deosebire de alte forme de sprijin, acești bani au fost acordați ca împrumut condiționat, iar președintele SUA are autoritatea de a șterge până la 50% din sumă.
Departamentul de Stat al SUA a justificat decizia, afirmând că anularea datoriei „va ajuta Ucraina să obțină victoria și este în interesul național al SUA și al partenerilor săi din UE, G7+ și NATO”. Bloomberg subliniază că Biden se grăbește să sprijine Ucraina cât mai mult înainte ca președintele ales, Donald Trump, să preia Casa Albă.
Decizia a generat însă opoziție din partea republicanilor. Senatorul Rand Paul a anunțat că va solicita un vot în Senat pentru a împiedica administrația Biden să „paseze responsabilitatea datoriei Ucrainei asupra poporului american”.
Pentru ca rezoluția lui Paul să fie adoptată, aceasta trebuie aprobată de ambele camere ale Congresului. Totuși, având în vedere controlul democraților asupra Senatului, acest scenariu este improbabil. În plus, Biden ar putea aplica dreptul de veto asupra documentului.